Komfortabel seger i årets första träningsmatch

• 22 jan 2022

Västerås SK besegrades med 3-0 hemma på Tele2 Arena efter mål från Albion Ademi, Emmanuel Banda och Kalle Holmberg.

Tränarteamets målsättning inför matchen var att ge samtliga spelare i truppen 45 minuter men med anledning av ett antal icke tillgängliga spelare fick vissa spela längre än så.
Elvan som startade såg ut på följande vis:

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Isak Hien, Hjalmar Ekdal, Leo Cornic
Hampus Finndell, Elias Andersson, Magnus Eriksson
Joel Asoro, Adam Bergmark Wiberg, Albion Ademi

Med tanke på att det var årets första träningsmatch fanns det förhoppningar om spännande indikationer, men även en risk för en viss ringrostighet. Detta med tanke på att laget i princip bara hunnit med en träningsvecka innan avsparken på Tele2 Arena inför den restriktionsreducerade hemmapubliken.

De båda nyförvärven Victor Edvardsen och Piotr Johansson saknades båda men det fanns tre intressanta hemvändare från utlåning i startelvan i form av Isak Hien, Elias Andersson och Adam Bergmark Wiberg.

Sistnämnde ABW startade piggt och det var nära mål direkt när Adam sökte Albion Ademi vid bortre stolpen, men bollen smet decimetern framför en framrusande Albi som dock skulle få tillfälle att revanschera sig senare.

För Västerås del har de haft ganska mycket rörelse i laget under vintern men spelade upp sig efter inledningen och kom in i matchen gradvis. Bästa chansen fick Dusan Jajic som fick fritt skottläge i 7:e minuten, men bollen gick en bit över.

DIF tog dock snabbt tillbaka taktpinnen och Adam Bergmark Wiberg var nära med en nick när Albion Ademi bjöd tillbaka genom ett fint inlägg. I anfallet efter prickade Hampus Finndell stolpen och årets första DIF-mål låg i luften.

Nästa läge fick ABW efter inlägg från Joel Asoro som vann boll högt, men avslutet blockerades av VSK-försvaret och det blev inget ledningsmål utan istället skulle DIF-offensiven klinga av under en period.

Med halva halvleken spelad hade tempot hunnit sjunka en del och matchen blev ryckigare med en del slarv i passningsspelet från båda lagen. Chansproduktionen var gles och gästerna spelade sig ofta ur DIF-pressen, dock utan att hota nämnvärt.

Men kapten Magnus Eriksson ville annat och hotade med ett par vänstersläggor som styrdes utanför, speciellt det första skottet var nära att smita in.

Ett initiativ som gav energi och strax efteråt skulle nollan spräckas. Ett högerinlägg skarvades vidare av Hjalmar Ekdal till Albion Ademi som behärskat lobbnickade in säsongens första mål till stort jubel på läktaren.

DIF växlade upp farten nu och kort därefter satte Hampus Finndell VSK-keepern Daniel Svensson i arbete med ett flackt skott och Leo Cornic smög upp och nickade strax över i anfallet efter.

Djurgården trummade vidare framåt under de sista minuterna av halvleken men några fler heta lägen blev det inte och blåränderna fick gå till halvtidsvila med ledning 1-0 efter en första halvlek som bjöd på en hel del fina intentioner men samtidigt hade en viss uppstartskaraktär.

Inför andra halvlek skedde ett antal förutbestämda byten där större delen av elvan klev av och endast Hampus Finndell, Hjalmar Ekdal, Elias Andersson och Leo Cornic spelade vidare.
Elvan såg nu ut på följande sätt: Vaiho-Cornic-Une Larsson-Ekdal-Wallenborg-Jonsson-Finndell-Andersson-Mitku-Holmberg-Radetinac

Matchen puttrade igång lite trevande med några framstötar från DIF men det farligaste läget fick VSK när William Videhult kom helt fri med Tommi Vaiho och prickade stolpen.

Djurgården replikerade dock med ett vackert anfall där bollen smart spelades ut till Leo Cornic vars inlägg möttes med pannan av Kalle Holmberg. Nicken blockerades men returen gick till Melker Jonsson som dock sköt strax över.

En bra chans och DIF fortsatte att söka vägar genom VSK-defensiven men hade svårt att karva fram nya riktigt vassa chanser. Med timmen spelad kom sedan ett dubbelbyte när Elias Andersson och Hampus Finndell lämnade plats för Emmanuel Banda och Curtis Edwards, två spelare som skulle bidra ordentligt.

Men matchen ville inte riktigt ta fart än även om Västerås stack upp ett par gånger och oroade via vänsterkanten. Evigt unge Haris Radetinac såg dock sedvanligt pigg ut på vänsterkanten och i 68:e minuten fick även Axel Wallenborg utrymme att bryta fram till vänster, men inspelet bröts uppoffrande av VSK-defensiven.

Minuterna tickade vidare med kvarten och matchbilden började alltmer vikta över till gästernas fördel där Djurgården hade fortsatt svårt att skapa målchanser. Men Emmanuel Bandas kvalitativa vänsterfot fick vi se prov på under förra året och i 77:e slog den zambiske kanonjären till igen med ett perfekt avslut på distans som satt otagbart vid Daniel Svenssons vänstra stolpe.

Curtis Edwards blev uppenbarligen inspirerad och var nära trean strax efter med en akrobatisk volleyträff som gick metern utanför. DIF öste vidare och i 82:a minuten kom sedan 3-0 när Kalle Holmberg påpassligt högg i boxen efter fint förarbete av Haris Radetinac.

Game over med knappa 10 minuter kvar av matchen och Djurgården sniffade på ett fjärde mål med fina lägen för både Radetinac, Edwards och Ekdal. Men siffrorna stannade på 3-0 vilket ändå var en indikation på att Djurgården hade en större tyngd och kunde koppla på förmågan att avgöra en match med tidigare nämnd uppstartskaraktär.

Härligt att säsongen är igång igen och nästa helg är det dags igen då FK Metta gästar Tele2 Arena och tar sig an ett sannolikt ännu mer optimerat DIF.

22 januari, lördag 13:00Tele2 Arena