Kim & Tolle - en dynamisk duo i startgroparna

Ny säsong, nya förväntningar och ny tränarduo på plats inför 2019. Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf är standby för att ta sig an Djurgården.

December brukar i normala fall vara en månad för återhämtning för de som jobbar inom den allsvenska fotbollen. Så kommer det emellertid inte se ut för Kim Bergstrand som tillsammans med Thomas ”Tolle” Lagerlöf har kombinerat en epilog som tränare i Sirius med ett nyligen påbörjat kapitel i Djurgården.
 
De dubbla agendorna till trots fanns ändå en lucka för Kim att komma förbi Klocktornet för en kaffe med tillhörande pratstund om hans nya roll i DIF. Ett samtal om förväntningar, truppsammansättning och konsten i att disponera sin fotbollstillvaro.
– Jag hade i alla fall några dagars ledighet i slutet av november. Men jag och Tolle hoppas att kunna vara lite lediga innan jul så att vi kan komma laddade inför säsongen, berättar Kim som själv för tränarduons talan den här gången.
– Vi tycker och tänker ju inte alltid hundra procent lika så det är bra att jag och Tolle gör separata intervjuer ibland. Nu ger jag min syn på saken och nästa gång så är det Tolle, det blir en bra dynamik i det. Vi är ju överens om hur vi ser på fotboll och människor i stort men i övrigt så har vi våra olikheter.
 
De gemensamma nämnarna är ändå i överväldigande majoritet för tränarduon som har jobbat tillsammans under sju år som huvudtränare för IK Sirius under en resa upp från Division1 Norra till en etablerad allsvensk nivå. Men nu lämnar de Lötens IP till förmån för Kaknäs, en anläggning som de verkligen uppskattar.
– Det kan inte finnas många lag som har en vackrare träningsmiljö än den som finns där. Sedan är det kanske inte optimalt att man inte kan bygga ut precis som man vill. Men det kan man ju köpa när vi befinner oss i Nationalstadsparken. Jag och Tolle kommer ju från Lötens IP i Uppsala där tågen går förbi och det är motorvägar runt omkring. En extremt omysig miljö så vi är väl lite lättpåverkade. Men min korta resumé är att Kaknäs är en väldigt funktionell och bra träningsmiljö, säger Kim som dessutom får tillgång till två planer med natur- och konstgräs.
– Vi har ju varit tränare för ett gräslag i Sirius och vissa andra klubbar tränar bara på konstgräs som t.ex. IFK Norrköping. Så det är bra att ha den möjligheten tycker jag och är det trettio grader varmt ute så är det väldigt mycket trevligare att träna på naturgräs.
 
Att Djurgården dessutom är en transparent förening med öppna träningar är positivt, tycker Kim. Även om det kan ställa till det lite rent taktiskt inför match.
– Det blir ju lite knepigt med öppenheten på Kaknäs beträffande taktik och startelvor till exempel. Men det kan man ju lösa med träningar på Tele2 Arena inför match. Vi har ju haft öppna träningar även i Sirius där folk varit och kollat och jag tycker att det fungerat bra. Sedan vet man ju inte hur det ser ut om vi skulle åka på x antal förluster men förhoppningsvis slipper vi det. Både jag och Tolle har ju spelat i stora föreningar så vi vet hur det funkar på den här nivån.
 
Bakgrunden i de tidigare nämnda föreningarna innefattar bland annat spel i AIK och även Hammarby för Kim. Något som blev omdebatterat till en början men som sedan ganska snabbt mattades av. För Kims del har det dock varit hyfsat lugnt och han har också gjort ett medvetet strategiskt val i att inte gräva ner sig för djupt i allt som skrivs.
– Bland de kompisar och den del av släkten som är djurgårdare har det varit väldigt positivt så klart. I övrigt har det varit väldigt lugnt rent personligen. Samtidigt har jag inte utsatt mig för de sociala medierna särskilt hårt och jag tycker att det är ganska bra att ligga lågt med det som tränare. Där kan man få jävligt mycket stryk och jag har pratat rätt mycket med Janne Andersson om det. Det är ju samma sak med övrig media egentligen. Ska man behålla en relation och en respekt för medierna och de olika plattformar som finns mår man kanske inte optimalt av att läsa allting. Risken är att man bygger upp någon form av aggression och det är ändå en match som man inte kan vinna. Men vi har ju fördelen av att ha en egen mediaplattform inom DIF där vi kan kommunicera öppet utan att det misstolkas.
 
"Vi är ganska överens om vad som behövs"
 
Nu närmast handlar det om att få igång maskineriet och lägga upp strategin för säsongen som väntar, berättar Kim.
– Vi har inte hunnit så långt ännu. Jag avslutade mitt uppdrag rent fysiskt i Sirius i månadsskiftet, lämnade in nycklarna och sa hejdå på riktigt till all personal. Sedan har vi naturligtvis pratat mycket med Bosse och varit på Kaknäs för att träffa spelarna och alla ledarna. Närmast ska jag och Tolle sätta oss ner för att planera januari och träningslägret och när det här publiceras finns nog en plan klar.
 
