Fina sviten på hemmaplan bruten – förlust mot KIF Örebro

Det blev förlust med 0-1 i lördagens hemmamatch. Läs om matchen här.

Det var två lag på åtta poäng vardera som möttes på ett stekande hett Stockholms Stadion under lördagen. Inför matchen var vi obesegrade på hemmaplan, och en del av receptet för att bibehålla den trenden var att sätta dit chanserna som kommer sa Tilde Lindwall inför matchen.

Inledningsvis var det tydligt att båda lagen ville ha mycket boll och ha ett eget spel i matchen. Båda lagen vårdade bollen fint när de hade den i sitt innehav och när ytorna blev små på mittfältet var det ordentlig kamp utan avblåsningar vilket gjorde att matchen kändes tempostark från start. Malin Diaz stod för djupledspassningarna – ofta ut mot Schough – och vid ett tillfälle var bollen centimeter från att nå fram till Linda Motlhalo från Olivias kant och matchens farligaste sekvens kunde noteras.

I KIF Örebro gick uppspelen oftast via Heidi Kollanen och efter 17 minuter var det också hon som snyggt vände och vred utanför straffområdet och sedan placerade bollen i borta burgaveln bredvid en Djurgårdsmålvakt på fel fot. 0-1.

Men det var Djurgården som tog initiativet igen efter målet. När Örebro pressade högt och vi lyckades spela förbi den pressen öppnades stora ytor från halva plan och med lite mer precision hade det kunnat resultera i ett mål. Men den bästa chansen kom efter 25 minuter när Linda Motlhalo spelar en riktigt fin djupledsboll längs marken till Olivia Schough som rundar målvakten i snäv vinkel och står på benen trots touch och slår in den framför mål där en Örebro-spelare hinner före Tilde Lindwall och rensar undan. Men här började det kännas att en kvittering var på väg.

Bara minuter senare var det dags för samma samarbete igen när Motlhalo var ute på sin kant och vände bort en Örebro-back för att sedan slå ett inlägg med Schough som adress som hon sånär når när hon slängde sig fram mot mål.

Mitt i det spelmässiga övertaget ändrade matchen skepnad under några minuter när Örebro för första gången på länge kom upp på offensiv planhalva och skapade flera ordentliga farligheter efter varandra när de bet sig fast på den sista tredjedelen. Viss oordning i Djurgårdsförsvaret som dock lyckades reda ut situationerna.

Många, om inte alla, offensiva chanser som Djurgården kom till i första halvlek innefattade Olivia Schough och strax innan klockan visade 40 spelade minuter skapade hon två chanser helt på egen hand när hon snurrade upp Örebro-spelare på högerkanten flera gånger om och kom till både inlägg och avslut. Det var en het lagkapten i den första halvleken!

0-1 i halvtid och när laget kom ut till andra halvlek var det fortsatt i ett högt tempo och med fast beslutsamhet att föra spelet i matchen. Och man ägde mest boll första 20 minuterna av halvleken men med fortsatt problem att komma till de där riktigt heta chanserna.

Möjligen är det en betraktelse utan förankring nere på plan men känslan var att dem uppåt 30-gradiga värmen började ta ut sin rätt hos spelarna och att orken började tryta i takt med att matchuret tickade. Djurgården gjorde tre byten för att få in ny energi i form av Louise Hvarfner, Portia Boakye, och Hannah Wilkinson.

Precis som i första halvek var bollen mestadels i vår ägo men när Örebro stack upp blev det farligt, och när Karin Lundin fick måtta skott utanför straffområdet i den 80:e minuten var det centimeter från att de utökade ledningen, men bollen tog klockrent i ribban och matchen levde fortfarande.

Återstoden av matchen blev en ganska svängig historia där vi flyttade fram positionerna och Örebro lyckades rida ut den storm som kom i försök att nå en kvittering. Därmed inkasserade vi vår första förlust på hemmaplan och den fina hemmasviten är därmed bruten.

Nästa match är borta mot Piteå på onsdag den 12 augusti.

Senaste nytt
Fler nyheter