Företag

Joanna Lundin blir DAO i DIF

  • Föreningen
  • Supportrar
  • 20 feb 2019

Djurgården Fotbolls nya Disability Access Officer presenterar sig själv och sin roll inom föreningen.

För Djurgården Fotboll är det viktigt att alla ska ha möjlighet att gå på våra matcher oavsett förutsättningar. Därför prioriterar vi att sakta men säkert se till att alla, oavsett funktionsvarianter, ska känna sig hemma hos oss.

En viktig del i det här arbetet är att tillsätta Joanna Lundin som Disability Access Officer - en roll som påminner om nuvarande SLO-funktion men med fokus på att ta hand om besökare med funktionsvarianter. Joanna har en gedigen erfarenhet inom skolan som lärare och har jobbat med frågor kring tillgänglighet de senaste 20 åren. Hon har dessutom stor kompetens inom frågor som rör NPF (Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) och är väldigt taggad på att komma igång.
– Jag tänkte att om Djurgården är den största fotbollsföreningen i Sverige ska vi också vara den bästa när det gäller tillgänglighet för alla våra åskådare. Både innan och under matchdag, men också när det gäller allt ifrån hemsidor till hur man köper biljetter. DIF ska vara tillgängligt för alla former av funktionsvarianter och det finns saker att utveckla som vi kan bli bättre på.

Ett välkommet tillskott för Tomas af Geijerstam som ansvarar för matcharrangemangen och som nu får ökad möjlighet att förbättra tillgängligheten under arenabesöket.
– Vi har ju jobbat med de här bitarna tidigare och eftersom det finns ett krav från UEFA i den licens som vi lämnar in så har jag i form av ansvarig för våra matchevenemang stått som DAO tidigare. Men vi kände att vi behövde öka kunskapen i de här frågorna och får nu in Joanna som hjälper oss att utveckla det här arbetet inom Djurgården, förklarar Tomas.

För Djurgårdens SLO (Supporter Liaison Officer) Lena Gustafson Wiberg ger det också nya möjligheter och hon har också varit aktiv i rekryteringsprocessen.
–Jag och Joanna har haft kontakt under flera år och det är inte helt enkelt att bara gå in och förändra om man inte har full förståelse för allt som krävs. Nu har vi pratat ihop oss och kommer att sätta igång ett större förändringsarbete som är långsiktigt och som måste få ta tid, berättar Lena

Joanna är redan i startgroparna men betonar att arbetet måste göras grundligt.
– Det finns mycket att göra men först och främst ska vi göra en inventering och se efter vilka behov som finns. Min första uppgift blir att höra mig för bland olika supportrar om vad det finns för behov och vilka förändringar som efterfrågas. Därefter ska vi komma igång med genomförandet: Hur arenan ser ut? Hur visitationen går till? Hur man köper biljetter? Sedan är det även en utbildningsfråga för alla som jobbar inom Djurgården att öka kunskapen om vad det finns för olika funktionsvarianter, säger Joanna som ger några konkreta exempel på områden som behöver ses över.
– En sak som kom upp på ett möte är till exempel att en rullstolsburen ska kunna sitta med sin kompis, eller att man ska kunna vistas på arenan på ett ställe där det inte är så mycket ljud. Vi pratade också om att man ska kunna genomföra visitation utan att någon tar på en. Så det finns flera olika saker att jobba med och tecken- och syntolkning på till exempel arenan och hemsidan är andra exempel. Det ska vara en självklarhet att alla ska kunna gå på fotboll och vara en del av den fantastiska Djurgårdsfamiljen. 

Att Joanna går all in märks på den entusiasm hon utstrålar, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att två stora intressen vävs samman.
– Djurgården är det bästa som finns. Så det här är en bonus att både få jobba med tillgänglighet och fotboll. Som julafton tio gånger om, avslutar Joanna.

Senaste nyheter

Relaterat