Hammarbyklassikern: 8-1 1972

• 15 apr 2016

9-1-matchen mot Hammarby 1990, Djurgårdens största allsvenska seger genom tiderna, känner de flesta Djurgårdare till, men det var inte första gången som Stockholms Stolthet utklassade Hammarby fullständigt. 18 år tidigare blev det visserligen bara 8-1 på Råsunda sedan Djurgården gjort fyra mål på sju minuter. – Det gick lite för lätt det här. Jag vet att Hammarby kan bättre för som man spelade nu blev det ingen riktigt match. Vi kunde ju briljera hur enkelt som helst där ute, sa Arne Skotte som gjorde 7-0-målet, en projektil i krysset från 30 meter. Degerforsförvärvet, som gjorde sin bästa match under sina tre säsonger i blårandigt och även passade fram till två mål, berättade om sin fullträff efter matchen: – Jag chansade och klippte till med vänsterfoten och kände direkt att jag hade träffat rätt. Typiskt att man får göra sitt livs drömmål samtidigt som allting går hem för laget som helhet. Storsegern i derbyt den 21 september 1972 var långt ifrån väntad. I omgången innan hade Djurgården med nöd och näppe besegrat jumbon Halmstad i en trist tillställning och dessförinnan hade klara förluster inkasserats mot såväl Åtvidaberg som Landskrona. Topplagen hade sedan länge ryckt ifrån i tabellen. – Vi har liksom haft det här spelet i kroppen men inte orkat spela ut registret. Skönt att vi förutom direktspel och fina mål även kan visa gamla djurgårdsvänner att kaminstilen finns kvar. Själv ger jag alltid allt i närkamperna och inte rädd för någon, sa den 21-årige yttermittfältaren Kjell Samuelsson, en egen produkt som debuterat i Allsvenskan tidigare samma år. Samuelsson gav Djurgården en drömstart i derbyt genom att göra både 1-0 och 2-0 i första halvlek. 2-0-målet blev startskottet på en sanslös målkavalkad med inte mindre än fyra mål från minut 39 till 46. Hammarbymålet vaktades av Ronnie Hellström som tog debaclet med jämnmod, även om han tråkades av lagledaren Hans Möller som undrade hur det var med ryggen efter alla upplockade bollar. – Jag har faktiskt släppt in fler mål i en match förut. Med Tyresö… i handboll, sa Hellström. Landslagsmålvakten var stor i nederlagets stund och delade ut beröm till Djurgården. – Vad skall man göra? Det var klapp-klapp, som när ryssarna gör mål i hockey. I Djurgårdens mål stod Björn Alkeby som tillät den debuterande Billy Ohlsson att nicka in ”Bajens” tröstmål i 90:e minuten. Den spruckna nollan föranledde ett besök av den legendariske DIF-målvakten Arne Arvidsson i omklädningsrummet efter matchen: – Hur kan Alkeby stå och släppa in ett mål när det bara är sekunder kvar av matchen. Här behövs hårdare träning, sa Arvidsson med ett leende i mungipan. Djurgårdens tränare spanjoren Antonio Duran, som hade stora förväntningar på sig efter fyra SM-guld med Malmö FF, var lättad efter urladdningen och utlovade en rejäl uppryckning kommande säsong. – Materialet i Djurgården är så bra att jag törs utlova ett absolut topplag redan nästa år, sa Duran till Dagens Nyheter. DIF-tränaren höll sitt löfte och Djurgården slutade trea i 1973 års allsvenska, med samma poäng men sämre målskillnad än tvåan Öster. Noterbart från matchen: Hammarbys back ”Matte” Werner blev så frustrerad när Djurgården tilldömdes en billigt straffspark att han knuffade domaren Gunnar Carlstrand med båda händerna. Werner klarade sig från tilltaget med en varning. Redan i omgången efter kom Djurgården ner på jorden i ett nytt derby. Trots ett ledningsmål av Anders Ahlström vann AIK med 2-1 på Råsunda. Djurgården kostade även på sig att missa en straffspark i första halvlek. 8-1 är än idag Djurgårdens största allsvenska bortaseger, då Hammarby stod som hemmalag. 21 september 1972: Hammarby-Djurgården 1-8 (0-5) (26) 0-1 Kjell Samuelsson (39) 0-2 Kjell Samuelsson (41) 0-3 Hans Nilsson (straff) (43) 0-4 Jan-Erik Sjöberg (45) 0-5 Anders Ahlström (46) 0-6 Conny Granqvist (54) 0-7 Arne Skotte (84) 0-8 Conny Granqvist (90) 1-0 Billy Ohlsson Publik: 10 468 Domare: Gunnar Carlstrand Djurgårdens lag: Björn Alkeby – Inge Karlsson, Tommy Berggren (Dan Bingestam, 71), Jan-Erik Sjöberg (Lars-Gunnar Rhenberg, 80), Hans Nilsson – Sven Lindman, Kjell Samuelsson, Conny Granqvist – Harry Svensson, Anders Ahlström, Arne Skotte Hammarbys lag: Ronnie Hellström – Björn Löf, Lars Hellberg, Björn Carlswärd, Mats Werner – Hans Sandberg (Lars Ove Holmberg, 50) , Peter Claesson (Jan Sjöström, 46), Billy Ohlsson – Tom Turesson, Kenneth Ohlsson, Karl-Henrik Larsson Köp biljetter till tisdagens derby mot Hammarby här.