• 27 apr 2020

Rapporter från de äldre akademilagens matcher i helgen samt övrigt nytt på ungdomsfronten.

Träningsmatch: AIK F19 - DIF FA19 0-0

Stefan Thomasson assisterande tränare i FA19 om matchen:

Första halvlek: De första 20-25 minuterna har vi problem för att AIK står högt med fyra spelare och sätter press när de får tillfälle vilket de gör det bra. De får väl ca 5-6 hörnor under matchens första 5-7 minuter. Vi har problem med att hitta lösningen och de ytor det bjuds på i just denna press. Efter ett kortare avbrott i minut 30 så har vi justerat det problemet och hittar de ytor som AIK exponerar i deras presspel. Med en lugnare och mer metodisk speluppbyggnad kommer vi mer in i matchen och halvlekens sista 20 minuter är de bästa vi gjort under de senaste matcherna sett till att hitta ytor och komma framåt i planen. Vi hittar några fina lägen för avslut och är nära ett par gånger, debutanten Louise Larsson från vårt FA17 som kom in i minut 30 är nära att göra en väldigt fint mål men ser bollen gå tätt över efter att avslutat ett fint anfall. 0-0 står sig halvleken ut.

I halvtid pratar vi om vad som gick bättre och varför det gick bättre efter justeringen. Vi pratar även om hur vi kan täppa till de ytor som vi bjöd på lite för ofta i första halvlek när AIK hade bollen.

Andra halvlek: De första 5-10 minuterna känns lite som första halvlek, vi hittar inte riktigt spelet som vi hade i slutet av första. Det känns dock som vi för stunden orkar mer än AIK och har mycket mer boll på deras planhalva i andra halvlek än i första. Vi ligger närmare i pressen och vinner fler dueller och bollen längre upp i planen än tidigare. Vi skapar några målchanser och har även ett friläge 87:e minuten som vi tyvärr inte lyckas förvalta. AIK har även lite mer boll i slutet av matchen och får en hörna som blir farlig i matchens sista minut, annars skapar de halvchanser som Elvira har rätt bra koll på i målet. Matchen slutar 0-0.

Summering: Bortsett från de första 20 minuterna ser vi matchen som ett fall framåt. Vi är mer på tårna, löper mer och jobbar mer för varandra och vi sätter pressen lite oftare även om vi fortfarande är lite osynkade när vi ska pressa. Stegvis spelar vi oss ur pressen bättre och skapar några fina kombinationer som leder till fina anfall, något som vi saknat de senaste matcherna. Vi skapar även fler målchanser än i de senaste matcherna vilket är positivt. Vi vet vad vi har att jobba på och målen kommer att komma om vi fortsätter att jobba hårt. Kul att Louise Larsson från FA17 får göra debut och hon gör en pigg sådan.

Träningsmatch AIK P17 - DIF PA17 3-1

PA17-tränare Joel Riddez om matchen:
– PA17 förlorade i lördags mot AIK med 1-3, ( målskytt Jonathan Karlsson assist Javid Azim). Rättvist resultat tyvärr. Vi prövade att jobba med ett högt presspel som inte riktigt gav de resultat som vi önskade. Bra lärdomar inför serien som startar i juni. Vi fortsätter med tuffa träningsmatcher och möter BP borta nu på lördag.

DIF PA19 spelade inte match i helgen

Pojkakademichef Christian Gentile summerar:

"Pojkakademins verksamhet fortlöpte under vecka 17 med träningar, träningsmatcher och några lag i seriespel.

PA16 vann träningsmatchderbyt mot AIK på Skytteholm på lördagen med 3-1. Lagets matchplan var koncentrerad till att hantera omställningsspelet och att öva på att följa en mer defensiv matchplan men ändå fortsätta spela konstruktivt. Det överraskade nog AIK lite då pojkakademins lag har som vana att försöka ha ett stort bollinnehav och spela sig framåt mer kontrollerat. En fin insats av PA16 och en bra match mot ett duktigt motstånd. På fredag väntar match mot IFK Stocksund.

PA17 tog sig också an AIK med en ambition att pressa lite högre än vanligt i försvarsspelet och med de generella idéerna kring vårt anfallsspel, att spela oss framåt kontrollerat. Tyvärr kommer laget inte upp nivå i tillräckligt långa perioder för att klara av att slå AIK den här gången.

Summeringen av de här två matcherna är att det oavsett om det är tävling eller träning är viktigt med svårt motstånd i matcherna, där spelarna får öva på saker mot andra duktiga spelare. Det märks lite på lagen att tävlingsnerven saknades, framför allt i PA17 matchen som var lite avslagen.

Lagen i äldsta blocket, PA16, PA17 och PA19, tränar under förutsättningarna på med största beröm på Hjorthagen och Kaknäs. Spelarna och ledarna längtar till seriespelet såklart, men visar allihop en mognad i att hantera läget.

För de yngre pojkakademilagen P2005-2010 var det en positiv helg. Inget lag var direkt svagt i sina matcher, sett till resultat och prestation, men några av lagen arbetar vidare med att göra jämnare prestationer sett över en hel match.

Veckan som kommer fortsätter med träning för lagen i pojkakademin och nya matcher till helgen, fortfarande utan publik på plats.

I övrigt i DIF Ungdom så har Öppen träning för åldersgrupperna 2008-2011 kommit igång. Öppen träning välkomnar till träning med Djurgårdens anställda tränare. Klubben genomför en träning i veckan för ett begränsat antal spelare per åldersgrupp."

Flickakademichef Jean Balawo summerar:

FA19 spelade 0-0 mot AIK på Skytteholms IP. Vi var inte bra de första 25 minuterna men sedan blev det spelavbrott och då passade tränare Stefan på att samla hela truppen för att prata och ändra om vissa detaljer. Efter det fick vi bättre kontroll och balans och tog även över matchen. Med lite bättre skärpa så hade vi nog åkt därifrån med en vinst.

Anledningen till att huvudtränare Dennis Gabrielsson inte kunde vara på plats är enbart glädjande eftersom han nyligen blivit pappa. Ryktena talar om en nyfödd kille med en stark vänsterfot och stort djurgårdshjärta.

FA17 spelar under måndagkvällen mot Älta på Östermalms IP.

FA2006 är ett relativt nybildat gäng som gjorde sin första elvamannamatch på Djursholms IP. Det var lite rörigt i början som det brukar vara när man byter spelform. Men vi åker därifrån med en vinst och tjejerna gör en bra andra halvlek när de väl förstår var de ska vara och vad de behöver göra. Kul att se.

FA2007 hade seriepremiär mot IFK Lidingö på Östermalms IP. Det blir alltid tuffa matcher mot Lidingö och matchen slutade oavgjord, men det tar vi med tanke på att tre av spelarna släpptes till FA2006.

FA2009 kör på och det blev vinst igår igen med 5-4 mot Enskede IK. Laget trummar på bra och vi märker av ett stort intresse för provspel med den kullen.