Mållöst kryss mot Östersund

Måltorkan fortsätter för Djurgården som skapade gott om lägen utan att få hål på ÖFK hemma på Tele2 Arena.

Laget

Det blev en hel del förändringar i elvan mot Östersund. PK Bråtveit återfanns mellan stolparna medan Jesper Nyholm gjorde sin första DIF-match från start där han bildade mittlås tillsammans med Jacob Une Larsson - som för övrigt gjorde sin hundrade match i den blårandiga tröjan. Ytterbackarna var oförändrade med Aslak Witry och Jonathan Augustinsson på varsin kant.
På mittfältet klev Kevin Walker in från start tillsammans med Fredrik Ulvestad och Jesper Karlström medan Emir Kujovic tog plats på topp flankerad av Jonathan Ring och Haris Radetinac.Första halvlek

Efter några matcher med starkt offensivt DIF-tryck men med gles målskörd fanns en förhoppning om att det skulle lossna framåt mot Östersund. Fyra förändringar i startuppställningen blev det också för att prova på en delvis ny formation.
– Det är knappt att man kommer ihåg hur många matcher vi har spelat på sistone så vi behöver rotera lite och få in pigga ben, sa tränare Kim Bergstrand om ändringarna till Dplay innan Djurgården kickade igång matchen.

Förste man att testa Aly Keita var Haris Radetinac som satte ÖFK-keepern på prov med ett flackt skott redan i tredje minuten. I övrigt var det klassiskt ställningskrig där lagen kände på varandra inledningsvis. 

Näste man att hota framåt var Kevin Walker efter en frisparksvariant men Ketia räddade ånyo. Med kvarten spelad började sedan matchbilden bli tydlig - och även. välbekant - där DIF rullade runt i jakt på öppningar i ÖFK-försvaret. Bakåt såg det dock stabilt ut där Östersund förvisso var passningsskickliga men utan att skapa någon riktigt vass chans.

Med halvtimmen spelad blev det lite kaos i gästernas straffområde efter ett skott som biljardstudsade och en farlig hörna följde där Jacob Une Larsson fick iväg ett avslut i ett lite knepigt läge. De riktigt feta chanserna lyste dock med sin frånvaro men på egen planhalva visade Jesper Nyholm hög klass med ett par viktiga avgörande brytningar.

Emir Kujovic fick inte mycket att jobba med men i 37:e minuten kom första vassa  inlägget där Kujo nickskarvade mot mål, tyvärr rakt på Keita. I övrigt var det i stort sett bara DIF mot slutet och Kujovic skulle sedan få ett riktigt bra läge efter en cutback från Ring men det hårda avslutet parerades av Keita och 0-0 stod sig hela vägen till halvtidssignalen.
– Vi skapar lägen och Östersund kommer inte till så många chanser, det är mest långbollar upp på deras starka target där Une Larsson och Nyholm gör ett riktigt bra jobb. Det gäller för oss att sätta chanserna och det kommer att komma fler i andra halvlek, summerade Kevin Walker för Dplay i pausen. 

Andra halvlek 

Kim och Tolle gjorde ett byte inför andra där Curtis Edwards kom in istället för Haris Radetinac. Det var fortsatt DIF-tryck och två utmärkta lägen för Kujovic kom omgående men det första gick utanför och det andra avslutet räddades av Keita.  

Jesper Karlström följde upp med en stenhård projektil från distans och känslan var att ledningsmålet inte var långt borta. Men även PK Bråtveit sattes i arbete när Wilfried Ouattara avlossade ett tungt vänsterskott.

Därefter var det dags för ett nytt fint läge för Kujovic som inte fick till lobben när Keita var ute på vift långt utanför straffområdet. Kevin Walker fick inte heller till sitt avslut trots ett bra läge i boxen på andrabollen. 

Fortsatt kärvt med målfabrikationen och med timmen spelad var det dags för Kalle Holmberg att äntra scenen för att försöka bryta dödläget. Dock var det Östersund som följde upp med två bra chanser där Jordan Attah Kadiri fick det sista läget fri i boxen men sköt i burgaveln. 

Östersund fick ny energi och några onödiga bolltapp gav nya möjligheter för gästerna. Men nästa chans skulle bli Djurgårdens där Kujovic nickade ner till Aslak Witry men än en gång gick avslutet rakt på Keita. 

Därpå återgick matchen till det tidigare scenariot där DIF försökte bryta igenom den kompakta rödsvarta muren men effektiviteten på den ökända sista 1/3 ville inte infinna sig. 

Mot slutet tappade Djurgården rytmen i spelet och det såg inte särskilt hoppingivande ut. Ulvestad hade förvisso en farlig nick på Witrys inläggsfrispark men Östersund var laget som såg något hetare ut.

Emmanuel Banda fick i alla fall sin allsvenska debut när de sex övertidsminuterna annonserades och en sista forcering inleddes där Banda omgående fick ett skottläge som dock blockerades av en ÖFK. Sista chansen blev symbolisk för matchen när Kalle Holmberg fick bollen i boxen men skottet gick än en gång rakt i famnen på Keita.

Till slut gick Victor Wolfs pipa och den blårandiga ineffektiviten framåt tydliggjordes av 20-9 i avslut för DIF men inga bollar i nät.
– Det känns lite tungt just nu. Vi hade de bästa chanserna och det känns sådär med en poäng. Jag har tre chanser där det kunde ha blivit mål och när bollarna går stolpe in och man har flytet på sin sida går alla de tre in. Men nu är det som det är och jag har inte spelat så mycket från start så jag får ta med det positiva i alla fall att det kändes bra på planen och att jag ändå skapade chanserna, sammanfattade Emir Kujovic till Dplay efter matchen. 

Nu närmast väntar årets första derby borta mot AIK på Friends Arena på söndag och förhoppningsvis kan målskyttet lossna tills dess. Glädjande är också att det inte blev någon varning på Jesper Karlström så DIF slipper bekymra sig om avstängningar inför derbyt.

Senaste nytt
Fler nyheter