Stabil vinst mot FK Metta

• 29 jan 2022

DIF bjöd på fin fotboll, under framför allt den första halvleken, och vann årets andra träningsmatch med 3-1 efter mål från Haris Radetinac, Albion Ademi och Emmanuel Banda.

Precis som i den föregående matchen mot VSK var tanken att alla skulle få speltid, men där ett antal spelare nu skulle köra en timmes spel. Startelvan såg ut på följande vis med tre debuterande nyförvärv:

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson - Jesper Löfgren - Hjalmar Ekdal (K) - Pierre Bengtsson
Hampus Finndell - Rasmus Schüller - Elias Andersson
Haris Radetinac - Victor Edvardsen - Adam Bergmark Wiberg

Ett på papperet svårbedömt lettiskt motstånd i form av FK Metta väntade på andra sidan när matchen kickades igång inför en restriktionsreducerad publik på Tele2 Arena. Med tanke på att det var årets andra träningsmatch och spelarna tränat extremt hårt under veckan var förväntningarna rimligt ställda.

Många intressanta formbesked inväntades, inte minst från debuterande trion Bengtsson, Edvardsen och Johansson. Det var också Victor Edvardsen som fick matchens första läge i tredje minuten efter ett fint DIF-anfall, men skottet gick en bit över.

Strax efter stod energiknippet Piotr Johansson för en fin prestation när han överlappade till höger och slog ett inlägg som en framrusande Elias Andersson mötte med pannan, men nicken gick halvmetern utanför.

En pigg start från DIF som satte gästerna under hårt tryck och i sjätte minuten var det Haris Radetinacs tur att nicka strax utanför. DIF-offensiven bedarrade sedan under några minuter men i 13:e minuten var det farligt igen när Adam Bergmark Wibergs skott tog i ribban efter en touch på en Metta-försvarare.

Bakåt var det relativt lugnt under första kvarten, bortsett från några inte helt försäsongsmässiga tacklingar från Metta-spelare, och DIF fortsatte att ösa på framåt - ett par minuter senare kom nästa ramträff när Hjalmar Ekdal nickade i stolpen.

Men ingen nätkänning än, även om ABW fick ett nytt avslutsläge i 24:e efter en omställning, där skottet på Edvardsons framspelning dessvärre smet en bit utanför stolpen. Men med dryga halvtimmen spelad skulle nollan spräckas. Pierre Bengtsson överlappade till vänster och slog ett precist inlägg till Haris Radetinac som distinkt skallade in 1-0 till Djurgården.

Men Metta skulle gå för en snabb replik när en friställd Normunds Uldrikis nickade en inläggsfrispark vilket tvingade Jacob Widell Zetterström till en vass reflexräddning. Djurgården återtog dock kommandot snabbt och satte gästerna under nytt tryck där ett andra mål hängde i luften flera gånger om.

Publiken kunde glädjas åt en ofta lekfull och kreativ offensiv men några fler bollar i nät blev det inte för DIF som hade full kontroll på halvleken. Dessutom med fina formbesked, framför allt från de båda ytterbackarna Pierre Bengtsson och Piotr Johansson, där speciellt den sistnämnde radade upp intensiva maxlöpningar som bådar gott inför säsongen medan Pierre inledde med en fin assist.
– Jag gjorde första träningen i fredags men tycker att jag har kommit in i det rätt bra. Det funkar okej men vi kan bli ännu lite skarpare i sista tredjedelen, sa Pierre Bengtsson till discovery+ i pausen.

Det blev några förutbestämda byten inför andra där Victor Edvardsen klev av och Albion Ademi kom in medan Adam Bergmark Wiberg flyttade in centralt som 9:a. Även Magnus Eriksson kom in istället för Rasmus Schuller och drog omgående på sig kaptensbindeln.

Djurgården inledde lite trevande men ändå med ett stort bollinnehav. Några vägar igenom det lettiska försvaret hittades dock inte inledningsvis där det inte alls blev samma driv i offensiven som i första halvlek.

Men en formstark Albion Ademi ändrade på det i 58:e minuten. ”Albi” väggspelade med Magnus Eriksson som med en mycket elegant chip skapade en yta i boxen för Ademi som med hjälp av en fin förstatouch tog emot och dundrade in sitt andra raka mål för året.

Ett vackert fotbollsmål som gladde supportrarna på Tele2 Arena och strax efter var det dags för ett massbyte när Isak Hien, Leo Cornic, Elliot Käck, Melker Johansson, Emmanuel Banda, Kalle Holmberg och Joel Asoro klev in på planen, där endast Jesper Löfgren och Jacob Widell Zetterström var kvar från startelvan.

Men Metta skulle få en gratischans efter lite slarv i DIF-defensiven då Artjoms Puzirevskis fick friläge och kunde reducera till 2-1 med ett skott i krysset. En liten missräkning som gav gästerna en viss energi och Djurgården trummade vidare för att försöka utöka ledningen.

Flytet i DIF-spelet hackades tyvärr upp av en del tekniska misstag och med kvarten kvar var det fortsatt sökande efter rytm. Det blev inte alltför mycket extravaganta inslag men Melker Jonsson höjde stämningen med en vacker glidtackling och en tvåfotare av bästa Niclas Rasck-klass.

Magnus Eriksson testade sedan inbytte keepern Alvis Sorokins med ett skott i 85:e och Banda försökte nickskarva in ett inlägg medan minuterna tickade vidare mot slutsignalen. En sen DIF-forcering tog form för att utöka målskörden och Kim & Tolle manade på för fler mål från tränarbänken.

Vilket också skulle komma av ännu en formstark spelare, Emmanuel Banda. Leo Cornic stod för förarbetet när han drev fram på högerkanten och hittade Banda strax utanför straffområdet. Avslutet med vänstern var i stort sett en kopia av Bandas mål mot Västerås och bollen satt otagbart i nätet.

Ett uppiggande mål och även Joel Asoro blev inspirerad och var nära att sätta fyran strax efter. Men DIF fick nöja sig med 3-1 idag vilket också speglade matchen där det bjöds på en väldigt fin första halvlek och en andra halvlek som hade förbättringspotential.
– Det finns en massa bra sekvenser i matchen, mycket som vi kan bygga vidare på. Sedan finns det en del skräp, tekniska misstag och långsam fotboll också. Men positiva exempel är alltid bra och det finns det ganska många av i den här matchen, summerade tränare Thomas Lagerlöf för discovery+ efter slutsignalen.

Nu närmast väntar avfärd på måndag till träningslägret på Gran Canaria då laget fortsätter uppladdningen inför starten i Svenska Cupen den 21 februari mot IK Brage.

29 januari, lördag 13:00Tele2 Arena