Företag

Kommande motståndare: APOEL FC

  • Herrar
  • A-lag
  • 14 aug 2022

Här kan du läsa mer om laget som väntar i playoff i Conference League.

Det blir cypriotiskt motstånd när Djurgården går in i playoff i Europa Conference League nästa vecka. Efter seger med sammanlagt 1-0 i dubbelmötet mot FC Kyzylzhar (från Kazakstan) avancerade APOEL och blir därmed Djurgårdens motståndare i playoff. I kvalomgången innan besegrade APOEL bulgariska Botev Plovdiv med sammanlagt 2-0, vilket innebär att APOEL ännu inte släppt in något mål i kvalet.

APOEL FC kommer från huvudstaden Nicosia och klubben grundades den 8 november 1926. Det är historiskt sett det mest framgångsrika fotbollslaget på Cypern 28 ligatitlar, 21 cupvinster och 13 supercupvinster i de inhemska turneringarna.

Säsongerna 2012/2013 fram till 2018/2019 prenumererade i stort sett laget på ligatiteln. Men de två senaste säsongerna har inneburit ett trendbrott där Omonia och Apollon Limassol vunnit ligan samtidigt som APOEL har kommit åtta respektive trea.

Värt att notera är att den cypriotiska ligan ännu inte dragit igång vilket gör att APOEL endast spelat Conference League samt träningsmatcher.

APOELs största ögonblick i europeiska tävlingssammanhang inträffade säsongen 2011-2012 när de tog sig vidare från gruppspelet i UEFA Champions League och vann sin gruppen före Porto, Shaktar Donetsk och Zenit Sankt Petersburg. Därefter slog de sedan ut Olympique Lyonnais i åttondelsfinalen  och blev det första cypriotiska laget att nå kvartsfinal i Champions League.

I övrigt har laget medverkat i gruppspelet i Champions League 2009-10 och 2014-15 och gruppspelet i Europa League 2013-14, 2015-16 samt 2016-17 då de vann sin grupp före Olympiakos, Young Boys och Astana.
Senast det begav sig i Europa League-kval var säsongen 2020-21 då laget tog sig vidare i de tre första rundorna men föll med 1-0 i sista kvalmatchen till gruppspelet mot tjeckiska Slovan Liberec.

Det finns några svenska kopplingar i laget med mittfältaren Amel Mujanic som är på lån från Malmö FF samt Kingsley Sarfo som också har spelat i MFF som dock avslutade ghananens kontrakt i samband med att Sarfo dömdes till ett längre fängelsestraff för sexualbrott.
I övrigt är georgiske anfallaren Giorgi Kvilitaia och brasilianske försvararen Marquinhos de spelare som är högst värderade på sajten Transfer Market.
Huvudtränare är Sofronis Avgousti, född på Cypern och 45 år gammal. Han har tidigare tränat AEK Larnaca och Apollon Limassol.

APOELs hemmaplan sedan1999 är GSP Stadium med kapacitet på 22 859 platser. Det är den största stadion på Cypern och de delar den med lokala rivalerna Omonia och Olympiakos Nicosia.

Dubbelmötet inleds hemma på Tele2 Arena nu på onsdag kl. 18.45. Biljetter till matchen köper du här.

17 augusti, onsdag 18:45Tele2 Arena

DjurgårdenAPOEL
3-0 (1-0)

  • MålskyttarVictor Edvardsen 10'Hjalmar Ekdal 54'Gustav Wikheim 65'
  • Gula kortRasmus SchüllerHaris RadetinacJacob Widell ZetterströmElias AnderssonHjalmar EkdalRöda kortRasmus Schüller
  • Domare Juxhin Xhaja
  • Publik 19122 (Tele2 Arena)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat