Tung förlust mot Eskilstuna United

• Damer
  • 28 juli 2019

DIF-damerna lyckades inte följa herrarnas exempel och plocka tre poäng på ett kokande varmt Tele2 Arena. I stället blev det en klar förlust, 0-3, mot Eskilstuna United.

Söndagens motståndare mäktade bara med två mål under vårsäsongens sju matcher men denna söndag var det inget fel på effektiviteten i Eskilstuna. 0-1-målet var ett klassmål, ett distansskott nära krysset, och 0-2 kom direkt efter halvtidsvilan.

Med gästernas tredje mål blev segersiffrorna onekligen i överkant sett till matchbilden, men det var mest resultatet av att Djurgården flyttat upp styrkorna i jakten på en reducering.

Blåränderna kom till spel utan två spelare i centrallinjen jämfört med förra matchen (1-0-vinst mot LB07). Alexandra Lindberg hade fått lämna plats för den återbördade Petronella Ekroth i mittförsvaret och på det centrala mittfältet ersattes Irma Helin (sjuk) av Stephanie Malherbe.

Djurgården hade sin bästa period i mitten av första halvlek. Uppbackade av en röststark hemmapublik var det många förlorade bollar som vanns tillbaka. Det fanns gott om anfallslust i laget, bland annat hade den offensiva högerbacken Ingibjörg Sigurdardottir en ganska bra chans redan efter fem minuters spel.

Eskilstuna United försökte vinna mark genom att spela fysiskt. Inte minst Lisa Dahlqvist som testade domaren Lovisa Johanssons tålamod vid ett flertal tillfällen och till slut blev varnad. Taktiken var stundtals lyckosam, framför allt på kanterna.

Ledningsmålet efter en knapp halvtimme kom kanske lite oväntat, men föregicks ändå av ett par bra United-lägen. Loreta Kullashi råkade täcka ett bra skottförsök av lagkamraten Okobi, men fick en gruvlig revansch strax efter när hon prickade in ett distansskott bakom Jennifer Pelley i DIF-målet.

Det var en fullträff som osade klass och tydligt stärkte Eskilstunas spelare. Djurgårdens attacker blev trubbigare, även om det ofta fanns goda ambitioner. Som när Mia Jalkerud passade bakåt till en framrusande Stephanie Malherbe, men skottet täcktes av Emelie Lundberg i United-målet.

I den andra halvlekens första minut kunde United utöka sin ledning. Fanny Andersson (i DIF förra säsongen) hittade med någon millimeters marginal fram till Felicia Rogic i straffområdet. Samme Felicia som tidigare hette Karlsson, men nyligen gifte sig med Filip Rogic i Örebro SK, fick till ett bra avslut på insidan av ”Jenni” Pelleys bortre stolpe.

Det var en kalldusch som Djurgårdarna helst hade sluppit, även om det var varmt på Tele2 Arena. Uppförsbacken blev lite för brant i och med att anfallsspelet aldrig fick den spets som hade behövts. Fina inlägg rann ut till insparkar och farliga inspel förvaltades med mindre precision än nödvändigt. Samtidigt skapade gästerna farliga lägen efter omställningar. Fanny Andersson tvingade Pelley till en förstklassig räddning sedan en långboll landat bakom Djurgårdens nykomponerade mittförsvar.

0-3-målet skulle ändå komma, men först i minut 85. Inhopparen Kaisa Collin spelades fri från halva plan och avslutade distinkt. Visserligen skapades ett par DIF-chanser under slutminuterna (Ariam Berhane hade den bästa) men matchen var förlorad.

I och med förlusten passerades Djurgården av Eskilstuna United i tabellen och trillade ner på nionde plats. Redan på onsdag är kulan i luften igen i Obos Damallsvenskan och då väntar KIF Örebro på Behrn Arena.

28 juli, söndag 18:00Tele2 Arena