Hien och Banda sköt DIF vidare i Europa

• 28 juli 2022

Djurgården var återigen numret större än Rijeka och vann med 2-0 på ett kokande Tele2 Arena. Därmed är DIF klara för kvalomgång 3 i Conference League där rumänska Sepsi väntar nästa torsdag.

Startelvan var identisk med laget som mönstrades i bortamötet mot Rijeka där Jacob Widell Zetterström vaktade målet med Piotr Johansson, Isak Hien, Hjalmar Ekdal och Pierre Neurath Bengtsson framför sig i backlinjen.

På mittfältet återfanns välbekanta trion Hampus Finndell, Rasmus Schüller och Magnus Eriksson och längst fram tog Victor Edvardsen plats centralt med Joel Asoro och Haris Radetinac på respektive kant.

Utgångsläget inför returen var gynnsamt med ledning 2-1 i ryggen och en mäktigt decibelstark uppbackning inklusive ett elegant tifo på Tele2 Arenas blåfärgade läktare. Den numera avskrivna bortamålsregeln gick dock inte att luta sig mot, utan minst ett kryss krävdes för avancemang mot ett erkänt starkt kroatiskt motstånd som tränat på konstgräs under den gångna veckan för att adaptera till underlaget.

För Djurgårdens del fanns dessutom en segersvit med sju raka vinster som gav en extra portion självförtroende inför avsparken med siktet inställt på en attraktiv och lukrativ plats i kvalomgång 3 av Conference League.

Det hade spekulerats en del innan om en furiös start från Rijekas sida med de inledande minuterna blev hyfsat stillsamma med ganska avvaktande spel. Istället var det Djurgården som hade mest bollinnehav och god kontroll på läget, bortsett från ett småfarligt anfall i åttonde minuten när Rijeka ställde om snabbt.

DIF stack å sin sida upp och kombinerade i offensiven med jämna mellanrum men med kvarten spelad hade det inte uppstått några heta lägen för något av lagen. I 16.e minuten kom en hyfsat farlig nick från från kroaterna men i övrigt var det lugnt bakåt samtidigt som DIF spelade runt systematiskt för att hitta luckor i den täta kroatiska defensiven.

I den 24:e minuten blev det dock riktigt oroligt när bollen nickades i mål via en inläggsfrispark men den assisterande domaren hade bra koll på linjen och höjde flaggan för offside. Strax efter var det ruggigt nära för Djurgårdens del när Victor Edvardsen fick en smart boll i djupled och slet sig loss, men avslutet smet dessvärre decimetern utanför stolpen.

Matchen hade tagit fart ordentligt nu och det var stundtals rejält hetsigt på planen. Nästa offensiva initiativ stod Isak Hien för när han drev upp bollen och spelade fram till Haris Radetinac vars skott dock greppades av Nedijiko Labrovic. Blåränderna vara inspirerade nu och tryckte på för ett ledningsmål och det var inte långt borta på en smart hörnvariant där Joel Asoro tyvärr fick lite för mycket fot under bollen som flög en bit över ribban.

Strax efter var det nära igen efter att ett inspel från Piotr Johansson så när stöttes i mål av framrusande DIF-spelare och det kändes som att ett mål låg på lut. Rijeka svarade dock upp med några framstötar på slutet men halvlekens bästa chans skulle bli Djurgårdens i näst sista minuten då Haris Radetinac prickade ribban med en volleyträff.

Ruggigt nära ett starkare grepp, men det skulle bli en mållös halvlek och domare Snir Levy blåste sedan av en halvlek med ett visst blårandigt övertag efter en minuts övertid.

Den sista akten av det dramatiska dubbelmötet rullade igång och Djurgården hade fortfarande taktpinnen, dock med bara ett måls marginal. Rijeka var därmed pressade att gå framåt för att kvittera och det fanns en intressant avvägning i vågskålen mellan att gå framåt eller spela på resultat.

Inga byten i DIF-elvan, fortsatt intensivt tryck på läktarna och Djurgården skapade första farligheten med ett visslande skott från Hampus Finndell som smet strax över. Strax efter gick Rasmus Schüller på avslut som Labrovic motade med visst besvär och Tele2 Arena kokade.

Det var blårandig chansbonanza nu och minuten senare sköt Joel Asoro över i ett fint läge. De få framstötar som Rijeka gjorde hanterades väl av DIF-defensiven där försvarstitanen Isak Hien käkade upp kroatiska anfallare på löpande band.

Nu skulle bollen sjungas in och i 55:e minuten exploderade arenan. En hörna från höger styrdes fram av Hjalmar Ekdal till just Isak Hien som visade prov på sina gamla strikeregenskaper och dundrade in 1-0 till ett öronbedövande jubel.

3-1 sammanlagt med dryga halvtimmen kvar och ett gyllene läge för avancemang. Arbetsinsatsen var fortsatt gedigen med tydlig järnkaminsinställning samtidigt som Rijeka blev alltmer offensiva för att kunna jobba ikapp.

Trycket ökade bakåt och en hel del halvchanser uppstod för kroaterna. I 68:e minuten fick Jacob Widell Zetterström sträcka ut på ett lurigt, vobblande skott av Lindon Selahi men annars var det ganska kontrollerat samtidigt som klockan tickade på behagligt.

I 73:e minuten var det sedan dags för dubbelbyte där Emmanuel Banda och Gustav Wikheim ersatte Hampus Finndell och Joel Asoro och vid det här laget var DIF en kvart från avancemang. Den väntade kroatiska anstormningen tog dock inte den fart som man hade förväntat sig och istället var Djurgården nära tvåan i en två-mot-en-omställning där Gustav Wikheim stoppades i sista stund.

Men det här var Djurgårdens kväll och vem annars än Allsvenskans effektivaste poängmaskin skulle slå till. Superinhopparen Emmanuel Banda fick bollen strax utanför straffområdet och var lika klinisk som vanligt när han dundrade DIF vidare i Europa med en stenhård vänsterträff till 2-0.

De återstående minuterna blev en magisk läktarfest i sommarkvällen och Elias Andersson anslöt till den i 86:e minuten medan Rasmus Schuller fick lite välförtjänt vila. Kroaterna såg uppgivna ut vid det här laget och det var betydligt närmare 3-0 än 2-1, där en vass enhandsräddning av Labrovic hindrade Banda från att bli tvåmålsskytt.

Efter fyra övertidsminuter gick sedan slutsignalen, jublet bröt ut och Djurgården bärgar därmed åttonde raka segern och avancerar vidare i Conference League efter en synnerligen stark prestation.

Nu närmast väntar en helg med spelledigt från Allsvenskan men redan på torsdag 4 augusti är det dags för kvalomgång 3 då en bortamatch mot rumänska Sepsi väntar. Mer information kring matchen och biljetter kommer på dif.se så fort den finns tillgänglig vilket även gäller det kommande returmötet på hemma torsdag den 11 augusti.

28 juli, torsdag 19:00Tele2 Arena