Erik Johansson - järnkamin redo att leda laget 

Ända sedan gamle DIF-tränarens Frank Soos dagar har Djurgården förknippats med järnkaminer. Ett begrepp som passar perfekt in på Erik Johansson - en kraftfull ledargestalt och kaptensämne som gillar att gå all in i närkamperna och som blir en nyckelspelare i truppen under 2019.

Med ett halvårs boende i huvudstaden börjar Erik Johansson bli väl acklimatiserad. Vasastan är området som gäller och en cappuccino på caféet runt hörnet blir utgångspunkten för en sittning med Erik som är mycket nöjd med tillvaron i Stockholm.
– Jag trivs väldigt bra här och det funkar bra för familjen. Jag har väl inte hunnit täcka av hela Stockholm än men Vasastan har jag skaffat mig bra koll på. Sedan har jag inte varit runt så mycket söder om stan än. Förutom Söders Sportfiske förstås, fiskeintresset har tagit fart rejält nu.
 
En nyfunnen hobby som han delar med många andra spelare i laget och ett bra sätt att hitta en sfär utanför fotbollstillvaron.
– Jag har varit ute och fiskat ett flertal gånger med de i laget och det är ett väldigt skönt sätt att umgås på utanför fotbollen. För mig har det alltid varit viktigt att ha en annan persona utanför fotbollen. Det är skönt att kunna koppla bort den när det går tungt så att man kan ha ett bra liv utanför fotbollen – även när det är jobbigt på planen. Det gör att man kan hämta ny energi som i sin tur gör att man hela tiden kan utvecklas till en bättre spelare.
 
Energi som kommer väl till pass när en ny säsong står för dörren, dessutom med ett nytt tränarpar vid rodret i form av Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf.
– Det ska bli intressant. Jag kan inte speciellt mycket om de nya tränarna men de verkar vara ett kompetent par. De som har arbetat med dem tidigare verkar ha bra saker att säga om dem. Det ska bli spännande att se vilken typ av fotboll de vill spela och vad de vill åstadkomma med Djurgården, berättar Erik som är öppen för en diskussion om var på planen han gör störst nytta i Kim och Tolles kommande spelsystem.
– Jag trivs både som mittback och som defensiv mittfältare. Så vi får se var de nya tränarna tycker att mina kvalitéer kommer bäst till sin rätt i deras typ av fotboll. Det ska bli väldigt kul att se överlag hur de tänker kring vår trupp.
 
Sannolikt lär det hända saker under vinterfönstret men sett till nuvarande trupp finns mycket kvalitet, enligt Erik
– Vi har ett bra lag men en spelare som Kerim kommer att bli saknad om han försvinner. Det är en offensiv kraft som behöver hämtas in för att täppa till den luckan och det är stora skor att fylla. Vi får se om någon spelare i truppen steppar upp och tar rollen eller om det behöver värvas in ett nytt namn. Sedan får vi se hur mycket som finns att spendera under transferfönstret. Det är en avvägning som Bosse och styrelsen får göra. Men vill man satsa och gå för en titel så tror jag att man måste förstärka lite.
 
Så pass mycket vet vi dock att Jonas Olsson och Andreas Isaksson försvinner. Något som innebär att manegen är krattad för Erik Johansson att gå in i en viktig ledarroll på Kaknäs.
– Det är två starka personer som lämnar oss och som varit otroligt viktiga för det här laget. Nu blir det nya spelare som får ta stort ansvar och jag kommer absolut vara en av dem som gör det, säger Erik som inte gör någon hemlighet av att han trivs bra med en kaptensbindel runt armen.
– Det är den största äran man kan få så det skulle jag trivas väldigt bra med. Jag var ju kapten under ett antal matcher i FC Köpenhamn och jag har god erfarenhet av den rollen.
 
Som bekant finns det ju många olika sätt att ta sig an en kaptensroll och när det gäller Erik föredrar han att inkludera hellre än att att explodera; även om kravställningen på medspelarna självklart ska vara hög.
– Jag kan vara högljudd på planen men jag är inte den som står och skriker i omklädningsrummet och sparkar på grejer. Jag går hellre fram och pratar med spelare för att ge feedback och diskutera. Jag har aldrig trott på idéen att skälla ut människor utan eftersträvar en delaktighet så att alla känner vart vi är på väg.
 
Ledaregenskaperna märktes av väldigt tydligt under höstderbyt mot Hammarby där Erik visade vägen genom ett hårt och uppoffrande spel under dryga 90 minuter som kulminerade i hans tredje assist under matchen fram till Badjis avgörande mål.
– Det var fina minnen och en match som man kommer att bära med sig hela livet. Atmosfären under matchen och känslan när man klev av efteråt. Vi hade haft en tuff period och förlorat matcher där vi inte hade spelat på topp så det var en väldigt viktig match för hela föreningen. En otroligt skön seger och en fin känsla som vi tog med oss, berättar Erik vars spelstil och uppträdande på planen leder klockrent in till epitetet järnkamin.
– Jag har den typen av spelstil och det syns nog ute på planen att jag gärna smäller på lite. Speciellt i derbyn, jag fick in några fina på Kristoffer Olsson senast mot AIK. Jag gillar verkligen begreppet järnkamin och jag hoppas att jag och samtliga spelare i laget kan leva upp till den benämningen nu när säsongen snart drar igång.
 
Intervjun är tidigare publicerad i medlemstidningen Djurgårdaren.

Senaste nytt
Fler nyheter