Bittert kryss mot Peking

• 22 nov 2021

Djurgården fick nöja sig med 1-1 borta mot IFK Norrköping i en match där blåränderna var starkast och skapade mest men inte var tillräckligt effektiva i avsluten.

Det blev tre ändringar i startelvan som klev ut på Platinumcars Arena men längst bak var det oförändrat med Aleksandr Vasyutin mellan stolparna. I backlinjen klev Jesper Löfgren in som högerback med Hjalmar Ekdal och Jacob Une Larsson centralt och Elliot Käck till vänster.

På mittfältet var den sedvanliga trion Rasmus Schüller, Hampus Finndell och Magnus Eriksson åter installerade och längst fram klev Kalle Holmberg in på centralt topp med Edward Chilufya och Haris Radetinac på höger- respektive vänsterkanten.

Med tre omgångar kvar och en möjlighet för Djurgården att växla upp till serieledning vid seger blev alla beskrivningar av matchen som viktig och definierande ofrånkomligen till understatements. Med detta sagt var det ett motstånd av tuffare kaliber som väntade på ett novemberkyligt Platinumcars Arena där IFK Norrköping visat upp hög offensiv kapacitet under året, speciellt genom skytteligaledaren Samuel Adegbenro.

För Djurgårdens del var det gott om fräscha ben i truppen efter landslagsuppehållet och det fanns även ett massivt stöd från en stor mängd tillresta DIF-supportrar på plats. Matchinledningen blev som väntat intensiv där DIF pressade högt, men Peking var snabba i sina attacker när de väl bröt igenom pressen.

Två lag som ville framåt men det var inga kristallklara chanser under den första kvarten utan enbart nästan-lägen. I 17:e minuten fick dock Haris Radetinac ett fint skottläge men drogs ner och istället kunde Norrköping ställa om och skapa matchens dittills farligaste avslut som lyckligtvis hamnade i Aleksandr Vasyutins händer.

Men det skulle bli ännu skarpare minuten efter. Haris Radetinac fick bollen på vänsterkanten och måttade ett inlägg in i boxen. Hampus Finndell hoppade smart över bollen och bakom fanns Kalle Holmberg som dunkade in ett mycket efterlängtat mål som genererade ett rungande jubel bland DIF-supportrarna.

Ett mål som gav energi och DIF gick in i en bra period nu och satte Peking under tryck. Men Norrköping var fortsatt vassa framåt med knappa halvtimmen var det oroligt bakåt när Maic Sema fick löpa i djupled, men ett föredömligt försvarsarbete av Hjalmar Ekdal och Elliot Käck redde upp situationen.

I anfallet efter var det sedan Edward Chilufyas tur att hota i djupet efter en fin framspelning från Kalle Holmberg där ”Chili” tog sig fram till ett fint läge, men avslutet med vänstern gick strax utanför.

Djurgården fyllde på med ett par farliga inläggsfrisparkar och det bjöds på fartfylld och underhållande fotboll från blåränderna. Edward Chilufya var ett ständigt hot, han testade skott som blockerades och i 38:e minuten la "Chili" ut till Holmberg som så när nådde fram till en framrusande Radetinac i boxen.

Nytt omställningsläge kom strax efter för Magnus Eriksson och Haris Radetinac men den avslutande passen hittade inte rätt. Bakåt kändes det stabilt så långt, även om Norrköpings offensiv stundtals blixtrade till. Dessvärre skulle en av attackerna resultera i ett mål i sista minuten av halvleken när ett inlägg nådde fram till Samuel Adegbenro som kunde nicka in kvitteringen.

Något av en kalldusch sett till matchbilden där Djurgården hade haft bra kontroll på matchen, speciellt under den andra hälften av halvleken. Strax efter gick halvtidssignalen från Mohammed Al-Hakim och Djurgården fick gå till pausvila för att ladda om.

Inga förändringar i elvan för DIF som klev in för att jaga ett ledningsmål. I 49:e minuten kom ett riktigt fint läge för Magnus Eriksson efter fint kombinerande av blåränderna, skottet greppades dock av Oscar Jansson.

Tempot var högt och anfallen avlöste varandra i båda riktningarna. I 53:e fick dessvärre Haris Radetinac kliva av med en känning (enligt intervju med Discovery) och Nicklas Bärkroth ersatte. ”Bärka” var omedelbart nära att nå fram på ett lurigt inspel från Chilufya men Henrik Castengren lyckades rensa undan i sista stund.

Nästa feta chans tillföll Magnus Eriksson som fick ladda i bra läge men skottet smet utanför. Med timmen spelad var det DIF som hade tydligt kopplat greppet om matchen, vann duellerna och tryckte på för ett ledningsmål. Bollar matades in i boxen från kanterna men utan att komma till det gyllene läget.

Ett sådant kom dock i den 63:e minuten när Rasmus Schüllers hårda inspel från höger rensades undan i sista stund i boxen. Ännu närmare kom Edward Chilufya som väggspelade med Kalle Holmberg och blev fri med Oscar Jansson som kom ut och lyckades parera avslutet.

Det var totalt blårandigt tryck nu och Oscar Jansson fortsatte att storspela med en vass benparad på ett tungt skott från Nicklas Bärkroth. Det kändes onekligen som att det låg ett DIF-mål i luften men en oklar skada på Oscar Jansson gjorde att Norrköping plötsligt fick ett par minuters paus i bombardemanget.

Tempot bedarrade också påtagligt efter det och spelet jämnade ut sig. I 79:e minuten kom sedan ett byte när Emir Kujovic in och bytte av Kalle Holmberg. Minuten efter var ”Kujo” framme och hotade med en nick på ett vänsterinlägg och det fanns tio minuter plus tillägg kvar att jobba på.

Inläggsfrisparkar måttades in och Schüller prövade med ett vänsteravslut, minuterna tickade dock skoningslöst iväg. Även Elliot Käck prövade en vänsterslägga som smet utanför och Albion Ademi kom in i 87:e minuten och testade med ett flackt högerinlägg som Jansson greppade.

Fem minuters tillägg kom upp och det blev lite oroligt bakåt i en Peking-omställning men Hjalmar Ekdal avstyrde. Det var ändå DIF som forcerade för ett segermål och öste in bollar i boxen. Men bollen ville inte in och trots ett massivt övertag fick blåränderna nöja sig med ett kryss.
– Vi hade möjlighet att vinna matchen och hade allt i egna händer. Vi hade många chanser men fick inte in bollen och hade behövt ha en bättre effektivitet. Trots allt en bra insats av oss ändå även om det inte räckte till seger, sa Hjalmar Ekdal till discovery+ efter matchen

I och med detta parkerar DIF på andraplatsen, en poäng efter MFF, och får hoppas på gynnsamma resultat och samtidigt ge allt i de sista två omgångarna. Därmed vänds blickarna mot säsongens sista hemmamatch då Varberg gästar Tele2 Arena på söndag. Över 21.000 biljetter är sålda i nuläget så passa på att säkra din biljett till matchen redan nu genom att klicka här.

22 november, måndag 19:00Platinumcars Arena