Djurgården klara för semifinal

Efter en stabil insats som gav seger med 3-0 hemma mot Östersund är DIF vidare i Svenska Cupen.

Laget

Det blev ånyo en laguttagning som påverkades av coronastatusen i truppen, vilket framför allt gällde defensiven där Rasmus Schüller fick kliva ner i en ovan roll som mittback tillsammans med Hjalmar Ekdal. Som ytterbackar återfanns Aslak Witry och Elliot Käck medan Aleksandr Vasyutin tog plats mellan stolparna.

På mittfältet var Magnus Eriksson tillbaka, med kaptensbindeln runt armen, tillsammans med Hampus Finndell och Curtis Edwards. I anfallet var det dock oförändrat med framgångsrika trion Edward Chilufya, Kalle Holmberg och Albion Ademi längst fram.

 

Första halvlek

Det blev som sagt en något stökig uppladdning inför matchen med tanke på coronasituationen men Kim Bergstrand poängterade innan att ”vi alltid måste vara flexibla” och en bred trupp gjorde att ett starkt lag ändå kunde ställas på benen.

Motståndarna Östersund hade vunnit sin grupp med hjälp av en stark defensiv och noll insläppta mål på sina tre gruppspelsmatcher. Men det var nära ett DIF-mål redan i första matchminuten när en bollvinst från Edward Chilufya ledde fram till en målchans där Albion Ademi chippade in ett inlägg som var knappa decimetern för hög för att nå en fristående Kalle Holmberg på bortre stolpen.

En fin start och DIF fortsatte att koppla greppet om matchen mot ett ganska lågt stående ÖFK-försvar. I femte minuterar det nära igen när Albion Ademi la upp för Curtis Edwards var avslut stoppades av ett utsträckt ben i gästernas försvar.

Östersund satsade mer på omställningar och hög press vilket innebar att DIF fick äga mycket boll. Längst fram hade firma Holmberg/Chilufya visat ett utsökt samarbete i cupen tidigare och med kvarten spelad var det dags igen. En svepande boll från Magnus Eriksson nådde Chilufya på högerkanten och Chili skickade sedan in en perfekt boll till Kalle Holmberg som ruschade mot bortre stolpen och stötte in 1-0.

Återigen en stark inledning från Djurgården som skaffat en god vana att sätta sig i förarsätet tidigt. Östersund var dock inte ofarliga och en inläggsfrispark kort därefter oroade en del. Bollinnehavet jämnades också ut när gästerna nu började flytta upp sitt manskap och båda lagen sökte ytor framåt men de riktgt heta chanserna uteblev.

Men i 33:e minuten brände det till på nytt när Elliot Käck gick på avslut i bra läge, skottet styrdes dessvärre till hörna via en ÖFK-försvarare. Men även DIF fick blockera skott och Hjalmar Ekdal gjorde det bra när han avstyrde ett farligt avslut från Ludvig Fritzon.

Formstarka Edward Chilufya var på spelhumör och hade stor show på sin högerkant och la upp ett läge för Witry där en framrusande rödsvart försvarare dock skar av skottvinkeln i sista stund. Överlag var det bra tryck från Djurgården mot slutet, även om det inte omsattes i fler mål innan paus. Men även den defensiva insatsen förtjänar att lyftas fram där Rasmus Schüller imponerade som mittbacksvikarie bakom mittfältsgeneralen Magnus Eriksson som briljerade centralt.
– Jag tycker att vi gör det bra som lag. Stöttar varandra, jobbar hårt och sätter oss i de lägen som vi ska. Vi har fina kombinationer och hotar i djupled där Chili är i bra form och Kalle är i ett riktigt målstim. En gedigen Djurgårdsinsats och jag trivs bra på planen, konstaterade kapten Mange för C More

 

Andra halvlek

Inga byten inför andra och nya DIF-chanser producerades omgående, speciellt Djurgårdens högerkant var fortsatt giftig med Chilufya och Witry som skapade rejäl oro hos Östersund. Men det fanns även fint offensivt kapital på vänsterkanten där Albion Ademi smekte iväg ett inlägg från vänster som möttes upp av en framrusande Chilufya vars smarta lobbnick seglade in 2-0 över Aly Keita.

Ett mycket vackert mål - Chilis sjätte på fyra cupmatcher - och greppet om matchen stärktes. Det var sedan nära ännu ett  Chilufya-mål efter bollerövring med hög press strax efter, men den chansen rann ut i sanden. För gästernas del var de nu tvungna att trycka på mer framåt, men så mycket effekt i offensiven blev det inte och med timmen spelad hade DIF fortsatt god kontroll på matchen.

I 67:e minuten var det dags för första DIF-bytet där Albion Ademi fick välförtjänt vila efter en pigg insats. Nicklas Bärkroth ersatte. och ”Bärka” behövde bara ett par minuter på sig innan han noterades i målprotokollet. Magnus Eriksson hittade en djupledssprintande Aslak Witry som i sin tur chippade in till Bärkroth som nickade in 3-0.
– En bra kombination där ute på kanten och viktigt att jag kommer på första stolpen innan försvararen. Jag var där med skallen och den gick in i bortre så det var skönt. Det har inte blivit så många nickmål i min karriär men jag är faktiskt bättre på huvudet än vad många tror, sa ”Bärka” till C More.

Det tidigare nämnda greppet om matchen var nu stenhårt och Ahmed Awad såg till att siffrorna inte stack iväg ytterligare när han räddade Nicklas Bärkroths avslut på mållinjen några minuter senare.

Kim och Tolle fyllde sedan på med nya pigga ben i form av Emmanuel Banda som ersatte Curtis Edwards. Banda var nära att reprisera Nicklas Bärkroths upplägg med mål direkt efter inhopp, men hans nick på just Bärkroths inlägg, räddades även den på mållinjen.

Nästa byte kom i 80:e när Joel Asoro kom in istället för Kalle Holmberg och även Joel var nära ett debutmål när han gick på avslut efter lite flipperstudsar i boxen. Det fanns bud på betydligt fler DIF-mål, med heta chanser för både Witry, Bärkroth, Chilufya samt dubbla lägen för Asoro, men det var även nära ett ÖFK-mål i 83:e som Rasmus Schüller dock avstyrde med en elegant glidtackling.

3-0 räckte dock alldeles utmärkt. Avancemanget till semifinal är därmed säkrat och målskytten Nicklas Bärkroth var nöjd med både lagets och sin egen prestation.
– Vi har utvecklat lite av en ny typ av spel och kommer runt på kanterna där vi dubblar mycket. Vi har många spelare med gott självförtroende och det är klart att det bidrar. Idag var det kanske första riktiga testet och vi gör det bra och slår Östersund med 3-0 på hemmaplan. Det är starkt och vi känner oss bra i fas, men det är ytterligare några små bitar att jobba med nu när det är en knapp månad kvar tills Allsvenskan startar, summerade Nicklas,

Nu väntar som sagt en semifinal mot vinnaren i matchen Hammarby - Trelleborg som skjutits upp med anledning av covidutbrott hos Hammarby. Först när den är spelad kommer ett datum för semifinalen att kunna sättas.

Senaste nytt
Fler nyheter