Effektiv första halvlek lade grunden till tre poäng mot Kalmar FF

• 23 okt 2021

Tre DIF-mål i den första halvleken räckte till tre poäng hemma mot Kalmar även om det blev spännande under andra halvlek.

Lördagsmatch med över 20 000 sålda biljetter och härlig stämning  i hela Globenområdet inför matchen med mycket blåblått många timmar innan match.

För motståndet stod Kalmar FF med bland andra Djurgårdsbekantingen Jonathan Ring i laget.

Målvakt: Jacob Widell Zetterström.

I backlinjen var Elliot Käck avstängd och ersattes av Haris Radetinac som varit sjuk under några dagar men tränade för fullt ett par pass inför matchen och var redo att spela. Mittbackarna Jacob Une Larsson och Hjalmar Ekdal hade, precis som senast, Jesper Löfgren till höger om sig.

Mittältet var detsamma som senast: Magnus Eriksson, Hampus Finndell, och Emmanuel Banda, precis som anfallet där Kalle Holmberg tog hand om den centrala positionen med Nicklas Bärkroth till vänster och Edward Chilufya till höger.

Matchens första fem minuter kännetecknades av frenesi, fart, och rätt mycket tekniska misstag i form av felpass från båda lagen. Vi tog hand om initiativet i matchen som brukligt på hemmaplan, och när vi tvingades börja om på egen planhalva var Kalmar snabba upp i en hög förstapress vilket skapade ytor som gick att utnyttja.

Matchens första hörna kom i den sjunde minuten och Magnus Eriksson spelade en kort variant med Kalle Holmberg och slog sedan inlägget mot Hjalmar Ekdal på bortre stolpen som dock inte fick träff på bollen.

Matchens första farliga målchans blev Kalmars som i den 12:e minuten tog sig runt på högerkanten och spelade in bollen mot Nils Fröling vars avslut gick utanför förbi en utrusande Widell Zetetrström som gjorde sig stor.

Hög press från Kalmar som sagt, och därmed ytor som går att skapa och utnyttja om man lyckas spela sig ur den. Ett anfall som egentligen började med att Emmanuel Banda blev pressad av två Kalmar-spelare långt ner på egen planhalva och löste situationen elegant med en tunnel, skulle sedermera resultera i mål. Efter Bandas tunnel nådde bollen Magnus Eriksson som skickade iväg bollen i djupet till Nicklas Bärkroth som hade både Kalle Holmberg med sig på språng och Edward Chilufya på andra kanten. Beslutet blev en boll rakt över planen till Chili som tog emot bollen inåt i planen på en touch och sedan avslutade med vänstern i borta burgaveln. 1-0 efter 15 spelade minuter!

Kalmars Jonathan Ring huserade på högerkanten och kamperade flitig mot Haris Radetinac i sina offensiva hot. En match i matchen som hittills vanns av Haris som hade god koll på den tekniska och passnings-skickliga Kalmar-yttern.

Frispark till höger ungefär mitt på planhalvan för Djurgården i den 24:e minuten och Magnus Eriksson gick som vanligt dit för att slå den. Planens samtliga övriga spelare begav sig in i straffområdet men endast en av dom tog sig till inlägget och knoppade in 2-0, och det var mittbacken Hjalmar Ekdal som gjorde sitt fjärde mål för säsongen! Det var Magnus Erikssons 12:e (!) assist.

Frispark Kalmar några minuter därefter. Ett farligt läge till höger strax utanför straffområdet och ett välslaget inlägg som landade på högerbacken Johan Stenmarks fötter och avslutet var både från nära håll och med studs ner i marken som brukar ställa till det för målvakterna. Men Widell Zetterström stod för en jätteräddning, eventuellt med viss inblandning från Fru Fortuna. Alltjämt 2-0 och en mycket räddning som behöll Kalmar på behörigt målmässigt avstånd.

