Derbyt – en blandning av sött och salt

  • 20 apr 2009

Stockholm var vårfagert. Den ljusblå himlen var öppen över Råsunda precis som matchen på förhand.

Det blev en match som ingen mer än statistikälskare kan dregla över. Felpassningarna var lika många som de tomma stolarna runt Råsunda. De som dock var på plats bringade ändå den stämning som det anstår ett Stockholmsderby.

Djurgården var under de begynnande 20 minuterna av matchen ett bättre lag än ett Hammarby som tydligt letade både ytor och självförtroende förgäves. För första gången under 2009 fanns det ytor för kantspringarna Christer Youssef och Hrvoje Milic. Det gav till följd att Johan Oremo fick ett bättre understöd från mittfältare som fyllde på och Djurgården kändes då hotfulla.

0-1 kom kanske inte direkt som någon följd av just det, men när det väl kom var det likväl fullt rättvist. Toni Kuivasto blev överlycklig målskytt efter att bollen varit på väg in i nät från både Mikael Dahlberg och Christer Youssef. Då hade uret tickat fram till den tolfte minuten och fortfarande hade Hammarby inte skapat någonting. Det skulle det emellertid bli ändring på.

Djurgården hade en bra period, inte för att laget skapade en uppsjö klara målchanser. Nej mer för att man för första gången under säsongen kunde urskilja linjer i anfallsspelet. En tydlighet, en spelidé som åtminstone då ingav lite framtidstro. Därför kändes matchens karaktärssvängning ytterst märklig och på det sätt som den uppstod var inte heller den speciellt logisk.

Från ingenstans kom en höjdboll mot Nathan Paulse som tillsynes ofarligt nickade bollen i en båge mot mål. Dembo stod dock långt ute och bollen seglade över honom, via ribban och in över mållinjen. Det var bara det att ingen domarsignal kom och Djurgården ledde fortfarande.

Det verkade som ett startskott, matchen började på något sätt om där och då och ett frustrerat Hammarby tog över alltmer. Djurgården sjönk ner mot eget straffområde, laget blev som det heter långt och fler och större ytor uppenbarade sig för Hammarby.

På en omställning lyckades hemmalaget få ett numerärt överläge. Haginge täckte mitten och bollen spelades ut till vänster där Emil Johansson kom farandes. Han sköt ett skott från svår vinkel som överraskade Dembo Touray och så kom då kvitteringen retroaktivt så att säga.

Hammarby hade sedan även en boll i stolpen innan halvtidsvilan tog vid och efter den första halvleken var matchens utgång oviss.

Till den andra hälften började Djurgården åter lite piggare, nu mest genom en bollvinnande och kopiöst arbetande Mikael Dahlberg som var lite överallt ett tag. Han var bäst i ett blårandigt lag letandes efter både självförtroende och medgång. Det räckte långt men inte ända fram.

Åter tappade Djurgården boll vid fel tillfälle (Hammarbys tränare Tony Gustavsson kallade det bra presspel på presskonferensen) och tvärt ställdes Haginge i en duell mot Charlie Davies som ganska lätt kom förbi och krutade in 2-1 för Hammarby mitt i halvleken.

Därefter hittade Hammarby rätt i matchen. Kunde luta sig lite bakåt och liksom nästan njuta av händelseförloppet. Djurgården var lite uddlösa och det hjälpte föga att offensiva byten gjordes. Närmast var då Milic hittade in till en fristående Oremo som dock inte fick tag i inspelet.

Med tio minuter kvar kunde så Fredrik Söderström nicka in det definitivt avgörande målet efter ett tveksamt försvarsspel.

Djurgården försökte ändra på matchutgången även efter 3-1 målet, men anfallen var inte tillräckligt distinkta, passningsspelet inte tillräckligt snabbt och varierat för det. Det blev åter en tung kväll ute i Solna för DIF, trots att det var på väg mot något annat ett tag. Derbyt, detta det första för DIF under året, blev en blandning av sött och tyvärr mestadels salt.

Med mörkret påtryckande mot ett upplyst Råsunda går Djurgårdens allsvenska resa vidare. På fredag väntar ett nytt derby, med nya möjligheter.

Fakta
Allsvenskan, omgång 4
Hammarby-Djurgården 3-1 (1-1)
Skott:
13-12
Skott på mål: 9-5
Hörnor: 9-6
Bollinnehav: 52-48
Publik: 16238

Startelvan
Touray
Haginge, Ceesay, Kuivasto, Gustavsson
Komac, Dahlberg, Sjölund
Youssef, Oremo, Milic

Byten
Rajalakso in, Komac ut (67)
Mwila in, Milic ut (81)


Jonathan Broberg© DIF Fotboll

Senaste nytt
Fler nyheter