Ungdomssvepet vecka 37

Här hittar du rapporter från de äldre akademilagens matcher i veckan samt övrigt nytt på ungdomsfronten.


Sirius P19 -  DIF PA19 1-2 (1-0)

Mål DIF: Mattias Mitku, Kofi Fosuhene Asare

PA19-tränare Johan Palm summerar matchen:
– Matchen mot Sirius i lördags spelades på naturgräs och var en tuff och jämn tillställning mellan två lag som gärna vill kontrollera matchen genom att kontrollera bollen. Våra motståndare var skickligare i detta främst under första halvlek där vi hade svårt att vinna bollen på deras planhalva och där våra anfall blev lite för korta. Chansmässigt var halvleken jämn men en Siriusspelare nådde högst på en inläggsfrispark och Sirius ledde matchen i paus. 
– I halvtidspausen kunde vi prata ihop oss om hur vi skulle kunna vinna bollen oftare på motståndarnas planhalva och hur vi skulle kunna skapa fler målchanser tillsammans för att på så vi kunna skapa bättre förutsättningar att kunna vända matchen. Vi kan konstatera att vi under andra halvlek lyckades bra med vad vi kom överens om, då vi vinner bollen ofta på deras planhalva, får bättre kontroll över bollinnehavet - och matchen generellt - samt skapar tillräckligt många bra målchanser för både vända och vinna matchen. 

Summering: 
–Spelarna kan ta med sig många erfarenheter från denna match vilket egentligen inte har så mycket med resultatet att göra. Det vi ledare tänker främst på är att få träna på att fokusera på vad spelarna själva kan påverka och att det gäller under matchens alla minuter. Oavsett hur en individ eller ett lag kommer in i en match så går det att förändra sin individuella prestation som den kollektiva till det bättre. Det gör spelarna denna helg genom att fokusera på sin nästa aktion, coacha varandra samt spela den spelare som har bäst läge att avsluta anfallet. 
 

Sirius P17 - DIF PA17 3-4 (0-2)

Mål DIF: Javid Azim 2, Mustafa Ali Ismael, Jonathan Karlsson

PA17-tränare Joel Riddez summerar matchen:
– Vi vann en tuff och viktig bortamatch i söndags mot Sirius. Efter en stabil och bra första halvlek går vi in i pausvila med ledning 2-0.  I starten av andra får Sirius en extrem tveksam straff där de reducerar till 1-2. Efter reduceringen uppträder vi skakigt och tappar vårt fina anfallsspel från första halvlek. Detta leder till att Sirius vädrar morgonluft och efter två försvarsmisstag vaknar vi upp med underläge 2-3.. Vi lyckas samla våra trupper och efter en bra sista kvart har vi vänt matchen och holmgången slutar till sist 4-3 till oss. 
– Viktiga poäng om vi vill ta oss till slutspelsserien på senhösten. Sammantaget så är det starkt av oss att vända matchen, samt att göra fyra mål på bortaplan mot ett bra lag. Vi är missnöjda med hur vi hanterar inledningen av andra samt vissa brister vi visar upp i vårt försvarsspel. Nu väntar återigen en viktig match då serieledarna GIF Sundsvall gästar Kaknäs på söndag. Blir en riktig rolig utmaning för oss att ta oss an.
 

BP - DIF FA19 1-1 (0-1)

Mål DIF: Hanna Stokki

DIF FA 19 -  Morön BK 4-1 (2-0)

Målskyttar: Linn Jansson 2, Blanca Hallerby Calding, Kajsa Lindwall

Assisterande FA19-tränare Stefan Thomasson summerar matcherna:

Om BP

Första halvlek: 
– Vi börjar ganska bra mot BP och har bra kontroll på händelserna i första halvlek. BP står ganska högt men är relativt passiva i sin press vilket gör att vi kan ta bollen förbi deras två forwards till en början. Vi skapar en del farligheter, vi har några hörnor som är halvfarliga samt att Emily Payne slår en fin frispark som målvakten gör en fin räddning på. BP anfaller också och har några farliga lägen, ett som räddas på mållinjen i stort sett. Efter ett fint anfall tar sig Klara Folkesson in i box och spelar till Hanna Stokki som får kontroll och hon sätter behärskat 1-0. Ett resultat som står sig halvleken ut.   
– I paus pratar vi om att de står ganska högt och pressar inte särskilt hårt vilket gör att vi borde kunna skapa mer yta för oss själva. Vi pratar även om att vi måste få mer löpningar i djupled då BP står relativt högt men att det annars ser ganska bra ut. 

Andra halvlek: 
– När andra halvlek börjar så sätter BP lite högre press. Vi blir lite ängsliga och letar den längre bollen lite för ofta och vid fel tillfällen. Vi gör lite för få aktioner på planen för att hjälpa varandra att skapa yta för oss själva. BP kommer även till lägen att kvittera och gör så också efter att deras spelare kommit in framför vår försvarare och sätter snyggt 1-1 på volley. Efter BP:s mål så får vi även en spelare utvisad efter två gula kort på relativ kort tid. Det får oss att tänka om och spelare får spela på positioner de inte är vana vid. Alla sliter hårt och Gugga (Gudbjörg Gunnarsdottir) gör någon riktigt fin räddning, vi lyckas hålla undan och matchen slutar 1-1.   

