Företag

Spännande UEFA-uppdrag för Lena Gustafson Wiberg

  • Föreningen
  • 18 mars 2020

Djurgårdens SLO-arbete ger eko ute i Europa.

För den som inte är bekant med begreppet SLO (Supporter Liaison Officer) kan rollen enklast beskrivas som en länk mellan föreningen och supportrarna. En av de viktigaste uppgifterna är att verka för att föreningen utökar servicen till sina supportrar och skapar förståelse för de olika önskemål som finns i anslutning till fotbollen; oavsett om det är klubben, supportrarna eller polisen som är avsändare. 

Uppgifter som Djurgårdens SLO Lena Gustafson Wiberg skött med den äran sedan 2012. De facto så pass väl att hon nu fått förfrågan att vara med och driva den nya SLO-utbildningen som UEFA Academy och SD Europe lanserar under våren.
– Väldigt kul att få den här förfrågan. Jag har under en tid varit med och hjälpt SD Europe  - en internationell medlemsorganisation med säte på Irland som främst jobbar med medlemsägande och strukturerad dialog. Det handlar om arbete kring supporterinflytande för lag som inte har medlemsägande och hur man kan hjälpa till att stärka de bitarna. Men man har också sedan 2010 fått uppdraget av UEFA att hjälpa alla nationsförbund med att implementera SLO-funktionen, berättar Lena och fortsätter: 
– Så det är dem jag kommer att hjälpa där man tillsammans med UEFA Academy har tagit fram SLO Education Program. Ett utbildningsprogram för SLO:er som kommer att erbjudas alla nationsförbund. Där kommer jag att vara med för att leverera och hålla i det tillsammans med en kollega som jobbar på UEFA Academy. Det är vi som ska styra skutan och vi har gjort pilotprojekt i Danmark och i Ryssland. Tanken är att programmet lanseras nu under våren och fortgår under de kommande 3,5 åren.

Att det finns en del vita fläckar på SLO-kartan är ett faktum som bidrar till projektet.
– Det funkar ju inte överallt och vissa länder där det har tagit lång tid har nu satt upp expressfart. Frankrike är ett sånt exempel där implementeringen går väldigt fort. Men då har de å andra sidan lagstadgat att de måste ha SLO:er.

Något som Djurgården har haft sedan länge vilket har bidragit till att Lena erbjudits tjänsten.
– Vi i Sverige har ju varit i framsätet när det gäller att implementera funktionen och vi har tagit stora kliv i Djurgården. Man har haft ögonen på vad vi har gjort väldigt länge och det är därför jag har fått de här inbjudningarna och vi har märkt att förfrågningarna ökar. Förutom det här så var jag tillexempel iväg relativt nyligen och hade en presentation på en paneuropeisk polisutbildning i Football Security. Så behovet för att använda kompetensen finns och man börjar att se att en hel del uppmärksammat att vi faktiskt gör någonting rätt.

Tidsmässigt blir det dock en ny fördelning av veckans timmar där den tidigare heltiden nu blir till deltid på Djurgården.
– Jag kommer fortfarande att vara kvar och jobba för Djurgården där jag i princip kommer att vara på plats på alla matcher. Möjligtvis missar jag någon under säsongen eftersom uppdraget innebär en hel del resdagar. Men jag siktar på att  vara lika tillgänglig som vanligt via telefon och mejl. säger Lena och tillägger att Djurgården kommer att allokera resurser så att vi fortfarande har en fullgod SLO-kompetens i föreningen.
– Som läget är nu kommer vi till att börja med omfördela mellan mig och min kollega Nils Ek. Men det är givet att vi tittar på att stärka upp organisationen, framför allt under matchdagar där vi också har tillgång till vår matchdags-SLO Anna Berg. 

Onekligen en intressant utmaning som väntar för Lena som gläds åt att kunna representera föreningen i hennes hjärta runt om i Europa.
– Det är väldigt roligt och spännande. För mig blir det ett led i min personliga utveckling för det är inga tvivel om att det blir en utmaning. Men det är alltid kul att vara ute i den internationella kontexten med Djurgårdskostymen på sig och kunna vara stolt över det jobb vi gör, summerar Lena.


Intervjun gjordes innan corona-utbrottet nådde Sverige.

Senaste nyheter

Relaterat