Kapten Eriksson sköt DIF till ännu en seger

• 3 nov 2022

Djurgården tog femte raka vinsten i UECL-gruppspelet när Shamrock Rovers besegrades med 1-0 på Tele2 Arena efter segermål från Magnus Eriksson.

Sista gruppspelsmatchen i Conference League innebar en startelva med Jacob Widell Zetterström i kassen bakom en backlinje bestående av Piotr Johansson, Hjalmar Ekdal, Marcus Danielson och Elias Andersson.

På mittfältet tog trion Hampus Finndell, Rasmus Schüller och Magnus Eriksson återigen plats och längst fram klev Kalle Holmberg in som offensiv spets, flankerad av Joel Asoro och Gustav Wikheim.

Gruppsegern och platsen i åttondelsfinalen var redan säkrad men det fanns även viktiga rankingpoäng på spel inför nästa års seedning i Europa-spelet - och givetvis också äran i en seger som ju alltid smäller högst.

För Shamrocks del var de utan segrar i gruppspelet och hade endast två kryss - varav ett var hemma mot DIF - som innebar en sistaplats i gruppen på två poäng. Icke desto mindre var de nyblivna irländska mästarna ett knepigt motstånd som väntade när matchen kickade igång på som alltid välbesökta och stämningsfulla Tele2 Arena.

Djurgården var på hugget direkt från start och redan i första matchminuten var Joel Asoro nära att sprinta loss och sätta dit bollen. En Shamrock-försvarare hann dock emellan och blockerade skottet i sista sekunden. Tonen var satt för kvällen och blåränderna visade tydligt att de sökte initiativet i matchen.

I sjätte minuten var Asoro framme igen med ett farligt skott, efter fint förarbete av aktive Gustav Wikheim, men även denna gång var ett irländskt ben i vägen för avslutet. Shamrock stack emellan med några fasta situationer, det var dessbättre inget som oroade särskilt mycket bakåt.

DIF trummade å sin sida på framåt och det ledningsmål som låg i luften skulle också komma. Ett mycket vackert sådant där passningskedjan påbörjades av Magnus Eriksson och via några snabba kombinationer avslutades sedan anfallet när Kalle Holmberg la tillbaka till Magnus Eriksson som pangade in bollen i nät.

En riktigt skön start och kopplat grepp med 19 minuter spelade. Även ett mål som gav energi och Djurgården jobbade vidare framåtlutat i jakt på mer. Gustav Wikheim orsakade mycket huvudbry för Shamrocks högerback Daniel Cleary och DIF skapade tryck och nästan-lägen.

Bollinnehavet var massivt nu för Djurgården men det omsattes inte i heta lägen. Å andra sidan hölls det tätt bakåt där gästernas attacker var sporadiska och relativt harmlösa. Den sista kvarten blev också generellt sett händelsefattig och störst uppmärksamhet uppstod när Marcus Danielson fick kliva av efter en smäll i samband med att de tre övertidsminuterna annonserades. DIF spelade övertiden med tio man och löste det bra, även om det blev lite farligt på slutet när ett högerinlägg damp ner vid bortre och sköts i burgaveln av Rory Gaffney.

Det var det sista som hände innan den skotske domaren Nicholas Walsh satte pipan i munnen och blåste av den första halvleken där DIF kunde ta paus med ledning 1-0.

Det blev ett byte för Marcus Danielson och in klev Jesper Löfgren för att ersätta i den andra halvleken. En ledning fanns att bevaka men ett utökande var inte långt borta när DIF ställde om snabbt och Kalle Holmberg testade Leon Pohls med ett flackt skott.

Shamrock verkade dock ha piggat på sig under pausen och kom ut med mer offensiva ambitioner. Jacob Widell Zetterström plockade ett skott från Sean Hoare. Nya avslut följde från irländarna, men Djurgården tog sig också fram till lägen, även om Magnus Erikssons vänsterkanon i 52:a seglade en bra bit utanför.

Det var fart på matchen nu och god underhållning där Shamrocks tilltagande offensiva ambitioner öppnade upp för blårandiga omställningar. Ett friläge för DIF låg på lut flera gånger men den sista passningen nådde inte fram. I 65:e minuten var det sedan dags för dubbelbyte när Haris Radetinac och Emmanuel Banda äntrade planen och Joel Asoro och Magnus Eriksson klev av.

Wikheim var på fortsatt spelhumör och bjöd på en fin soloraid med sköna slalomdribblingar som nästan resulterade. Klockan tickade upp mot kvarten kvar och Emmanuel Banda fick ett drömläge när han frispelades i djupled av Kalle Holmberg. Leon Pohls kom dock ut och avstyrde skickligt med en bra räddning.

Shamrocks fasta situationer var inte alls ofarliga och det blev en del oroande hörnor för gästerna. Men DIF-defensiven rensade förtjänstfullt och i 79:e minuten var det dags för nya pigga ben då Albion Ademi och Victor Edvardsen ersatte Gustav Wikheim och Kalle Holmberg.

DIF öste på framåt för att döda matchen målmässigt och chanser uppstod. Banda var nära på nytt när han nickade en hörna från Albion Ademi decimetern över med fem minuter kvar. En mindre upplyftande händelse kom dock i 87:e minuten när Rasmus Schüller åkte på ett gult kort som innebär att han därmed är avstängd i första åttondelsfinalen i vår.

Men ledningen var intakt när fem övertidsminuter kom upp på skylten. Djurgården skulle också få ett jätteläge att stänga matchen när Ademi spelade fram Victor Edvardsen som stoppades av Shamrock-keepern Pohls, halvvägs upp på egen planhalva. Andrabollen hamnade sedan på nytt hos Edvardsen som var alltför osjälvisk och försökte passa när han kanske borde lobbat in bollen i det halvöppna målet på klassiskt Edvardsen-manér.

Det gjorde dock mindre en kväll som denna när slutsignalen till slut gick vilket innebär femte raka segern i UECL-gruppspelet. Det ger viktiga rankingpoäng, skönt klirr i kassan och inte minst är det en värdig avslutning på ett Europa-spel där det lite överanvända adjektivet historiskt ändå känns högst relevant.

Därmed återstår endast en sista match i år då den allsvenska säsongen avslutas mot Mjällby på söndag. Över 26.000 biljetter är sålda och det är bäddat för en härlig inramning på Tele2 Arena. Passa på att ladda upp på Annexet inför match (öppnar 11.30) och återvänd gärna dit efter slutsignalen då laget kommer att dyka upp på scenen för att tackas av Bosse Andersson för en fantastisk säsong.

3 november, torsdag 18:45Tele2 Arena