Spelmässigt var det en trevlig match att se på där båda lagen ville framåt, och dessutom besatt spelskicklighet att göra det. Offensiv fotboll som gladde de sångstarka supportrarna på plats…och gladare skulle dom bli.

Drömmål är möjligen ett överanvänt epitet, men jag vet inte vilket annat ord jag ska använda för Emmanuel Bandas 3-0-mål. Efter en långboll som en Kalmar-back nickar bort tar Banda ner bollen på bröstet, låter den studsa en gång, och drar sen till bollen med vänstern och den går i en perfekt båge och sitter högt i bortre delen av målet. Ett avslut målvakten inte kan göra annat än se gå in i mål, och konstatera att ett effektivt Djurgården gjort tre mål på 35 minuter.

Kalmar fortsatte att gå framåt och likaså Djurgården, men inga större målchanser fanns att notera under de sista 10 minuterna och vi gick till halvtidsvila med en tremålsledning.

Halvleken hade knappt börjat innan Jonathan Ring sprang sig ren mot Widell Zetterström och retfullt tunnlade in bollen i mål. Reducerat till 3-1 och en injektion för gästerna som jagade fler mål.

Nicklas Bärkroth var strax därefter nära att springa igenom på en omställning men föll i duell med en Kalmar-back utan åtgärd från domaren.

Det var en fortsatt välspelad match där Kalmar inledde andra halvlek bäst med där Djurgården sedan tog över igen, och reduceringsmålet gav också effekt på läktarna där Djurgårdsramsorna ekade högt, ihålligt, och påmanande.

Edward Chilufya fick ett gyllene läge ungefär vid straffpunkten i den 60:e minuten men avslutet gick över mål. Istället gick Kalmar framåt i anfallet efter och gjorde sitt andra mål för dagen på en snabb kontring. Målskytt: Isak Jansson.

Minuten efter fick vi frispark rakt framför mål cirka åtta meter utanför straffområdet, men Manges skott gick någon meter över ribban.

Dags för dubbelbyte i den 65:e minuten när Jesper Nyholm och Joel Asoro byttes in mot Haris Radetinac och Nicklas Bärkroth.

En lite annan matchbild infann sig efter 3-2-målet där Djurgården spelade lite mer kontrollerat och säkert och där Kalmar inte kom till något hot offensivt. Kalle Holmberg fick en chans efter ett inspel från höger i den 72:a minuten men en Kalmar-back hann emellan och blockerade ut avslutet till en resultatlös hörna.

Kalmar åt sig åter in i matchen med kvarten kvar och det verkade komma att bli en gastkramande avslutning på matchen.

Edward Chilufya fick ett ordentligt övertag ute på sin kant och kom förbi sin försvarare i princip varje gång och vi skapade en del farligheter för att gå ifrån med en tvåmålsledning. Emmanuel Banda hade det farligaste avslutet när han från nära håll nere vid kortlinjen försökte sätta bollen vid första stolpen lite fräckt, men bollen gick precis utanför och i burgaveln.

I den 80:e minuten byttes Leo Cornic in mot Kalle Holmberg. Två minuter senare varnades Hampus Finndell som därmed är avstängd i nästa match som är borta mot Göteborg på torsdag.

Mycket kamp och dueller mot slutet av matchen och ett Djurgården som stod upp bra och inte släppte till några chanser bakåt. Minuterna tickade på och fjärdedomaren visade upp fyra minuters stopptid.

Kalmar etablerade visst tryck under slutforcering och nervositet fanns utan tvekan på läktarplats, medan det såg mer samlat och kontrollerat ut nere på plan.

Isak Hien byttes in mot Edward Chilufya i den 93:e minuten.

Kalmar la krutet på inläggsspel och mycket spelare i straffområdet de sista minuterna men det var Djurgårdare först på i princip varje boll och klockan tickade upp på 94:30 innan matchen blåstes av och vi kunde konstatera en ny trepoängare i Allsvenskan och serieledning i väntan på Malmös match under söndagen.

23 oktober, lördag 15:00Tele2 Arena