Snart dags för Kotschacks julkalender – så föddes idén

December står för dörren och traditionsenligt är det då dags för Pelle Kotschacks julkalender – en idé som gick från ax till limpa på en kvart och som snabbt blev en uppskattad tradition bland Djurgårdare. (Se trailern för årets kalender i spelaren ovan.)

Ingen Djurgårds-jul utan Pelle Kotschacks julkalender som i år kommer ut för sjunde året i rad. Idén uppstod en novemberdag 2015 på kansliet och resten är, passande nog, historia.
– Det var Wille (Bäckström) som föreslog att vi ska göra en julkalender med lite historiska nedslag och jag nappade på idén. Det var en lugn dag på kansliet i slutet av november så vi körde igång direkt – det var i slutet av november så det var bråttom att få klart de första luckorna.
– Vi åkte till Beckholmsbron, där Djurgården grundades första gången, och spelade in den första luckan på uppstuds där jag i princip talade fritt ur minnet.
Pelle Kotschack och Wille Bäckström. 

Efter stor uppskattning följdes det första året upp med en mer genomarbetad julkalender 2016.
– Vi fick omedelbart bra feedback och många uppskattade att få DIF-historia i olika former så vi körde igen 2016 och då hade jag lite mer tid att förbereda mig inför de olika avsnitten. Dessutom inledde vi ett samarbete med David Erlandsson på Viggan Video vilket gjorde att vi kunde ta lite mer tid för inspelningarna i anspråk.  Sedan dess har det växt och nu är vi inne på sjunde året. Jag är fantastiskt stolt över julkalendern! David på Viggan Video är otroligt skicklig på att klippa och vi matchar varandra perfekt så det är ett strålande samarbete som gör att det blir så bra.
 
Kände ni varandra då?
­– Nej, han kallade mig Peter i början.
 
Hur går det till när ni gör en lucka?
– Jag har en idé och gör den redaktionella biten med manus, bilder, filmer och utförande, och så gör David det tekniska arbetet och sen petar vi lite i det fram och tillbaka. Jag blir mer och mer kräsen med åren, samtidigt som det inte får bli för perfekt. Jag vill behålla det här med att det ska vara lite med glimten i ögat.
 
Var får du alla uppslag ifrån?
– Jag sitter på Kungliga Biblioteket ofta och bara läser i arkiven. En dag satt jag och läste i tidningen Nordiskt Idrottsliv som var en tidning som kom ut en gång i veckan från 1900-1920. Så jag satte mig och läste bara, för att se om jag hittar något bra om Djurgården. Då hittade jag ett referat från 10-årsjubileumet där de hyllade John G Jansson, och då kände jag ”perfekt, det här får bli en lucka”. Jubileet hölls på Fenixpalatset på Drottninggatan så därför spelar vi in den luckan på just den platsen där det låg. Sen letade jag länge och hittade till slut en bild på fem Djurgårdsspelare som sitter på Fenixpalatset och så fixar vi ihop det till en lucka.
 
Berätta om några minnesvärda upptäckter du gjort i arkiven.
–När vi hittade att den första boxningsmatchen med riktiga regler i Sverige var på restaurang Riche och det var Djurgårdens IF som arrangerade det.
– En annan historia är när vi berättade om 1901 när AIK vann SM-guld. Då fanns egentligen inget riktigt SM, det var fyra deltagande deltagare i SM då och AIK vann på finalen på walk over. Vi deltog inte i SM då men vi mötte dom 11 gånger det året och vann 10 av matcherna. Men det guldet räknar de med bland sina 12 SM-titlar.
 
Ge oss något inför årets kalender.
– Jag ska berätta om 1948 och när vi och Liverpool som enda europeiska lag blev inbjudna till en turné till USA för att missionera om fotboll. Det var Hasse Jeppsons första matcher i DIF och han gjorde 21 av våra totalt 47 mål på de 7 matcherna vi spelade.

Djurgården på turné i USA 1948.
 
Du kommer att kunna se alla luckor på DIFTV.se, här på DIF.se, och på Djurgårdens Facebook-sida. Se trailern inför årets julkalender nedan.Se den allra första luckan här.
Se alla luckor här.

Senaste nytt
Fler nyheter