Wikheims fullträff räckte mot Sirius

• 4 sep 2022

Gustav Wikheims mål i den 26:e minuten blev matchens enda på Studenternas i Uppsala. Djurgården slog Sirius med 1-0 och tog med sig tre poäng hem till Stockholm.

Ett snudd på skadefritt Djurgården gjorde en ändring i startelvan jämfört med den senaste allsvenska matchen (2-1 hemma mot Elfsborg). Den innebar att Haris Radetinac tog platsen till höger i anfallet medan Joel Asoro började på bänken.

1:a halvlek

Det var upplagt för en fin söndagseftermiddag på Studenternas. Mycket folk på plats, nästan 10 000, och mycket gott om blårandiga inslag på läktarna. Det var det även på plan även om Djurgården uppträdde i sin vita dress. De första 35 minuterna handlade egentligen bara om bortalaget och DIF-målvakten Jacob Widell Zetterström stod ensam och sysslolös på Djurgårdens planhalva. Presspelet fungerade utmärkt men det stora spelövertaget (70-30 i bollinnehav) omsattes inte i särskilt många målchanser att tala om. Magnus Eriksson hittade Hampus Finndell framför mål men nicken gick strax utanför ramen. Faktum är att Gustav Wikheims ledningsmål efter nästan en halvtimmes spel var matchens första skott på mål.

Målet förtjänar dock att beskrivas i sin helhet. Efter att Sirius för första gången lyckats flytta upp spelet och även skapa en halvchans bjöds gästerna på en enorm omställningsyta. Piotr Johanssons inkast träffade en nickande Haris Radetinac och plockades sedan in av Victor Edvardsen. DIF-forwarden behövde bara ett tillslag för att ge en djupledslöpande Gustav Wikheim ett friläge från halva plan. Norrmannen fick all den där tiden som kan ställa till det i skallen för en frispelad, men var säkerheten själv när bollen rullades förbi Sirius-keepern David Mitov Nilsson.

– Jag tänkte att bollen skulle komma där så jag började att springa innan. Jag vet att Victor kan slå de där bollarna, det är en fin passning, sa Gustav Wikheim.

Bara några minuter efter fullträffen höll Wikheim på att ställa till det åt andra hållet med en missriktad hemåtpass som hamnade hos Christian Kouakou. Sirius-anfallaren spelade vidare till en fri Yukiya Sugita som försökte sig på en tunnel på Jacob Widell Zetterström. DIF-målvakten lyckades dock stänga luckan i sista sekunden och rädda Sirius bästa chans på hela matchen.

Innan halvleken var över hann tyvärr domaren Kristoffer Karlsson hamna i fokus, vilket ledde till en ialdrig sinande ström av gula kort under hela matchen (till slut blev det nio stycken). Minuten efter en tveksam varning på Rasmus Schüller kunde Sirius-kaptenen Tim Björkström av någon anledning komma undan med en rejäl kapning bakifrån på Victor Edvardsen. Kristoffer Karlsson uppskattade inte de upprörda känslorna I DIF-lägret och sprang först över hela planen med et gult kort till DIF-tränaren Kim Bergstrand och varnade sedan även Victor Edvardsen som därmed är avstängd i nästa match (mot Hammarby 11 september).

– Klipper han (Tim Björkström) mig inte så jag har en hel planhalva att springa på. Det är horribelt att det inte blir gult kort. När jag frågade domaren varför så blev jag varnad i stället, sa Victor Edvardsen.

2:a halvlek

Efter halvtidsvilan fick Sirius, precis som i slutet av första halvleken, lite mer tid att vårda sina uppspel. Djurgården var inte lika intensivt i presspelet när det fanns en ettmålsledning som tvingade upp motståndarlaget på offensivare äventyr. På besök i DIF:s straffområde sparkade Edi Sylisufaj Hjalmar Ekdahl över högerbenet. Domaren Kristoffer Karlsson bedömde det inte som att Edi Sylisufaj äventyrade mittbackens säkerhet och valde bort det röda kortet för det gula, men Ekdahl tvingades senare att bryta matchen och linka ut med ett hårt lindat lår.

Efter en kvarts spel började matchbilden ändå att likna den från de första 35 minuterna där Djurgården rullade bollen strax utanför motståndarnas straffområde. Då hade Matchen var av den karaktären att ett andra DIF-mål skulle stänga den totalt, och den bästa möjligheten kom när Victor Edvardsen åter igen iklädde sig rollen som frispelare och serverade nyligen inbytte Joel Asoro ett friläge med kvarten kvar att spela. Asoro gjorde allt rätt men hade inte millimeterna på sin sida när skottet tog i insidan av stolpen och ut.

Djurgården hade fler chanser att skapa frilägen men när bollen skulle slås till i stället för av Edvardsen blev resultatet inte lika bra.

Därmed levde matchen fram till slutsignalen efter 99 spelade minuter. Ett nykomponerat mittbackslås med Marcus Danielson och Jesper Löfgren hamnade omgående rätt och fick undan det mesta av Sirius inspel i straffområdet. Backen Filip Rogic flyttades upp i anfallet och skrek på straff efter en höjdduell med Jacob Widell Zetterström men närmare än så kom inte Sirius denna söndag i september.

Glada Djurgårdare kunde vända hem till huvudstaden med en rättvis seger i bagaget. Även om den borde ha varit större var det tre viktiga poäng som inkasserades. Som rejält smolk i bägaren finns naturligtvis Edvardsens tredje gula kort, särskilt med tanke på hur det uppstod, och att Hjalmar Ekdal tvingades bryta matchen. Också Joel Asoro grinade illa under slutet av matchen sedan han landat olyckligt på ryggen efter en duell med Marcus Mathisen, men Djurgårdens nummer 10 reste sig upp och fullföljde matchen.

Nästa match äger rum på torsdag då Europa-spelet fortsätter i Dublin. Shamrock Rovers står för motståndet på Tallaght Stadium och matchen börjar 21.00.

4 september, söndag 15:00Studenternas IP