DIF klara för semifinal i cupen

• 12 mars 2018

Djurgården - BK Häcken 1-0 (0-0)

1-0 Tinotenda Kadwere (79) Domare: Mohammed Al-Hakim Varningar DIF: Inga Laget: Andreas Isaksson Felix Beijmo (Gunnarsson, 85), Jacob Une Larsson, Jonas Olsson (k), Jonathan Augustinsson Jonathan Ring (Chilufya, 63), Jesper Karlström, Fredrik Ulvestad, Dzenis Kozica Kerim Mrabti, Tinotenda Kadewere (Finndell, 90) Avbytare: Tommi Vaiho, Johan Andersson, Marcus Danielson, Niklas Gunnarsson, Edward Chilufya, Hampus Finndell, Julian Kristoffersen. Publiksiffran 6697 besökare, presenteras av:       Matchrapport: Djurgårdens IF firade 127-årsdagen på bästa sätt. BK Häcken besegrades med 1-0 i cupkvartsfinalen hemma på Tele2 Arena efter en stark laginsats där Tinotenda Kadewere klev fram som matchhjälte. Efter en hel del sjukdomsfrånvaro under veckan kunde Özcan Melkemichel till slut mobilisera ett starkt lag där både Jonathan Ring och Fredrik Ulvestad gjorde tävlingsdebut från start och Felix Beijmo var tillbaka som högerback. Det var bra fart på matchen direkt och första avslutet stod Paulinho för med ett fräsande skott strax utanför redan i andra minuten. DIF svarade omgående med ett vackert anfall där ett elegant kombinerande ledde fram till ett läge för Jonathan Ring vars skott mot mål blockerades av ett gulsvart ben i sista stund. Chansparaden fortsatte med två jättelägen Crespo som både nickade och sköt utanför helt fri i boxen och det var tydligt att Häckens kvicka passningsspel orsakade problem inledningsvis. Men DIF skapade också framåt och Kerim Mrabti hade en farlig nick på Jesper Karlströms inlägg med dryga kvarten spelad. Matchbilden blev sedan något mindre dynamisk utan att tempot för den skull sjönk medan Djurgården åt sig in i matchen. Utdelning kunde ha kommit på Tinotenda Kadewere skott på Fredrik Ulvestads inspel i 28.e minuten men skottet styrde via ett ben rakt i famnen på Peter Abrahamsson i Häckens mål. Intensiteten var fortsatt hög där det smälldes på friskt på mittfältet och att Andreas Isaksson är allsvenskans sannolikt bästa målvakt underströks sedan när han visade klassen och tippade ett tungt, vobblande distansskott från Joel Andersson över ribban. Även DIF hann med att skapa en del tryck på slutet med pigga ruscher från Jonathan Augustinsson och bollar som flipperstudsade i straffområdet. Men slutprodukten uteblev och den synnerligen händelserika och underhållande första halvleken slutade mållöst. Det blev en pigg blårandig inledning av andra halvlek och även Abrahamsson i Häcken-kassen fick visa prov på sina kunskaper när han klistrade Tino Kadeweres skott i samband med en hörna. DIF hade greppet om matchen nu och tryckte på medan Häcken knappt kom över på offensiv planhalva under den första kvarten av andra halvlek. Men mitt ur ingenting klev plötsligt Daleho Irandust fram och drog iväg ett distansskott som tog i stolpens utsida. Kort därpå var det dags för nyförvärvet Edward "Tigern" Chilufya att introducera sig för hemmapubliken samtidigt som Jonathan Ring lämnade plats. Djurgården fortsatte att trycka på och det var riktigt nära för Jonas Olsson på hörna efter lite kalabalik i straffområdet men bollen rullade utanför. Stämningen var hög på läktarna med naturlig cupkaraktär på matchen och rafflande dueller där övertygande backspel från Felix Beijmo och övriga DIF-försvaret såg till att det var stabilt bakåt. Men stämningen skulle bli ännu högre när det förlösande målet sedan kom i 76:e minuten. Kerim Mrabti drog iväg i en av sina många kvicka ruscher och lättade bollen till en djupledslöpande Tinotenda Kadewere. DIF:s zimbawiske striker gjorde inget misstag utan placerade kyligt in bollen bakom Abrahamsson. Häcken inledde ett försök till forcering men Alms manskap hade svårt att ta sig igenom DIF-defensiven med undantag för en soloraid där Dzenis Kozica agerade räddade ängel med ett enormt hemjobb och bröt i grevens tid. Mer applåder blev det sedan när Jonas Olsson bjöd på några otippade men eleganta dribblingsnummer nere vid hörnflaggan. Vid nittio spelade minuter fick sedan Hampus Finndell kliva in och bidra under de tre övertidsminuterna som till slut landade i härliga glädjescener på Tele2 Arena när laget och supportrarna firade semifinalplatsen. Glad var självklart även Özcan Melkemichel som nu tagit laget till semifinal där vinnaren i matchen AIK-Örebro väntar. Vilket motstånd det kan tänkas bli var DIF-tränaren mindre intresserad av att kommentera men han gav följande analys av segern mot Häcken. – De första tio minuterna har vi lite problem när de kommer runt på vår högerkant några gånger och en träff innanför ramen där så hade det kunnat bli mål för Häcken. Men sedan reder vi ut situationen och jag tycker att det allmänt sett är en väldigt jämn match. Det böljar fram och tillbaka och kanske finns det en period i andra där det känns som att vi har bättre kontroll över händelserna. Självklart är vi väldigt glada för den här segern; två bra lag som möts och det brukar vara jämna matcher mot Häcken. Den här gången fick vi göra målet och gå segrande ur det här så vi är jätteglada för det, sa Özcan som matchade två nya spelare från start i Ring och Ulvestad. – Jag tycker att Fredrik var väldigt bra. Det här var hans första match och han har inte fått så mycket speltid men tränat på bra. Han visar att han kommer att bli en tillgång för oss. Jonathan har varit ganska mycket skadad på försäsongen men har haft några veckor med laget, gör det ändå bra och man ser att han behöver de här matcherna för att hitta rätt.