Företag

Olivia Schough blir ny lagkapten 

  • Damer
  • A-lag
  • 6 mars 2020

"Jag känner mig redo för ansvaret."

Kaptensbindeln i DIF Dam kommer att placeras på en ny arm i år. Olivia Schough tar vid efter Mia Jalkerud och kommer att leda laget under 2020.
– Det här blir första gången för mig men det är inget som jag tänkt så mycket på innan. Nu fick jag förfrågan och känner mig väldigt redo för det ansvaret och förtroendet. Jag spelade ju här förra året också då Mia Jalkerud visade vägen som kapten. Jag fick lära mig mycket av henne så jag hoppas att jag kan göra det lika bra som hon, berättar Olivia.

Olivia har mängder av rutin från landslagsuppdrag och internationellt spel i Tyskland och Ryssland som kommer väl till hands när hon nu föräras bindeln.
– Jag har varit med ett tag, har mycket erfarenhet och allltid tagit mycket ansvar. Men aldrig tänkt att jag behöver någon bindel för att göra det. Fast ändå superkul att få ansvaret och det blir lite av samma roll som jag haft i laget men med en titel på det.

Vad tycker du kännetecknar en bra kapten?
– Mia gjorde det ju bra förra året och det handlar mycket om ansvar. Alla i laget ska må bra och det gäller att se till att det blir så. Jag ska försöka ta efter mycket av vad Mia gjorde och visa det på planen också. Kanske vara den som tar den där viktiga straffen, kliva fram när det gäller och föregå med gott exempel där man alltid ger allt för laget och pratar mycket. 
– Jag försöker att hålla en balans med att vara tydlig med vad jag tycker och tänker samtidigt som jag ska kunna ha en bra relation med alla. Man kan inte bara peka på vad som är fel utan man får mer respekt genom att skapa en trygghet i att spelare kan komma till mig om det är någonting de går och funderar på. Men jag kommer att lära mig jättemycket av det här så jag kan inte fullt ut säga vad som symboliserar en bra kapten, även om Mia Jalkerud och Caroline Seger i landslaget är de förebilder jag har just nu.
– Dessutom har jag en bra relation med Pierre (Fondin) och som kapten får man på ett enklare sätt en bra kontakt med tränarna, summerar Olivia.

För tränarduon Pierre Fondin och August Fors var det ett antal faktorer som gjorde att kaptensvalet föll på Olivia.
– Vi har väldigt stort förtroende för Olivia som person, både inom och utanför fotbollen. Det hon presterar på planen är väldigt positivt och jag tycker att hon är duktig på att få med sig gruppen. Det är några av de bidragande delarna, men även att hon har en stor erfarenhet av spel i Allsvenskan och med landslaget där hon gjort många mästerskap. Hon har samlat på sig mycket rutin och det här är kanske nästa steg för henne att vara kapten. På så sätt blir hon ännu mer av en ledare i laget, säger Pierre som tycket att Olivia redan nu klivit fram och visat vägen under försäsongen i en trupp med många nya namn.
– Kaptensrollen är alltid viktig och det är inte någonting hon behöver förändra. Men det kommer självklart att vara viktigt för alla att bidra, även om det är Olivia som ska gå i främsta ledet.

14 mars, lördag 00:00Stadshagen

DjurgårdenUmeå IK
0-0

Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat