Kathrine Østergaard Larsen klar för DIF

Djurgården förstärker truppen med en landslagsmeriterad dansk målvakt.

DIF rustar inför den kommande säsongen och en ny, mycket viktig pusselbit är nu på plats mellan stolparna. Danska landslagsmålvakten Kathrine Østergaard Larsen är klar för spel under 2020 och ser fram emot att komma igång.
– Jag är förväntansfull och det ska bli väldigt spännande att spela i en ny liga med Djurgården, säger Kathrine som var uppe i Stockholm på ett kort besök under fredagen för att lära känna sin nya förening.
– Jag har så klart hört talas en del om laget men vet inte så mycket i övrigt, även om jag noterade att herrlaget vann guld i år.

Fotbollskarriären påbörjades vid sex års ålder i Herstedøster IC för att sedan fortsätta i Ballerup-Skovlunde Fodbold under 2009-2015 med ett års mellanspel University of the Pacific. Därefter blev det Bröndby och närmast kommer hon från FC Nordsjälland där hon spelat under 2019.
– Jag har varit målvakt sedan jag var 16 år och har spelat i Bröndby tidigare och senast i FC Nordsjälland. Nu kände jag att det var dags att testa något nytt, berättar Kathrine som är en spelande målvakt och tydlig med vem som har kommandot i straffområdet.
– Jag är lång och bra i luftrummet och gillar att använda fötterna mycket i uppspelen. Så det ska bli roligt att se vad jag kan utveckla under min tid här i Djurgården.

Kathrine har även hunnit med ett antal matcher i danska U19- och U23-landslaget.
– Jag har gjort ett tiotal ungdomslandskamper men jag siktar på att göra debut i A-landslaget, det är en målsättning som jag har.

Men närmast blir det Sverige som gäller där hon tar klivet över från Elitedivisionen till OBOS Damallsvenskan. Ett steg som sannolikt inte blir alltför stort nivåmässigt, enligt Kathrine.
– Jag tror inte att det är så stor skillnad mellan den danska och svenska fotbollen på damsidan. Men det är fler lag som är jämna med varandra i Damallsvenskan så det blir mer konkurrens om tabellplaceringarna här. 

En konkurrens där ett till stora delar nybyggt DIF ska vara med och förhoppningsvis slåss i de övre regionerna under 2020.
– Det ska bli väldigt intressant. Jag gjorde en liknande resa med FC Nordsjälland som gick väldigt bra. Så jag har goda förhoppningar om att vi kan göra någonting liknande här i Djurgården. Det är svårt att prata om förväntningar på laget i nuläget men för egen del hoppas jag att vi är uppe på topp 6 i ligan. Men framför allt ser jag fram emot att komma hit och spela och vinna matcher med laget där jag samtidigt utvecklas på bästa sätt, summerar Kathrine.

För sportchef Jean Balawo innebär det att en av nyckelvärvningarna nu är på plats och han gör ingen hemlighet av att hans förväntningar på Kathrine är höga.
– En målvakt som är bra med fötterna och i luftrummmet som jag har följt noga via matcher och filmklipp – men även pratat mycket med våra scouter om. Jag gillar hennes tydlighet i försvarsspelet där hon styr väldigt mycket. Därför vågar jag sticka ut hakan och säga att det här är en målvakt som kommer att vara en av aspiranterna till Årets målvakt. Så jag ser verkligen fram emot att få följa Kathrine under det här året.

Fakta Kathrine Østergaard Larsen
Position: Målvakt
Född: 5 maj 1993
Tidigare klubbar: Herstedøster IC, Ballerup-Skovlunde, Bröndby, FC Nordsjälland
Landskamper: Danmark U23 (2), U19 (8).
 

Senaste nytt
Fler nyheter