Kim Bergstrand om vårsäsongen

”Det finns en väldig vilja att utvecklas”, konstaterar DIF-tränaren när han summerar lagets insatser under den allsvenska inledningen.

I torsdags gjorde A-laget sin avslutande träning på Kaknäs och ett par veckors ledighet tar vid i samband med det allsvenska uppehållet. Även om ett visst mått av lekfullhet fanns med var det ändå ett fokuserat och energiskt pass, helt i linje med det sätt som Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf vill se laget uppträda på.

En inarbetad träningskultur som gett en utmärkt inledning på Allsvenskan där Djurgården finns med i toppstriden, tre poäng efter ledande MFF (som dock har en match mer spelad). Detta under en vår som varit både intensiv och händelserik, enligt Kim Bergstrand.
– Det har gått väldigt fort jämfört med förra året, måste jag säga. Det känns som att det här året har sprungit iväg, kanske för att vi har spelat mycket matcher kontinuerligt, berättar Kim som gärna återvänder till mantrat kring vikten av bra träningar på frågan om framgångsreceptet.
– Vi känner att vi skapat en bra träningskultur och gruppen har vuxit samman på ett bra sätt. Det finns en väldig vilja att utvecklas mot den grupp och det lag vi vill ha. Ser man till målsättningar ska vi ha en stor utvärdering om några veckor när vi åker på läger till Marholmen, men det känns som att mycket av det som vi satte upp som mål i gruppen - både hur vi vill spela fotboll och hur vi umgås och uppför oss - har vi kommit ganska långt med. Sedan har inte allt gått på räls, men det tränas hårt hela tiden och vi har presterat bra och även gjort goda resultat. Så det har varit en rolig vår.

Enligt förväntningar eller över/under förväntningar?
– Man har ju alltid höga förväntningar och av någon konstig anledning tror man alltid att det ska bli så. Men spelmässigt är det faktiskt lite över förväntan i perioder, någon gång kanske under. Resultaten är vad man kan förvänta sig och mycket mer kan vara svårt att uppnå under en sådan här kort tid med en ny grupp. Det är klart att man alltid vill ha någon poäng till men om man tittar på det har vi nog fått de poäng som vi förtjänat.

Hur ser tankarna kring förbättringspotentialen ut?
– De finns ju alltid där. Det handlar om jämnheten att kunna prestera på hög nivå under ännu längre perioder. Framför allt i sista matchen mot IFK Göteborg i andra halvlek så tappade vi det som är vår identitet i spelet. Det blev mer att vi bara ”spelade fotboll” och då är vi inte så pass bra som vi kan vara. Då blir inte 1+1=3 utan det blir 1+1=2 och då är vi inte lika bra.

Om man blickar framåt mot den allsvenska omstarten den 5 juli, hur bibehåller man nivån?
– Det handlar om att fortsätta träna på hög nivå och veta vad det är som gör oss bra. En viktig faktor är att vi har varit väldigt bra på att fokusera på träning och däremellan ha en väldigt god stämning med bra humor. Kombinationen av fokus och garv, där har vi hittat en jättebra balans. Men även att fler och fler har förstått vikten av noggranna förberedelser, både innan och efter träning. Så allt det där får vi inte göra avkall på.

Hur ser omvärldsanalysen ut om vi tittar på Allsvenskan så här långt?
– Det känns som att AIK har kommit ganska långt under Bartosz Grzelaks ledning. De ser svårslagna ut, precis som vi också är. Malmö är alltid Malmö, det finns klass där och stämmer inte spelet så är det någon som drar bollen i krysset och ordnar poängen ändå. Kalmar tycker jag också är spännande, kul att se att de har lyckats gå från en typ av fotboll till en annan och dessutom fått resultat med sig. Jag skulle nog säga att Kalmar är det lag som stuckit ut mest i positiv bemärkelse.

Finns det några önskemål rent truppmässigt?
– Det gör det ju alltid på olika sätt. Men som jag och Tolle alltid säger så jobbar vi med den truppen som vi har. Sedan funderar man självklart på olika förändringar som man kan diskutera med Bosse (Andersson). Men så länge vi är så pass jobbiga att möta som vi har varit den här våren så är det bra och det ska vi nog kunna fortsätta att vara med det gänget som vi har, även om det alltid går att spetsa till saker.

Slutligen, hur ser uppstarten av träningen ut efter ledigheten?
– Vi kommer som sagt att ha ett läger under tre dagar på Marholmen nästan direkt när vi drar igång. Vi tränar några dagar fotboll innan med start den 11 juni och sedan åker vi iväg för teambuilding och fysläger. Det ska bli riktigt kul så det ser vi fram emot, avrundar Kim.

Senaste nytt
Fler nyheter