Inför Djurgården - AIK

Äntligen derbydags i OBOS Damallsvenskan när AIK gästar Stockholms Stadion på söndag.

DJURGÅRDEN - AIK 
Söndag 2 maj kl.15.00, Stadion 

Matchen sänds på Sportbladet Play, använd denna länk för beställning av match samt abonnemang så gynnar det Djurgården.

 

Truppstatus

– Läget i truppen ser väldigt bra ut. De som inte är tillgängliga är spelarna med långtidsfrånvaro som Malin Diaz, Maria Hovmark, Tilde Lindwall och Rachel Bloznalis, resten är uttagningsbara. Sedan har vi fått hit Elizabeth Addo också som har tränat två pass med oss. Så förutsättningarna för att kunna ta ut en startelva ser väldigt bra ut, bästa läget hittills i år. Det blir den starkaste truppen vi har kunnat sätta ihop så här långt och det känns väldigt skönt, säger tränare Pierre Fondin.

Spaningar 

  • Första derbyt i OBOS Damallsvenskan mellan lagen sedan 2012. 
  • Sara Olai är tillbaka efter avstängingen senast mot Kristianstad.
  • Bitter förlust i slutet av matchen mot Kristianstad ger extra revanschlusta och laddning inför söndagen.
  • Nyförvärvet Elizabeth Addo gjorde sin första träning med laget i onsdags. Redo för spel i derbyt?

Tränarkollen

Pierre Fondin inför matchen:
– Det är en väldigt bra känsla inför matchen. Nu har vi haft många i träning, Elizabeth Addo är på plats och Daniela Zamora och Alexandra Takounda börjar komma in i det mer och mer. Så jag tycker att har gjort den bästa träningsveckan sett till det här året och vi tar nya kliv hela tiden, både i kvalitet men också i intensitet under träning när konkurrensen hårdnar. Kvaliteten höjs av det, så där känner jag mig väldigt optimistisk, berättar Pierre som medger att tanken på att ett derby väntar höjer temperaturen ytterligare.
– Alla ser fram emot det och vi försöker göra det tydligt för de i laget som inte är från Sverige, eller Stockholm för den delen, där vi trycker på att det här är en väldigt viktig match. Dels för oss själva men också för hela föreningen, supportrarna och alla runt omkring. Det har inte varit ett derby i Damallsvenskan på väldigt länge så det är viktigt att vi går ut och visar att det är vi som är nummer 1 i Stockholm.


Om AIK

  • Nykomlingar i Damallsvenskan där laget senast var med under 2015.
  • Har inlett serien med kryss mot Växjö och förlust mot Linköping.
  • Djurgården tog två segrar mot AIK i Svenska Cupen under 2020 men senast lagen möttes i Stockholm Challenge i vintras vann AIK med 1-0.

Pierre Fondin om AIK
– De fortsätter att bygga ganska mycket på egna produkter i truppen och har spetsat till det lite med spelare utifrån på vissa nyckelpositioner. Ser man till deras två första matcher i serien har de spelat ganska defensivt och försöker ofta kontra på individuellt skickliga spelare. Där har de Jenny Danielsson och förra årets skytteligavinnare i Elitettan, Adelisa Grabus, men även den unga talangen Rosa Kafaji. Så de har en del individuell spets och sedan får vi se om derbyt lever sitt egna liv eller om de fortsätter med att AIK sitter lite lägre och kontrar. Men det är ett stabilt lag vi möter så vi behöver göra en stark prestation på söndag.

Senaste nytt
Fler nyheter