Ungdomssvepet vecka 40

F19 och F17 klara för slutspel medan U19 och U17 hade tuffa bortamatcher.

F19  Eskilstuna - Djurgården 0-4 (0-3)
Målskyttar: Wilma Sjöholm, Gudrun Arnardottir, Linn Jansson, Alma Oelsen

F19 Djurgården - AIK 3-1 (1-1)
Målskyttar DIF: Wilma Sjöholm 2, Frida Kokk

F19:s assisterande tränare Stefan Thomasson om Eskilstuna - DIF:

– I måndags åkte vi i den ståtliga Djurgårdsbussen ner till Eskilstuna för match mot United. Matchen startar med att Eskilstuna sätter ganska hög press och gör det bra. Vår behövde vara fokuserade för att inte bjuda motståndarna på några farligheter. Efter ca 20 minuter har vi gjort 1-0 genom att tålmodigt spelat oss ur deras press några gånger. Målet prickas in av Wilma Sjöholm som får en fin boll i djupet av Gudrun Arnardottir. I och med målet så slappnar vi av och vågar rulla mer. Vi har dock fortfarande lite problem med deras press samt deras 6:a som hela tiden får bollen centralt och kan bygga spel. Vi ändrar om i taktiken och lyckas plocka bort henne oftare ju längre halvleken går. Vi gör 2-0 genom att Gudrun nickar in ett inspel efter en hörna. 3-0 prickar Hanna Ekengren in efter en väldigt fin sekvens som slutar med att Agnes Hedman lägger en fin djupledsboll till Hanna. I paus pratar vi om att vi måste sluta forcera den avgörande passningen hela tiden och våga börja om när ytan inte finns längre. Vi ändrar inte så mycket mer i grunduppställningen mer än att Alma Oelsen ersätter Wilma på vänsterkanten. 
– Andra halvlek börjar vi ganska bra. Vi försöker ha mer tålamod och inte försöka hitta den avgörande passningen hela tiden. Vi fortsätter att ha mycket boll. Mot slutet av halvleken snor Alma bollen på mittplanen och med en bra första touch kommer hon förbi försvararen och trampar hela vägen mot mål och sätter 4-0. Vi lämnar den här matchen med både positiva saker och några saker som vi kan ta lärdom av i framtiden. Jag tycker att det var en bra match mot ett stundtals starkt Eskilstuna som ger oss en bra match. Vi lyckas med några av målen inför matchen som till exempel att inte tillåta motståndarna att komma till avslut i golden zone. 

F19:s assisterande tränare Stefan Thomasson om DIF - AIK:
– I söndags spelade vi ett tufft derby hemma på Kristineberg IP mot AIK. Förutsättningarna inför matchen var glasklara. En poäng räckte för att vi skulle ta oss till slutspel. Gräsmattan på Kristineberg brukar vara som en golfgreen men det har hunnit bli höst även där så planen var fin men ganska blöt efter lördagens regn. 
– Första halvlek blåses igång. Det är lite nerver på planen, dels för att det är derby och dels för vad som låg i potten vid en poäng. AIK sätter ganska hög press och vi har svårt att hitta ur den till en början. De har tydliga signaler när det ska gå i press och vi är inte helt bekväma. Det är som att vi inte riktigt är vakna och vi ser trötta ut. Vi löper inte så mycket som vi brukar. Trots det så har ändå Wilma Sjöholm och Hanna Ekengren några farliga chanser i början. Wilma snor även bollen av en AIK back och bryter in i straffområdet och blir fälld. Wilma tar straffen själv och gör inga misstag, 1-0. Efter målet så ser vi lite ängsliga ut i vårt spel med bollen även om försvarsspelet ändå fungerar bra. Efter en omställning i 41:a minuten kan AIK trycka in kvitteringen efter ett fint inspel från kanten. I paus pratar vi om att vi måste vakna till och löpa mycket mer. Vi behöver bli bättre på allt inför andra halvlek om vi ska gå därifrån med en derbyseger. Vi gör ett byte i paus, Emily Payne som spelet med smärta i foten under första halvlek går av och Louise Hvarfner kommer in.
– Andra halvlek ser vi betydligt piggare ut än i första. Vi löper mer och ser mer bekväma ut med boll. Vi skapar fler chanser, Hanna är nära och Agnes Hedman får en fin möjlighet också. I minut 80 så löper Hanna sig fri och blir fälld och det var dagens andra solklara straff. Wilma tar även den och gör inte heller denna gång något misstag. Nu känns vi mer avslappnade och vi har vårt mål inom räckhåll. I minut 85 snor Frida Kokk åt sig bollen i deras straffområde och gör med en gammal hederlig tåpaj 3-1 och segern och avancemanget är ett faktum. 

Summering:
– Vi är otroligt glada över att gå till slutspel. Det är hårt arbete sedan säsongen startade som ligger bakom denna framgång. Det blev som väntat en tuff match där AIK gör det väldigt bra, spelar smart och stör oss i våra uppspel. Vi försvarar oss bra matchen igenom och skapar fler kvalificerade målchanser än våra motståndare. AIK har några distansskott och även ett farligt läge i andra halvlek men det redde vi ut till slut. Vi märker att vi är bra fysisk form då vi orkar mer än AIK i andra halvlek då vi klarar av omställningsspelet bättre än dem. 

