Målrik kryssmatch mot Sirius i Norrtälje

• 17 juni 2022

Fredagens träningsmatch mot IK Sirius blev målrik och slutade oavgjort efter mål av Elias Andersson, Hampus Finndell, och Joel Asoro.

BKV Norrtälje stod för matcharrangemanget och Sirius för motståndet när vi begav oss till Norrtälje för träningsmatch under fredagseftermiddagen. En fin gräsplan av en okulär besiktning att döma, och många Djurgårdare på plats som passade på att köpa souvenirer i Djurgårdsbutikens tält som fanns representerat på löparbanorna kring planen.

På planen i motståndarlaget fanns Tommi Vaiho och Tim Björkström i form av Djurgårdsbekantingar, och i Djurgården var alla spelare utom spelarna som varit iväg på landslagsuppdrag nyligen samt Elliot Käck och Jesper Löfgren med i truppen.

Startelvan för Djurgårdens del bestod av Alexandr Vasyutin mellan stolparna, och en backlinje från höger till vänster bestående av Leo Cornic, Piotr Johansson, Isak Hien, och Pierre Bengtsson. På mittfältet ställde vi upp med Hampus Finndell, Elias Andersson och Magnus Eriksson. Den offensiva trion bestod av Joel Asoro, Victor Edvardsen och Haris Radetinac. Bland avbytarna fanns Andi Elezaj, född 2003, med i A-lagstruppen för dagen, en teknisk offensiv spelare som bland annat är duktig på att utmana en-mot-en.

Djurgården för dagen i det vita tredjetröjan hamnade djupt ner på egen planhalva direkt efter avspark och innan klockan slagit en minut stod det 1-0 till Sirius. Upprinnelsen: ett aningen slarvigt och obeslutsamt försvarsspel som gav Sirius både boll och tid i farlig yta och när bollen slogs in i mål var det i öppet mål utan chans för Vasyutin. Målskytt: Edi Sylisufaj.

Efter målet tog vi initiativet i matchen och förlade spelet på Sirius planhalva, främst via vänsterkanten. Efter en vänsterhörna kom Haris runt på högerkanten men föll i en duell som domaren lät fortgå utan åtgärd. I anfallet efter fick vi dock en frispark utanför straffområdet till vilken både Victor Edvardsen och Elias Andersson stegade upp. Elias klev fram och drog in bollen uppåt första krysset och det var kvitterat i matchen i den 14:e minuten!

Nästa farliga målchans i matchen kom efter ett fint vänsterinlägg från Pierre Bengtsson som Isak Hien nickade ner till Haris Radetinac som kunde avsluta från nära håll. Sirius-backen Marcus Mathisen styrde dock ut bollen till hörna precis före mållinjen.

Varning tilldelad Leo Cornic i den 22:a matchminuten efter att han stoppade en kontring med en tydlig tröjdragning. Kontringen var ett offensivt försök från Sirius som annars varit ganska nedtryckta mot sitt egna mål efter kvitteringen och det var inte alls orättvist att Hampus Finndell kunde sätta 2-1 i den 26:e minuten efter att ha blivit serverad av Victor Edvardsen från vänsterkanten. Finndell, i höjd med straffpunkten, gjorde inga misstag utan satte bollen hårt och lågt förbi Tommi Vaiho som var ensam Sirius-spelare mellan Hampus och målet.

Strax efter kom Sirius i ett anfall där de spelade sig fram fint centralt och Isak Hien fick rensa ett inspel snett-innåt-bakåt till hörna, som blev till ytterligare en hörna. Ytterligare några minuter senare fick Sirius frispark till höger om straffområdet och bollen hittade fram till Laurent Shabani i den borta ytan som drog in 2-2 högt i bortre burgaveln i den 33:e minuten.

Djurgården fortsatte att diktera spelet och många av kombinationerna gick via antingen Finndell, Asoro, eller Haris under den här perioden. Ett fint väggspel där Hampus och Haris kombinerade resulterade sånär i ett mål men en Sirius-back hann emellan när avslutet skulle komma från Haris.

Minuten senare var det dags för Asoro att inta huvudrollen när han fick bollen entralt en bit in på egen planhalva. Djurgårdens nummer tio drev fram bollen till straffområdet och avslutade med vänsterfoten på en täckande Sirius-back men fick tillbaka bollen och bytte då avslutsfot till högerfoten och drog in bollen till 3-2 i den 40:e minuten.

Flera halvchanser för Djurgården följde men halvleken slutade 3-2 till oss.

Inga byten i halvtid och när spelarna kom ut på plan tittade även solen fram efter en första halvlek med mestadels duggregn. Spelet var ganska jämnt mellan lagen första 10 minuterna och en klassisk mittfältskamp utkämpades där Elias Andersson visade styrka och hårdhet i ett par dueller och fick med sig bollen ur situationen.

Halvlekens första skott på mål kom i den 55:e minuten när Elias Andersson fick bollen från ett inkast från Leo Cornic och drog till bollen med en klockren träff som fick bollen att dyka farligt vid Vaiho som inte nådde den, men den tog i stolpen och blev sedermera till en resultatlös hörna.

Nästa målchans var även den blårandig när Magnus Eriksson hittade en vacker framspelning till en djupledspringande Joel Asoro som kom ensam mot Tommi Vaiho som dock överlistade anfallare och räddade bollen till en hörna.

Byte i minut 62: Hampus Finndell ut och Amadou Doumbouya in.

Sirius var giftiga när de gick framåt och i den 66:e minuten avslutade Shabani i ribban, och efter lite oreda i straffområdet kunde Patrik Karlsson-Lagemyr peta in 3-3 i öppet mål.

Byte i minut 70: Haris Radetinac ut och Gustav Wikheim in.

Flera byten även i Sirius under den här perioden vilket gjorde att matchen innehöll en del avbrott och en liten temposänkning. En rentung plan hade möjligen satt sig i benen på spelarna också och var en bidragande orsak till flertalet byten i båda lagen.

Nu var det också dags för Andi Elezaj att bytas in för Djurgården, junioren född 2003 som nändes tidigare i matchrapporten. Ut gick Elias Andersson.

Efter bytena tog sig Sirius högre upp i banan och det spelmässiga övertaget för Djurgården som gällt hittills jämnades ut till en mer jämn tillställning. Inga målchanser åt endera håll emellertid med 8 minuter plus tillägg kvar av matchen.

Det blev inga fler mål och heller inga större målchanser att rapportera om och träningsmatchen slutade 3-3. Nästa match är när Allsvenskan återstartar borta mot GIF Sundsvall den 26 juni.