Gugga: ”Skönt att känna en trygghet”

Graviditet och barn. Två ämnen som kan vara tabubelagda att prata om inom damidrotten. I Djurgården kliver Moderna Försäkringar in och stöttar upp - något som målvakten Guðbjörg ”Gugga” Gunnarsdóttir känner skapar ro.

Under sommaren fick Djurgårdens Guðbjörg Gunnarsdóttir det glädjande beskedet att hon väntade barn. I sin utsatta position som målvakt fanns inget annat beslut att ta än att omgående ta en paus från planen.
- Det är något som jag velat länge, säger hon med glädje i rösten.
- Jag har försökt att tajma det i slutet av en säsong, men alla som har barn vet att det inte går att planera sådant. 

Tack vare Djurgården Fotbolls partner Moderna Försäkringar erbjöds Guðbjörg Gunnarsdóttir en heltäckande gravidförsäkring.
- Det är otroligt skönt. Speciellt i min situation som högriskgravid med två barn, tvillingar.
- Det är en trygghet att ha med sig om vi skulle hamna på sjukhus, ha en tidig födsel eller komplikationer. Att Djurgården har en sponsor som kan hjälpa till är kanon för mig, betonar "Gugga" vidare.

Känner trygghet

Bara att prata om graviditet och barn kan inom damidrotten kännas som ett tabubelagt område menar Djurgårdens isländska landslagsmålvakt.
- Det är jättetråkigt att du som kvinnlig idrottare måste välja mellan att spela och vara gravid. Tack vare samarbetet med Moderna Försäkringar känner jag en större trygghet i det som är det mest naturliga i världen - att bli gravid, säger ”Gugga” som är inne på sin åttonde säsong i blåränderna.
- Jag vill inte ångra under mitt liv att jag inte blev gravid på grund av att jag behövde spela matcher. Jag skulle vilja se att damidrotten går mot att det inte längre anses konstigt att vilja få barn i tidig ålder, tidigt i karriären.
- Många i mitt egna landslag är mammor och har visat att det går att komma tillbaka efter en graviditet och göra det riktigt bra på fotbollsplanen.

"Vill inte spela någon annanstans"

Efter sin graviditet hoppas Guðbjörg Gunnarsdóttir på en fortsättning i klubben i sitt hjärta.
- Som målvakt kan man spela ganska länge. Det känns som vi kan få ut mer av truppen, säger 34-åringen.
- Jag hoppas komma tillbaka. Jag vill inte spela någon annanstans. Jag har ett hem och familj här. Här vill jag avsluta min karriär.

Senaste nytt
Fler nyheter