Tre klassmål gav tre poäng

När det behövdes som mest var Djurgården som bäst i Obos Damallsvenskan. Efter ett par matcher med missflyt och bortdömda mål kördes Växjö över med 3-0 (1-0) på Stockholms Stadion.

Att säga att Djurgården var i stort poängbehov är en underdrift, men måndagskvällens sköna trepoängare blåste bort det svarta moln som har hängt över ledare och spelare de senaste veckorna. 
 
– Vi gör det vi ska idag. Det är en väl genomförd insats från vår sida. Det var pigga ben trots att vi har spelat tre matcher på kort tid, sa Djurgårdstränaren Joe Riddez.

Blårändernas seger var odiskutabel. DIF var betydligt närmare ett fjärde mål än vad gästerna var en reducering. Den något nykomponerade backlinjen med Alexandra Lindberg som följsam mittback och en offensiv Ingibjörg Sigurdardottir på högerkanten fungerade utmärkt och på mittfältet dominerade Irma Helin som både hårt jobbande bollvinnare och framspelare. 

Djurgårdens ledningsmål tillkom under dramatiska omständigheter en halvtimme in i matchen. Malin Diaz hamnade i en närkamp med den betydligt större Osinachi Marvis Ohale och flög som en vante på vägen ner mot kraschlandningen i gräset. Bollen hamnade hos VM-uttagna Olivia Schough som hunnit uppfatta att Växjös målvakt Moa Edrud stod långt ut och överlistade denne med en perfekt avvägd lobb. En prestation ur den högre skolan och en fullträff som mycket väl kan vara en kandidat till årets mål.

Målet räckte till en mycket rättvis halvtidsledning. Spelövertaget var markant med bud på flera mål. 

– Vi hade svårt att skapa chanser innan 1-0, men efter det målet är det som att tyngden från spelarnas axlar släpper. Det är kul för dem att de fick visa vad de kan, säger Joel Riddez.

Växjö såg lite piggare ut i inledningen av den andra halvleken men hemmalaget tog snart över initiativet igen, mycket tack vare ett hårt arbete på mittfältet. 2-0-målet efter en timmes spel var resultatet av en passnig från Irma Helin som skar rakt igenom Växjö-försvaret. Mia Jalkerud kunde ta emot bollen i steget för att sedan trycka in den strax under ribban, precis som det anstår en skyttedrottning. 

Tio minuter senare var det dags för Mia Jalkerud att slå till igen och det är frågan om inte bollen satt i samma nätmaska. Den här gången var det Malin Diaz, som repade sig snabbt efter smällen innan 1-0-målet, som stod för förarbetet med ett exemplariskt inspel från sin högerkant.

– Det är jättefina framspelningar till båda Mias mål. Det är roligt att se våra kreativa spelare kliver fram och bidrar i offensiven.  

Djurgården fick betalt för oviljan att backa hem för att försvara ledningen och riskera att bjuda in Växjö i matchen. Det kunde blivit ytterligare mål, bland annat hade Ingibjörg Sigurdardottir en bra chans att öka på ledningen, men 3-0 räckte gott och väl för en perfekt avslutning på den korta, men tunga, vårsäsongen och ett rejält lyft i tabellen till åttonde plats. 

– Det kändes verkligen att det här var en match som vi behövde vinna och det låg lite i luften att vi skulle göra det. Efter matchen sa jag till spelarna att det här var belöningen för det hårda arbete som de har lagt ner under en lång tid utan att ha fått någon utdelning.

Även lagkaptenen och tvåmålsskytten Mia Jalkerud var nöjd med lagets insats:

– Det var otroligt skönt med en seger idag. Äntligen lossnade det för oss både defensivt och offensivt. Tidigare har vi haft bra perioder i matcher som vi har blixtrat till i men idag visar vi att vi håller i 90 min. 

Nu väntar ett två månader långt VM-uppehåll vilket innebär att nästa seriematch spelas först den 20 juli mot Limhamn Bunkeflo. 

– Efter den här segern går vi in i uppehållet i ett helt annat läge än om vi hade legat kvar under kvalstrecket. Nu behöver vi träna i några veckor och det kan vi göra med en positiv känsla innan semestern i juni, säger Joel Riddez.

Än så länge är en träningsmatch mot Örebro och några F19-matcher inplanerade under uppehållet.

– Vi har en bred trupp med hård konkurrens om platserna. Vi ska låta dem som spelat mindre få välbehövlig matchning. Det blir speciellt med ett så långt uppehåll men vi ska försöka göra det bästa utav det. 

 

Matchen presenteras av
Senaste nytt
Fler nyheter