En central del blir naturligtvis att inventera spelartruppen och identifiera behoven som finns i nuläget.
– Vi har haft en kort översyn och jag hade en sittning med Hugo (Berggren, assisterande tränare) och Nikos (Gkoulios, målvaktstränare) där de berättade hur de såg på spelartruppen. Vi gick även igenom klipp och skaffade oss en lite djupare uppfattning. Samtidigt så tittar vi hela tiden på matcher för att se hur det har sett ut under säsongen, förklarar Kim som naturligtvis har en tät dialog med sportchef Bosse Andersson.
– Vi pratar ett par gånger om dagen om spelare och annat. Vi är ganska överens om vad som behövs, sedan får vi se. Men det är ju ingen hemlighet att vi behöver en målvakt, en högerback och en uppsättning anfallare.
 
Så ser önskelistan ut och bryter man ner den i specifika behov på respektive position så finns (efter att den här intervjun genomfördes) en målvakt på plats i form av PK Bråtveit medan Aslak Witry axlar rollen som högerback. Två intressanta, norska nyförvärv som Kim och Tolle ännu inte hunnit se i träning.
 
När det gäller forwardsuppsättningen är den beroende av utfallet på transfermarknaden.
– Det återstår att se om Badji blir kvar. Men antagligen behövs det tre nya anfallare och förutom det uppenbara grundkravet att de ska vara skickliga på att göra mål så krävs olika saker. Snabbhet är ju otroligt viktigt och har de inte snabbhet så ska de gärna vara bra på skallen och på att ta emot bollar. Men främst vill vi ha löpvillga spelare som gärna har lite kontroll på spelet också.
 
Huruvida Bosse Andersson håller med och agerar tomtefar genom att uppfylla hela önskelistan återstår att se. Men Kim betonar tydligt att det finns väldigt mycket fotbollskompetens i nuvarande trupp och en utmärkt grund för att börja dra upp riktlinjer.
– Just nu handlar det om att samla information om vad som är bra och vad vi kan göra bättre. Därefter ska vi få in den erfarenhet som finns i vårt sätt att tänka. Sedan handlar det om att utifrån det spelarmaterial som finns nu bygga en spelidé och sätta det sätt som vi vill spela fotboll. Det måste klicka med den trupp som finns och med Djurgården som förening.
 
Ett cupguld ska försvaras
 
När det gäller målsättningen för året har inte Kim och Tolle behövt fundera speciellt mycket eftersom det finns en uttalad vision om att DIF ska finnas med i den allsvenska toppstriden med allt vad det innebär.
– Målsättningen fick vi ju med oss på köpet när vi började, att det är en Europa-plats som gäller. Så det behöver vi inte lägga så mycket krut på, garvar Kim och fortsätter:
– Det är ju bara en resultatmässig målsättning. Sedan måste vi ju komma fram till andra mål kring hur vi ska träna, hur vi ska uppföra oss, vilken miljö vi vill ha i truppen, ute på Kaknäs och i omklädningsrummet. Vi tror på en tävlingsinriktad miljö där alla trivs så det finns målsättningar i hur vi når dit och tränar optimalt. Det finns en del att göra och allting kommer inte att sitta klockrent den 8 januari. Men vi kommer att pracka på spelarna i lagom doser hur vi tycker att det ska se ut på fotbollsplanen. Man kan inte komma direkt in och bara blåsa på utan vi ska vara lite lagom auktoritära nu i början.
 
Första testet väntar i Svenska Cupens gruppspel i vinter där regerande mästarna DIF kommer att gå all in.
– Det måste vi ju göra. Det är en av två titlar som vi kan vinna och det finns ett cupguld att försvara. Det var en imponerande insats förra året där Malmö, AIK och Häcken besegrades på vägen till titeln. Så det måste vi självklart gå för i år igen, säger Kim som i skrivande stund endast har Elfsborg klara som en av tre motståndare.
– Det är ingen omöjlig uppgift, känns det som. Men de kommer att ha haft ett år på sig med en ny tränare som vill sätta sin prägel på deras spel. Så mycket talar för att de blir betydligt bättre nästa år och sedan får vi se vilka övriga lag som tillkommer.
 
Helgen den 16-17 februari drar det igång och fram tills dess handlar det om att bygga upp ett Djurgården anno 2019 som bär Bergstrand & Lagerlöfs signum. Ett projekt som kommer att bli mycket intressant att följa och det lär bli ett stort engagemang från alla håll inom föreningen, inte minst från Kim själv som brinner för att komma igång.
– Det känns mer och mer spännande och intressant för varje dag som går, så jag är väldigt inspirerad. Det här kommer att bli jättekul, summerar Kim och det är sannolikt ingen högoddsare att vapendragaren Thomas Lagerlöf instämmer i entusiasmen.

Intervjun är tidigare publicerad i medlemstidningen Djurgårdaren med viss editering i efterhand.

Senaste nytt
Fler nyheter