Skön premiärseger på Borås Arena

• 11 apr 2021

Djurgården plockade samtliga tre poäng efter vinst med 2-0 mot Elfsborg i en underhållande och fartfylld match.

Årets allsvenska premiärelva innebar att Aleksandr Vasyutin tog plats mellan stolparna bakom en backlinje bestående av Aslak Witry, Jacob Une Larsson, Hjalmar Ekdal och Elliot Käck.

På mittfältet klev Curtis Edwards in tillsammans med Rasmus Schüller och lagkapten Magnus Eriksson medan anfallslinjen bestod av Edward Chilufya och Nicklas Bärkroth på respektive kant och Kalle Holmberg centralt.

Vårvärmen var satt på paus, publiken saknades än en gång och det var snöblandat regn i luften när Djurgårdens gjorde sig redo för avspark på Borås Arena. Men icke desto mindre var det allsvensk premiär, glödande entusiasm och hög spänningsfaktor inför vilken inledande riktning säsongen 2021 skulle få.

”Lite spänt och mycket förväntan”, summerade tränare Kim Bergstrand om läget innan matchen kickades igång. Premiärnerver tycktes det dock finnas hos båda lagen där det blev en rörlig start med en hel del missriktade passningar och felbeslut åt båda håll.

Men Elfsborg fick fart först och skapade två farliga chanser via dubbla högerinlägg från Rasmus Alm som lyckligtvis rullade igenom straffområdet utan att nå fram till Elfsborgsspelare i boxen.

Fast det var Djurgården som skulle koppla greppet. Efter ett långt anfall fick Nicklas Bärkroth bollen på vänsterkanten och slog ett längre inlägg mot bortre. Kalle Holmberg fanns på plats men släppte smart till Aslak Witry som fick kanonträff med en högervolley som satt stenhårt i nättaket.

En drömstart på matchen och det var bud på tvåan strax efter när Magnus Eriksson fick ett instick och placerade bollen mot bortre hörnet. Tim Rönning svarade dock för en vass räddning och returens rensades precis framför fötterna på en jagande Edward Chilufya.

Ledningsmålet gav en viss arbetsro och DIF började få igång lite bollrullande men Elfsborg jagade kvittering och Aleksandr Vasyutin stod för en fin fotparad på Jeppe Okkels tunga avslut och strax efter följde Per Frick upp med en nick i stolpen.

Det märktes att det var två lag med tydlig offensiv potential som drabbade samman och underhållningsvärdet var högt. Med halvtimmen spelad gick dock tempot ner ett snäpp under en period där hemmalaget ägde mest boll, men utan att hota alltför mycket framåt.

I 35:e minuten var det dock oroligt igen när Per Frick var nära att nå fram på en av kvällens många inlägg från Johan Larsson, samtidigt som Djurgården hade svårt att etablera sitt offensiva spel.

Tre minuter senare osade det katt på nytt när Fredrik Holst nickade en hörna strax utanför och DIF fick fokusera mer på att försvara ledningen och satsa på omställningar. Fortet hölls dock halvleken ut, trots ett visst hemmatryck, och Aslak Witry var nöjd både med insatsen och givetvis sitt eleganta volleymål.
– Jag ska ju vara på bortre ytan så jag träffar bollen bra och säger till Kalle att han ska lämna bollen. Jag såg att han var där och då måste jag säga till, sa Asak Witry om sin fullträff till discovery+ och efterlyste lite mer bollinnehav inför andra halvlek.
– Vi måste tighta till det lite och hålla mer i bollen. Låta dem löpa mer och sedan så får vi ta dem på kontringar och göra det som vi gjorde bra i cupen

Det var en oförändrad startelva som klev ut i den fortsatta fallande blötsnön och det var även fortsatt tryck från Elfsborg inledningsvis. Men efter de första fem minuterna jobbade sig DIF tillbaka in i matchen

Nu var matchen tillbaka i den svängiga känslan från första halvleken där lagen bytte chanser och det var Djurgården som skulle kapitalisera. Efter en bollvinst stack DIF upp i en snabb omställning där Kalle Holmberg rullade fram till Edward Chilufya. Rycket var sedvanligt blixtsnabbt och ”Chili” placerade säkert in 2-0 bakom Rönning.

Ett enormt skönt mål i ett läge där DIF-försvaret fått slita hårt mot ett bollskickligt Elfsborg och med halvtimmen kvar var det tvåmålsledning och ett gynnsamt läge. I 65:e kom sedan ett byte där Kalle Holmberg klev av och mittbacken Jesper Löfgren kom in för att stärka ytterligare bakåt i en nybildad fembackslinje.

Matchen skulle stängas helt enkelt och minuterna tickade framåt i långsam men behaglig takt. Mindre behagligt blev det dock i 74:e minuten när Hjalmar Ekdal agerade räddade ängel och rensade undna en boll på mållinjen efter en inläggsfrispark.

Men i övrigt var det stabilt och Kim och Tolle fyllde på med nya pigga ben i form av Emmanuel Banda och Haris Radetinac. Elfsborg började se ut som ett slaget lag, forceringen dröjde och DIF hade god kontroll på matchen.

Kändes det som i alla fall. I 86:e minuten var det nämligen oroligt igen på en inläggsfrispark och Vasyutin fick producera ännu en vass räddning på Maudo Jarjues skott. Men mer hotfull än så blev det inte och närmast ytterligare ett mål var Edward Chilufya vars högerinlägg på övertid var nära att styras i mål via en hemmaförsvarare.

Tre grymt sköna poäng bärgade på alltid svårspelade Borås Arena är en utmärkt start på Allsvenskan och målskytten Edward Chilufya var givetvis nöjd efteråt.
– Det var en tuff match för oss men vi spelade bra. Det var första matchen i serien men vi kom in i det bra och jag tycker att vi gjorde två fina mål. Jag var väldigt glad över att få göra mitt första ligamål för året och jag har tränat extra mycket i år på avsluten, så det känns bra att det ger utdelning, summerade Chili för discovery+ efter matchen.

Härnäst väntar en hemmapremiär mot IFK Norrköping på Tele2 Arena på söndag.

11 april, söndag 17:30Borås Arena