Summering: Vi gör en helt ok match. Första halvlek är spelmässigt bättre än andra halvlek. Men i andra halvlek gör vi en riktig laginsats när vi blir en spelare mindre på planen. Vi har lite att jobba vidare på och vi får se 1-1 som ett bra resultat borta mot ett för dagen väldigt starkt BP.  

Om Morön

Första halvlek: 

– Matchen blåses igång och vi har mycket boll direkt. Morön ligger lågt och täpper till ytorna. Vi kämpar med att höja bolltempot och hitta ytor. Vi jobbar oss in i matchen mer och mer och lyckas skapa farligheter. Linn Jansson är framme någon gång, Hanna Stokki träffar ribban efter en hörnvariant. Till slut är det Linn som spräcker nollan med ett väldigt distinkt skott rakt upp i första krysset. Morön sticker upp och skapar lite oreda efter några hörnor men Gugga och försvaret lyckas hålla rent. Tyvärr får Hanna Stokki utgå på grund av en skadad fot och ersätts av Blanca Hallerby Calding. Blanca hann knappt komma in på planen innan hon bjuds på en felpassning av Moröns målvakt och sätter säkert 2-0 som står sig halvleken ut. 
– I paus diskuterar vi hur vi ska få Morön att flytta på sig. Att vi måste gör fler aktioner samt att vi måste ha ett högre bolltempo och inte slappna av. Vi måste höja oss mer för att göra en bättre andra halvlek. 

Andra halvlek: 
– Andra halvleks första tio minuter präglas av väldigt slarvigt spel från oss. Vi har tur att Morön inte lyckas skapa speciellt mycket då vi nästan passar dem mer än till oss själva. Vi rycker dock upp oss efter 15 minuter och Linn snor påpassligt bollen av en försvarare och gör 3-0 på friläget. Det känns som där går Moröns luft ur och vi kan spela mer på offensiv planhalva. Linn snor återigen bollen och viker in i straffområdet där hon fälls och vi får straff. Vi sätter inte straffen men Kajsa Lindwall är påpassligt framme på returen och gör 4-0. Nu spelar vi ut lite mer men vi släpper dock till en halvchans som Morönspelaren slår till på och sätter 4-1 bakom Gugga med ett väldigt fint och hårt avslut som letar sig in i bortre ribbkrysset och sedan går den in. 

Summering: 
– Vi vinner med 4-1 och ska vara nöjda med det. Vi äger matchen rakt igenom förutom andra halvleks första 15 minuter. Kul att göra fyra mål igen och att vi skapar chanser. Vi gör en del bra saker också under matchen. Men måste dock bli bättre på att höja bolltempot och göra oss spelbara när lagen vi möter står lågt och bevakar ytor. Men i helhet ska vi vara nöjda med en vinst. Med 4-1. I helgen som kommer väntar en tuff bortamatch mot starka Umeå. 

Pojkakademichef Christian Krigström Gentile summerar:
 

"Arbetet i pojakademin under vecka 36 avrundades för de äldsta lagen med matcher mot Sirius och Degerfors.
 
PA19 inledde helgen med att åka till Uppsala för bortamatch mot Sirius. Matchen var på gräs, vilket är ovanligt i den här norra delen av P19 Allsvenskan. Djurgården lyckas, efter att han samlat lite extra kraft in i andra halvlek, vända och vinna sin åttonde raka match med 2-1. Ett fint resultat mot ett motstånd som hade en bra trupp på plats och där PA19 drogs med några skador som påverkade truppen lite, samtidigt som de spelare som var tillgängliga och blev uttagna gör en fin prestation.
 
PA17 åkte dagen efter upp till Uppsala för samma bortamatch mot Sirius. En svängig match både vad det gäller resultat och prestation där vårt PA17 drar det längsta stråt med ett par individuella prestationer som avgör matchen i slutet. En skön seger för PA17 som fortfarande har en stor utmaning framför sig för att bli bland de främsta lagen i serien på de enkelmöten som spelas.
 
PA16 mötte Degerfors på söndagseftermiddagen. Efter en fin första halvlek så blev nerverna hos spelarna tydligare i andra där PA16 var tvungna att vinna för att säkert få spela A-slutspel i serien. Ledningen med 2-0 i halvtid blev, efter en ökad Degerforsdominans i andra halvlek, 2-2, och kvalitén i måstematchen blev då också därefter. Resultat innebär dock att PA16 spelar i A-slutspel i kommande omgång som avgörs i en rak grupp med sex lag som består av: BP, AIK, Vasalund, IFK Eskilstuna och IFK Norrköping.
 
I övrigt så var det fullt med matcher för de yngre lagen under helgen, där en av de roligaste inslagen är att se hur lagen samarbetar för att utmana spelare som har kommit långt i sin utveckling genom låta dem spela med och mot äldre. Det kräver en administration, stor samarbetsförmåga och kommunikation mellan tränarna i verksamheten. Många av akademilagen planerar roliga matcher under hösten mot lag i Sverige, och våra akademispelare har alla mycket kul att se fram emot i både september och oktober.  
 
Kommande helg spelar både PA17 och PA19 mot GIF Sundsvall på söndag medan PA16 kommer att inleda sitt slutspel mot BP (speldag ännu ej bekräftad)."

Senaste nytt
Fler nyheter