Tredje raka segern när Varberg besegrades med 2-1

• 5 aug 2020

Hemmastarka nykomlingen Varberg hade bara förlorat en av sex hemmamatcher innan vi kom på besök men nu är den siffran dubblerad.

Det var ett Djurgården med två raka segrar i ryggen som tidigt onsdag morgon tog bussen ner till västkusten i jakt på en tredje raka trepoängare. Motståndet, i form av Varberg BoIS, en allsvensk nykomling med ett starkt hemmafacit med tre vinster på sex matcher och bara en förlust inför onsdagens drabbning. En utmaning för de regerande mästarna som dessutom kom ner till Halland utan lagkapten Jesper Karlström och mittback Erik Berg som båda tilldelats fyra varningar vardera och därmed var avstänga i matchen.

I Jesper Karlströms frånvaro satte tränarteamet lagkaptensbindeln på Jacob Une Larssons arm (som ju jubilerade med 100 allsvenska matcher för DIF nyligen) och bredvid honom startade Jesper Nyholm.

Inledningsvis var det inget ordnat spel på Varberg Energi Arena, bollen studsade lite fel och oregelbundet för båda lagen och spelet påminde ibland, som den slitna klyschan gör gällande, om ett flipperspel. Den första farliga chansen skapade Varberg med ett skott utifrån som dock aldrig hotade på riktigt, men visst initiativövertag för Varberg första 10 minuterna.

Med kvarten spelad hade inget av lagen ännu kommit till något avslut på mål, men Blåränderna (för dagen dock klädda i det helröda bortastället) började äta sig in i matchen och flyttade fram spelet på offensiv planhalva allt mer. Nyholm drev fram bollen från sin position flera gånger och den föredragna kanten så här långt var den vänstra med Jonathan Ring längst fram.

Matchens farligaste chans dittills kom efter 20 minuter där en snål hemåtpass gav Varberg ett fint läge att ta ledningen, men PK Bråtveit räddade avslutet och situationen mynnade ut i en inspark. Istället stack Djurgården fram i det efterföljande anfallet och bet sig kvar i flera minuter. Elliot Käck drog till från distans och bollen träffade klockrent i ribban och studsade ut i spel igen. Under den här delen av matchen var det ett intensivt spelövertag för Djurgården som tryckte ned hemmalaget djupt ner på egen planhalva.

Pressen fortsatte delvis och precis innan klockan slog 29 slog klockan även för DIF-mål. Fredrik Ulvestad drev fram bollen i mitten och slog ut den på Haris Radetinac på högerkanten som med ett välavvägt inlägg hittade Emir Kujovic i den bortre delen av straffområdet som nickade bollen kontrollerat stolpe in. 1-0 till oss!

Om inledningen av matchen var lite mer slumpartad och oordnad var perioden efter målet desto mer underhållande att se. Båda lagen vårdade bollen bättre och spelövertaget var i vår favör. Efter 41 minuter pressade Haris Radetinac högt och när Varberg-backens hemåtpass blev för snål hann Haris emellan och fälldes av målvakten. Straff Djurgården!

Fredrik Ulvestad har inte missat en straff under sin seniorkarriär och varför skulle han då missa just i dag? Precis, 2-0 till Djurgården satt kassaskåpssäkert i den 43:e minuten! Ett resultat som stod sig halvleken ut.

Redan i paus kom matchens första byte när Haris Radetinac (som för övrigt gjorde en finfin första halvlek) klev av plan och Aslak Witry ersatte och tog plats på samma kant som han är van vid men alltså i en mer framskjuten position.

Knappa tio minuter in i halvleken flyttade Varberg fram positionerna efter ett par fasta situationer och de etablerade tryck mot vårt mål via en frispark, ett inkast, och sedan en hörna. Hörnan slogs in fint av Keanin Ayer skapade oro i försvaret och studsade fram till Jon Birkfeldt som gjorde sitt första allsvenska mål och reducerade matchen till 1-2.

I och med de täta spelschemat under rådande pandemi får ju lagen göra fem byten vardera (dock vid max tre tillfällen) – något som Varberg tog fasta på i den 59:e minuten när de genomförde hela fyra byten på en gång. Möjligen var den regntunga planen en bidragande anledning till det kavdrupelbytet.

Efter Varbergs mål tog Djurgården åter tillbaka initiativet i matchen och spelet förlades mer på Varbergs planhalva än våran. Aslak Witry avslutade från distans strax utanför och kort därefter fick vi två raka hörnor. Mellan de båda hörnorna passade dock tränarteamet på att göra ett byte där Curtis Edwards klev av plan och ersattes av Emmanuel Banda. Hörnan blev dock resultatlös efter att just Banda fick ett svårt avslutsläge utifrån som gick till inspark.

Redan 7 minuter efter att Varbergs Daniel Krezic byttes in såg han ut att ådra sig en skada i knätrakten och byttes ut ett par minuter därefter. Därmed hade Varberg förbrukat sina byten, och vi hoppas förstås att det inte är en allvarlig skada!

Fortsatt 2-1 till oss med 70 minuter spelade av matchen. I det här läget var matchen i ett skede där det var mer kamp än skönspel och avblåsningarna duggade stundvis lika tätt som regnet, något som drog ner tempot i matchen. Det blev även allt mer tydligt att den regntunga planen påverkade spelarna och började ta ut sin rätt i form av trötthet. I den 73:e minuten ersatte Kalle Holmberg Emir Kujovic i ett rakt byte.

De efterföljande tio minutrarna var kontrollerade och ganska välspelade från vår sida och minutrarna tickade iväg i ett ganska bekvämt tempo. I den 83:e minuten nådde Jonathan Ring in med en boll till Kalle Holmberg som avslutade från ett par meters håll och det är en jätteräddning från August Strömberg i Varberg-målet som ser till att inte blir 3-1 på den chansen. Matchuret närmade sig 90 minuter och en förväntad anstormning från hemmalaget började ta form genom att de flyttade fram mer spelare på offensiv planhalva och lyfte långa bollar framåt. Den där riktiga forceringen kom emellertid inte och för andra matchen i rad fick Melker Jonsson känna på allsvensk fotboll när han byttes in mot Jonathan Ring i den 93:e minuten.

När de långa bollarna slogs framåt i plan från Varberg på slutet var vårt försvar samlat och inte minst våra två mittbackar med lagkapten Une Larsson i spetsen var stundvis majestätiska i hur de dominerade luftrummet och förnekade Varberg farliga lägen innan bollen ens landade på vår planhalva.

Mohammed Al-Hakim blåste av matchen när klockan stod på 94:33 och tredje raka segern var bärgad. Härligt, Djurgården!

På grund av väldigt tätt spelschema och en extra intensiv kommande matchperiod i och med Champions League-kvalet har vi inte möjlighet att göra egna intervjuer på plats efter matchen i dag.