Rättvis DIF-seger i Kroatien

• 21 juli 2022

Fördel Djurgården i kvalet till Europa Conference League. HNK Rijeka besegrades med 2-1 (1-1) i Kroatien efter en helgjuten DIF-insats.

Djurgården gick in i kvalomgång 2 till Europa Conference League med en trupp utan bortfall sånär som på Elliot Käck och ännu ej tillgänglige Marcus Danielson. Bland de 22 spelarna i truppen återfanns Albion Ademi, som är tillbaka från utlåningen till FC Lahti, och den 18-årige tredjemålvakten André Picornell.

HNK Rijeka matchade en 4-4-2-uppställning med lagkaptenen Haris Vuckic bakom Jorge Obregon, målskytten från söndagens seriepremiär, på topp. Djurgården kom som brukligt ut med en 4-3-3-formation där Joel Asoro, Pierre Neurath Bengtsson och Rasmus Schüller var tillbaka i elvan jämfört med lördagens allsvenska match mot Värnamo.

Redan i den 2:a minuten skapade Djurgården något framåt när Rasmus Schüller vann boll och hittade Hampus Finndell. Det fanns passningsalternativ men Finndell tog ett avslut som hamnade strax utanför målramen.

Anfallen avlöste varandra med jämna mellanrum och ett par minuter senare var det Rijeka som tog sig in i Djurgårdens straffområde med oroväckande hög fart. Lyckligtvis fick Jorge Obegron bollen lite för mycket bakom sig för att få den på mål.

Nästa chans var Djurgårdens och Joel Asoros efter en lysande framspelning av den mycket aktiva Hampus Finndell. Asoro gick på direktavslut men träffen blev inte tillräckligt ren varpå även denna boll for utanför stolpen.

Det var ett för dagen helblått Djurgården som nu tog ett grepp om matchen och även om hemmalaget stod ganska högt var deras presspel av det mildare slaget. Därför kom Rijekas ledningsmål efter en kvart plötsligt och oväntat. Haris Vuckic fick möjligheten till skänks efter en olycklig studs och visade kyla och klass när han först fintade skott och sedan dunkade in bollen utan chans för Jakob Widell Zetterström.

Här visade Djurgården upp en imponerande moral, krigaranda och kvalitet och fortsatte att spela sitt spel med högt burna huvuden och få framstressade beslut. Målchanser skapades med jämna mellanrum och Rijeka hade det, framför allt på vänsterkanten, jobbigt i löpduellerna.

I den 38:e minuten blev Andrija Vukčević frånsprungen av Victor Edvardsen som hittade Joel Asoro framför mål. Asoro överlät emellertid chansen till Hampus Findell som med en välriktad vänster såg till att Djurgården hade kvitterat. Ett välförtjänt och psykologiskt viktigt mål strax före halvtidsvilan.

Djurgården hade gjort en riktigt bra halvlek med precis lagom mycket respekt för motståndet, stått upp i närkampsspelet och haft ett kraftigt övertag sett till bollinnehav.

Många förväntade sig nog ett annat, mer aggressivt Rijeka efter paus, men hemmaspelarna såg ut att vara lite tagna på sängen av motståndets kvaliteter. Tremannamittfältet med Rasmus Schüller, Magnus Eriksson och Hampus Finndell var lika dominant som i Allsvenskan.

1-1 skulle ha varit ett riktigt bra resultat inför returen på Tele2 Arena nästa torsdag men Djurgården lät sig inte nöjas med det. Knappt tio minuter in på andra halvlek kom avgörandet i form av ett förstklassigt anfall där Hampus Finndell vände bort en motståndare på mittfältet och hittade Joel Asoro som i sin tur spelade fram Victor Edvardsen till ett friläge. Djurgårdens nr 16 slog till direkt och såg bollen rulla in vid bortre stolpen. Ett magnifikt mål som gav Djurgården ledningen.

Rijeka försökte förgäves att ta sig in i matchen men DIF låg rätt med laget och hotade med snabba attacker. Kroaterna skapade egentligen bara en enda bra kvitteringschans när en förlupen boll hamnade hos Denis Busnja vid bortre stolpen, men inhopparen drog den högt över Widell Zetterströms ribba.

Under den sista kvarten blev Djurgården väldigt låga och lämnade över initiativet till hemmalaget. Närmare en kvittering en ett par studsande bollar i straffområdet var det ändå aldrig.

Det blev ganska grinigt efter att Isak Hien fällt Prince Ampem precis utanför straffområdet, men efter lite knuffande och utdelande av gula kort lugnade det ner sig.

När Djurgården hade säkrat upp det redan ramstarka mittförsvaret med en tredje mittback i form av Jesper Löfgren kunde även sex övertidsminuterna spelas undan utan att Rijeka någonsin var särskit nära att utjämna.

Med en 2-1-seger med sig till returen i Stockholm har Djurgården skapat sig ett riktigt bra läge att avancera. Det sättet som spelarna genomförde matchen på lovar gott inför framtiden.

Returen mot Rijeka spelas på trosdag den 28 juli 19.00. Köp biljett här.

21 juli, torsdag 20:30Stadion HNK Rijeka (1)