U19 Helsingborg - Djurgården 4-1 (2-1) 

U19-tränare Johan Palm om matchen:
– Då jag ännu inte fått matchen av Helsingborg så är detta en subjektiv analys av matchen men återigen spelar vi en tuff bortamatch mot ett bra och organiserat motstånd. Våra motståndare startade matchen med att direkt försöka pressa oss högt på en rejält blöt och mindre bra gräsplan. Så det tog runt tio minuter innan vi fick kontroll på vår speluppbyggnad och började etablera fler anfall på motståndarnas planhalva. Efter 14 minuter visar Helsingborg vad dom kanske just nu är allra bäst på, iallafall i denna match: att ställa om snabbt. Efter ett felpass på deras planhalva har vi inte tillräckligt bra balans och Helsingborg tar ledningen. Vi fortsätter att försöka kontrollera matchen och att hantera det svåra underlaget, vilket vi också gör bra i princip hela matchen. I minut 28 kvitterar vi via en inläggsfrispark som det blir ett självmål på. Efter målet har vi vår bästa period i hela matchen där vi har möjlighet att ta ledningen både en och två gånger genom fina kombinationer. Men precis innan domaren ska blåsa av för halvtid får vi återigen försvara i obalans efter ett bolltapp på deras planhalva och Helsingborg tar ledningen igen. 
– Andra halvlek startar som den första slutat, Helsingborg slår upp bollen efter ett bolltapp från oss på deras planhalva och för tredje gången så får de anfalla mot vår obalans och dom utökar sin ledning redan i minut 47. Killarna gör allt för att ta sig in i matchen igen utan att att lyckas och i minut 78 får Helsingborg ytterligare ett läge och dom gör sitt fjärde mål för matchen. 

Summering:
– Generellt kan vi säga att siffrorna inte speglar hur matchen såg ut. I en resultatdriven slutspelsserie så spelar det naturligtvis ingen roll. Men i ett utbildningsperspektiv så är vi nöjda med hur vi tar över matchen och att Helsingborg anpassar sig efter oss. Däremot är vi absolut inte nöjda med är att vi inte lyckas förutse våra bollförluster bättre och att vår positionering inte är tillräckligt bra för att vinna tillbaka bollen direkt. Upplevelsen är att matchen inte behövt sluta som den gjorde.
– Nu har vi tyvärr inte längre topp 3-positionerna i våra egna händer men som alla andra Djurgårdslag, så ger vi aldrig upp. Varken i vår strävan efter att fortsätta utvecklas och att bli så bra som möjligt, men heller inte i att försöka knipa en topplacering i serien. På lördag tar vi emot Sirius hemma, kl. 15.00 på Hjorthagen. Förhoppningvis når samtliga spelare sin högsta potential i denna match samt de övriga tre återstående, då gör vi iallafall det vi kan för att bli topp 3. Varmt välkomna, sista chansen att se oss på hemmaplan då våra två sista omgångar är mot Sundsvall och Häcken, på bortaplan.
 

Akademichef Christian Gentile om veckans matcher:
– Vårt U16 möter BP på Grimsta under söndagkvällen. En svängig tillställning där det är jämnt och målen fördelas. Vi lyckas komma upp i ledning med 4-2 men mot slutet av matchen blir det som det kan bli när ett lag ska hålla i en ledning medan ett lag forcerar, där det dessutom ligger en semifinalplats i potten. Vi behövde ta poäng för att hålla kontroll på slutspelsgruppen och det lyckas vi ändå med eftersom matchen slutar 4-4. Matchen i sig är fartfylld och kanske inte den mest strategiska. Men i de här matcherna pendlar det kraftigt och det blir en arbetsinsats framför allt, med lite tillkomande cynism. Nu har vi allt i helt egna händer i serien när vi möter Vasalund i helgen.
– U15 spelade i fredags i sin slutspelsgrupp och hade en tuff match mot BP som slutade med förlust. Vi står upp bättre än senast vi mötte dem men resultatmässigt så klarar vi inte av uppgiften och det ser tufft ut om vi ska nå slutspel.
– För U17 var det en lång bortaresa och vi har pratat om att det är bra att öva sig på den biten. Nu fick vi en resultatmässigt tuff bortamatch där vi förlorar mot Halmstad med 3-2 och varje poäng i den här serien är viktig när lagen möter varandra en gång. Det märks nu och från att vi hade ett jättefint läge där vi var med och slogs om det behöver vi nu hjälp av andra resultat förutom att vi ska klara våra egna matcher. 
– U19 åker ner till Helsingborg och förlorar också och även där får vi fundera på vad vi kan göra annorlunda i förberedelser och om det kan ha påverkat utfallet. Det är en hög nivå och det innebär att de misstag man gör straffas ordentligt. Det har man inte råd med i de här matcherna och vi gjorde lite för många, vilket Helsingborg var duktiga på att utnyttja. Till U19:s fördel kan man säga att lagen ovanför ska möta varandra medan vi själva möter lag som just nu är nedanför i tabellen.

I övrigt kan vi konstatera att det inte bara är F19 som är klara för slutspel utan även F17 som är seriesegrare trots att de förlorade mot Örebro i helgen. Även F17-andralaget (04:orna) vann sin match men får inte gå vidare till slutspel även om de blev bästa trea, detta på grund av att man bara får ha ett lag från varje förening i slutspelet. 

Dessutom noterar vi med glädje att DIF Ungdoms egna turnering Stockholmsmästerskapen startar i helgen med ett rekordstort antal deltagande lag - hela 315 stycken - som spelar 5-, 7- och 9-mannamatcher på Hjorthagen och Östermalms IP. 

Senaste nytt
Fler nyheter