Tung derbyförlust

Det var tight och jämnt mot AIK på Tele2 Arena men gästerna fick med sig matchens enda mål i ett derby där Djurgården inte hade marginalerna med sig.

Laget

Derbyelvan innebar en snabb comeback för en återställd Aslak Witry på högerbacken efter att han tvingades kliva av senast under uppvärmningen i Falkenberg. I övrigt var det oförändrat i defensiven med Jacob Une Larsson och Jonathan Augustinsson centralt, Elliot Käck som vänsterback och Tommi Vaiho mellan stolparna.

Även på mittfältet var det välbekant med Jesper Karlström, Curtis Edwards och Fredrik Ulvestad medan Kalle Holmberg klev in på topp, flankerad av Haris Radetinac och Nicklas Bärkroth på höger- respektive vänsterkanten.

Första halvlek

Det låg mycket i potten inför säsongens sista derby där även viktiga poäng i toppstriden stod på spel, speciellt med tanke på att både Häcken och Elfsborg vann sina respektive matcher.

Efter den halvstormiga naturgräsmatchen i Falkenberg väntade nu Tele2 Arenas jämna matta när matchen kickades igång med den alltid lika märkliga känslan av tomma läktare under ett derby. Det blev inte heller någon explosiv start där lagen kände lite på varandra men det var DIF som hade mest boll och rullade runt, dock utan att manövrera sig igenom det svartgula försvaret. 

Trycket fanns där med bra fart i passningsspelet men någon riktigt vass chans vaskades inte fram under den första kvarten. Men i 20:e minuten var det riktigt farligt när Curtis Edwards öppnade upp med en fin boll för Aslak Witry som sedan var ytterst nära att hitta fram till en framrusande Fredrik Ulvestad i boxen.

Att AIK:s fasta situationer är farliga kom sedan en påminnelse om när Per Karlsson nickade på hörna där Tommi Vaiho stod för en briljant räddning och tippade bollen utanför. Men sedan var det fortsatt DIF-tryck med inlägg och en del avslut där Nicklas Bärkroth drog iväg en riktig kanon som Budimir Janosevic hade vissa problem med att mota. 

Bakåt var det hyfsat lugnt men AIK hade sina fasta situationer, som när en frisparksvariant skapade oreda i DIF-försvaret. Oreda var det även i AIK-försvaret strax efter när Eric Kahl var snubblade nära ett självmål då han styrde ett vänsterinlägg strax utanför.

I 42:a minuten kom sedan en uppmärksammad situation där många, inklusive tv-kommentatorerna, förväntade sig ett rött kort på Sebastian Larsson efter en rejäl kapning av Fredrik Ulvestad, men Larsson klarade sig undan med gult. AIK klarade sig även undan ett insläppt mål kort därefter efter ett farligt DIF-inlägg och en par hotande hörnor där Janosevic kom fel och träffade Radetinac istället för bollen. 

Men ingen boll i mål efter en första halvlek trots en bra halvlek av Djurgården där dock den största snackisen var situationen där Larsson kapade Fredrik Ulvestad som kommenterade händelsen på följande sätt.
– Det känns som att han går max in i situationen utan chans på bollen så jag tycker att det borde varit ett rött kort, sa Ulvestad till Dplay i pausen.
 

Andra halvlek

Inga DIF- byten inför andra och en pigg start där Kalle Holmberg var en tånagelklippning ifrån att slajda in Haris Radetinacs inspel från höger. Matchens bästa chans så långt och strax efter var det nära igen när Witry skickade in en ny boll från höger som svepte in och skapade oro i AIK-försvaret.

AIK stack emellan med en bra period men nästa läge var Djurgårdens där Nicklas Bärkroth tog med sig en boll fint i djupled men skottet plockades av Janosevic. Spelet var lite öppnare nu och Tommi Vaiho sattes sedan i arbete två gånger om med ett par hyfsat farliga AIK-avslut.

Riktigt oroligt blev det sedan i 63:e minuten när Paulos Abraham sprang igenom i djupled och sköt centimetrar utanför stolpen. Det var ett visst tryck från de svartgula nu och Djurgården fick fokusera på försvarsspel. Kim och Tolle skakade om i laget för att få tillbaka det tidigare greppet om matchen med ett trippelbyte där Emir Kujovic, Erik Berg och unge Mattias Mitku kom in istället för Curtis Edwards, Kalle Holmberg och Nicklas Bärkroth gick ut.

Men i 74:e minuten skulle AIK få utdelning. Nabil Bahouis skott var på väg utanför målramen men styrde oturligt i mål på Jacob Une Larsson som slängde sig för att täcka. Mycket olyckligt och tungt där DIF i ärlighetens namn inte fått spelet att stämma under andra halvleken.

Tufft läge men bara att börja jaga kvittering för DIF som skapade visste tryck men spelavbrotten blev många där många AIK-spelare tog väldigt god tid på sig i ett flertal situationer. Matchen rycktes därmed sönder totalt under de sista tio minuterna och endast fem minuters tillägg fanns att jobba på. Det kom en utmärkt chans på slutet för Erik Berg på ett inlägg som tyvärr inte fick till träffen riktigt och Haris Radetinac var nära på returen men det här var en dag då inte mycket studsade Djurgårdens väg. 

Sådan är fotbollen ibland och nu närmast väntar ett landslagsuppehåll följt av match i Svenska Cupen mot Sollentuna stundar härnäst.  

Senaste nytt
Fler nyheter