Förlust mot Zenit i årets första träningsmatch

• 4 feb 2022

Djurgården fick se sig besegrade med 2-0 av ett effektivt ryskt motstånd i fredagens match under träningslägret i Turkiet.

Här kan du se matchen i repris

Magnus Pålsson hade tagit ut en trupp med 20 spelare till matchen där tanken var att alla skulle få speltid och endast ett fåtal spelare skulle köra 90 minuter. Tre spelare var inte tillgängliga: Portia Boakye, Nea Flyborg och Alice Bergström.

Startelvan som mönstrades såg ut på följande sätt:

Elvira Björklund
Sara Olai, Emelie Lövgren, Sanna Kullberg, Julia Walentowicz
Ebba Wieder, Nellie Lilja
Tilde Lindwall, Tove Almqvist, Sara Lilja Vidlund
Hayley Dowd

Trots att träningslägret genomfördes på sydliga breddgrader var det rejält stökiga väderförhållanden med åska och skyfall under torsdagen som gjorde att den då planerade matchen fick flyttas fram till fredag förmiddag,
Men spel blev det till slut, i förvisso kraftig vind, och det fanns många spännande observationer som väntade i ett delvis renoverat lagbygge med hela åtta nya spelare, varav endast nyförvärvet Alice Bergström saknades i truppen inför match.

På andra halvan väntade ryskt motstånd i form av Zenit Sankt Petersburg som kom trea i ryska ligan under fjolåret. Ett kvalitativt motstånd skulle det visa sig även om det var Djurgården som började piggast där Tilde Lindwall satte tonen direkt med hungriga maxlöpningar och resolut duellspel.

Bolltempot var bra inledningsvis för ett framåtlutat DIF som också skapade matchens första läge när Sara Olai nickade över på en inläggsfrispark från Ebba Wieder. Men det var Zenit som skulle ta ledningen i sjunde minuten genom Gabriella Grzywiriska som fick en gratischans och prickade ribban där bollen sedan fick en slags backspin och närmast blåste in i mål.

Djurgården replikerade snabbt med en bra chans för Hayley Dowd som sprang igenom i djupled men avslutet gick utanför. En händelserik inledning av matchen vilket underströks ytterligare när en hund plötsligt dök upp på planen i en slags fri roll på mittfältet.

Det fyrbenta inhoppet blev dock kortvarigt och matchen rullade vidare med bra intensitet och tuffa dueller. För tuff satsning blev det sedan när Tove Almqvist kapades precis utanför straffområdet i 17:e minuten. Ett utsökt frisparksläge men Ebba Wieder slog bollen en bit över.

DIF öste vidare framåt där Sara Lilja Vidlund var pigg på vänsterkanten och via en hörna kom sedan bra chans för Sanna Kullberg men skottet blockerades av en Zenit-försvarare.

I andra riktningen var portugisiskan Ana Dias ett påtagligt hot framåt för ryskorna och Elvira Björklund tvingades till en fin räddning i 25:e minuten. Även DIF sökte ytor och vägar genom den ryska defensiven men Zenit var bevisligen vassa i sin snabba offensiv och i 32:a minuten small det till igen när Armisa Kuc kunde nicka in ett högerinlägg.

Underläge med 0-2 vilket kanske inte helt speglade matchbilden, men samtidigt betonade det den ryska effektiviteten framåt. För Djurgårdens del gällde det dock att fortsätta trumma på och Hayley Dowd drog iväg ett tungt skott med vänstern i tight vinkel men keepern Grichienko kunde avvärja och returen rensades undan. En farlig inläggsfrispark följde strax efter men även denna boll boxades undan av Grichienko.

Det kunde dock blivit ännu ett mål bakåt i slutet av halvleken när Eremenkova kom helt fri mitt i boxen. Men avslutet gick lyckligtvis rakt i skopan på Elvira Björklund och Djurgården fick gå till pausvila i tvåmålsunderläge och med 3-2 i avslutsstatistiken i rysk favör.

Inför andra halvlek genomfördes ett antal planerade byten där Kelsey Daugherty, Kamilla Karlsen, Ellen Andersson, Louise Hvarfner, Linda Motlhalo, StinaLisa Johansson och Lova Lundin kom in istället för Elvira Björklund, Emelie Lövgren, Sara Olai, Ebba Wieder, Tove Almqvist, Sara Lilja Vidlund och Hayley Dowd.

Ett till 7/11 nytt lag med andra ord som tog sig an ett Zenit som inledde starkt. Men DIF-defensiven höll emot och gradvis flyttades spelet upp på rysk planhalva med fint bollrullande från Djurgården där nyförvärvet StinaLisa Johansson visade bra fart i fötterna.

Ett annat utropstecken var Ellen Andersson. Hon räddade bollen på mållinjen efter en ny rysk gratischans då en Zenit-anfallare kom helt fri mot mål, rundade Kelsey Daugherty men fick se Ellen rensa undan i grevens tid.

Strax efter var det Tilde Lindwalls tur att sno åt sig bollen på offensiv planhalva för att sedan hamna i en duell med den ryska keepern som mycket väl kunde resulterat i en straffspark.

Med timmen spelad kom några fina offensiva kombinationer av DIF och StinaLisa Johansson fick läge för avslut skottet gick dock rakt på nyinsatta målvakten Voskobovich. Zenit var också fortsatt hungriga framåt och satte DIF-försvaret i arbete samtidigt som Nicole Ruiz Granados klev in på mittfältet och ersatte Nellie Lija.

Fler byten följde i 72:a där Louise Larsson och Stella Eriksson kom in och med dryga kvarten kvar öste Djurgården vidare framåt i jakten på ett reduceringsmål. Nu var det bra offensivt tryck av DIF och mängder av bollar matades in i boxen men utan att få till det riktigt vassa avslutsläget.

Men ett gyllene läge skulle komma i 78:e minuten där ett fint presspel från Lova Lundin gav Lina Motlhalo ett utmärkt friläge framför mål. Linda rullade mot bortre men bollen smet retsamt decimetern utanför stolpen.

Närmare ett första mål för året kom inte Djurgården denna gång men laget kan ändå ta med sig ett spelmässigt övertag under större delen av andra halvlek och en hel del positiva tendenser.

Nu närmast väntar fortsatt gnuggande under träningslägret och efter hemkomst nästa vecka är det dags för en ny träningsmatch borta mot Linköping onsdag den 9 februari.

4 februari, fredag 10:00SB Sport Arena