Blackeberg – ett starkt Djurgårdsfäste i Bromma nu och då

OS-guld, kokosbollar, snus-kungar och en blårandig Schulman tar plats i veckans nedslag med Mini-Camperna som sätter barn i rörelse.

Året var 1948 när Djurgårdens vänsterytter Stig Nyström vann OS- guld med svenska landslaget i London, Djurgårdstränaren Tommy Söderberg och Djurgårdssupportern Tommy Körberg föddes, och Stockholms stad köpte marken till vad som i dag är Blackeberg.

Beläget 14,6 km från Alberget 4A i stadsdelen Bromma är Blackan kanske mest känt för kokosbollarna på Ibsengatan. Området ägdes tidigare av familjen Ljunglöf vilka är mest kända för Ettans snus. Robert Ljunglöf avled dock bara två år efter att Blackeberg såldes, år 1950 i Rö församling i Norrtälje kommun, Rö som för övrigt nuvarande sportchef Bosse Andersson kommer ifrån.

blackeberg-c.jpg

Bromma är Djurgårdstätt och här bor över 500 medlemmar och flera kända Djurgårdare, till exempel kommer Jonathan Augustinsson och hockeyns Jacob Josefsson från Bromma. I Blackeberg bor även den blårandiga Schulman-brodern Niklas.

Blackebergsskolan ligger på Björnsonsgatan 132 och ritades av arkitekt Åke E. Lindqvist. Skolan stod klar 1952 och är idag en F-6 skola med cirka 450 elever.

blackeberg-dif.jpg

När vi frågar Simon Fröjd, verksamhetsutvecklare på skolan, om vad som kännetecknar skolan så säger han utan att tveka: den starka lokala förankringen skolan har i Blackeberg. Blackebergsskolan är den givna mittpunkten och platsen som barn och ungdomar boendes i Blackeberg är stolta över. Både personal och elever tycker genuint om sin skola, så mycket att de varje år firar Blackebergsskolans dag, i år infaller på onsdag den 2 oktober.

Passion är även något Simon lyfter kring samarbetet med Djurgården, att personerna på Djurgården gör det här för att de vill få barn att röra på sig mer. Det är inte bara ett jobb utan något som ledarna och föreningen verkligen brinner för.

Under hösten är Djurgården Fotboll på plats i skolan varje vecka på fritidstid för att skapa än mer rörelse bland barnen i Blackebergsskolan.

blackeberg.jpg
Oscar Pettersson och Jacob Widell Zetterström på besök hos Blackebergsskolan.

Du vet väl att du kan stötta Djurgårdens arbete med att sätta barn i rörelse via Swish? Swisha valfritt belopp till 123 222 2644. Betalningen måste märkas med "Mini-Camper”.

Swish_MiniCamp-kopia.jpg

Senaste nytt
Fler nyheter