Inför Djurgården - AIK

Stekhett derby väntar när AIK gästar Tele2 Arena på söndag.

Djurgården - AIK
Söndag 12 maj 15.00, Tele2 Arena Truppstatus

Inaktuella/frågetecken inför match:
Johan Andersson - skada
Marcus Danielson - hjärnskakning
Edward Chilufya - känning
Erik Berg - avstängd
Alexander Abrahamsson - sjuk

Fysteamet om läget i truppen
– Johan Andersson är inte aktuell och Marcus Danielson får vi se om han är tillgänglig, vi utvärderar läget efter sista träningen. I övrigt är Elliot Käck och Astrit Ajdarevic tillbaka efter sjukdom och Nicklas Bärkroth är tillbaka i träning och eventuellt redo, vi får se hur det ser ut efter lördagens träning. Alexander Abrahamsson är dock fortsatt sjuk och tränade inte med oss under fredagen, berättar Djurgårdens naprapat Christian Andersson.

Drabbas av avstängning vid gult kort: Jesper Karlström

Spaningar 

  • Erik Berg är avstängd efter tre gula kort och Marcus Danielsons närvaro i den centrala defensiven blir extremt viktig. Är "Mackan" redo för spel på söndag efter hjärnskakningen? 
  • Nicklas Bärkroth tränade för fullt under fredagen och såg pigg ut. Redo för comeback i derbyt?
  • Efter två matcher där spelet inte riktigt suttit går DIF in som underdogs i derbyt där favorittrycket istället ligger på AIK.

Tränarkollen

Kim Bergstrand om derbyt:
– Under fredagen gjorde vi en jättebra träning där vi tränade försvarsspel och Helsingborgs-matchen har vi lämnat bakom oss. Nu fokuserar vi på söndagen och det kändes riktigt bra där alla är påkopplade på en lagom nivå, förklarar Kim som har en hel del derbyrutin i bagaget.
– Med åren har man lärt sig att hushålla med energiläckaget. Man vet hur viktig den här matchen är för Djurgården och alla som stöttar föreningen på olika sätt. Den är givetvis även otroligt viktig för oss och spelarna och då är det bra om andra spekulerar och snackar upp matchen medan vi kan ligga på energispararläge fram till söndagen när matchen börjar. Vi vet att det kommer att krävas ett otroligt jobb och massa energi så det får inte läcka ut innan.

Om AIK

  • Har blandat och gett under inledningen av serien och ligger en poäng bakom DIF:
  • Defensiven har varit fortsatt stark med tre nollor bakåt men samtidigt har de svartgula gjort minst mål i Allsvenskan med endast sex bollar i nät på sju matcher.
  • Inga avstängda spelare inför derbyt.

Kim Bergstrand om AIK
– De har varit lite ojämna men i de matcher som de har varit bra, även i matchen där de fick stryk mot Örebro, tycker jag att deras offensiv har varit bättre än den var förra året. Men de har överlag fått ganska dålig utdelning. Annars spelar de i sin gamla organisationsform där de är väldigt bra på att försvara. Så de är tydliga och tunga men eftersom de är tydliga så vet man också vad man ska göra. De handlar jättemycket om att flytta bollen snabbt och att våra individualister lyckas göra saker. Men nyckeln för oss tror jag ändå är att vi är kollektiva i vårt försvarsspel. Så vi har bra koll på AIK som är ett väldigt effektivt fotbollslag.

Visas på C More - klicka här för att beställa matchen

Matchen presenteras av
Senaste nytt
Fler nyheter