Formstarkt DIF tog fjärde raka segern

• 11 maj 2022

Umeå besegrades med 3-0 på ett regnigt Stadion där Hayley Dowd och StinaLisa Johansson briljerade med eleganta mål.

Det var en oförändrad elva från derbysegern i söndags som tog sig an Umeå. Det var dock fortsatt frånvaro i truppen för Sara Lilja Vidlund och Alice Bergström.

Startelvan:

Kelsey Daugherty
Sara Olai, Emelie Lövgren, Sanna Kullberg, Kamilla Karlsen
Nellie Lilja
Tove Almqvist, Linda Motlhalo
Tilde Lindwall, Hayley Dowd, StinaLisa Johansson

Med tre raka segrar i ryggen var självförtroendet rejält boostat för Djurgården som klev ut på Stadions gröna men något ojämna gräs för match mot nykomlingen Umeå. Ett lag som blandat nivån i prestationerna under inledningen av serien och således ett ganska svårbedömt motstånd.

”Vi är inställda på att det blir en tuff match”, konstaterade Emelie Lövgren för Viaplay inför matchen men det var Djurgården som inledde piggast och skapade ett antal fina lägen omgående. Umeå höll undan och rensade tre gånger om och Sanna Kullberg var sedan nära ett ledningsmål med en farlig nick på den efterföljande hörnan.

Kort därefter var det oroligt bakåt när Umeå pressade högt och de norrländska gästerna började gradvis att äta sig in i matchen. Men något direkt övertag för Umeå blev det inte utan mer av ett ställningskrig där det än så länge var glest med chanser åt båda hållen.

Men i 21.a minuten var det slut på den offensiva stiltjen. Formstarka Hayley Dowd fick bollen av StinaLisa Johansson under ett snabbt anfall och amerikanskans avslut från vänsterkanten satt klockrent bakom Erin Nayler i gästernas kasse.

Femte damallsvenska målet för Hayley och ett stort jubel från publiken på Stadion. Ett välkommet initiativ i matchen och DIF fick energi och trummade vidare för mer. Men Umeå visade sig vara spelskickliga och rullade runt med stort bollinnehav där Lisa Björk hotade med ett lurigt avslut som smet en bit utanför stolpen.

Strax efter var Lisa Björk farligt framme på nytt efter en genomskärare i djupled där Kelsey Daugherty rusade ut kvickt och parerade skickligt. Men även DIF hade bud på mål. En hörna nickades ner av Sara Olai till Emilie Lövgren som var ytterst nära att klacka in bollen och returen jagade Olai själv upp men skottet styrdes utanför av en uppoffrande Umeå-försvarare.

Det var bra fart i matchen nu och båda lagen öste på framåt med offensiva intentioner. Kelsey Daygherty plockade ett skott från Lisa Dahlkvist. Strax efter var det slarv i ett DIF-uppspel och Sanna Kullberg lyckades störa orosmomentet Lisa Björk så pass mycket att Daugherty kunde plocka skottet.

Djurgården replikerade å sin sida med en farlig nick strax utanför av Linda Motlhalo efter ett ett fint anfall och det kändes som att det låg fler mål på lut i matchen. Umeå kom också nära i det tilltagande regnet på Stadion där Kamilla Karlsen stod för en viktig sista sekunden-rensning på ett farligt inspel.

Rejält oroligt blev det sedan i slutminuten när Umeå fick en jättechans där Björk kom helt fri i boxen men Kelsey Daugherty ordnade upp läget med en kvick benparad. En jättechans för gästerna men DIF stod emot och kunde gå till pausvila i ledning efter en jämn och tät första halvlek.

Laget var oförändrat inför de avslutande 45 minuterna och Umeå fortsatte att skapa chanser där Daugherty fick sträcka ut omgående på Lisa Dahlkvist distansskott. Men precis som i första halvleken växlade chanserna och DIF svarade upp och satte Umeå under tryck i en period som avslutades med en chip i ribbans överkant av Tilde Lindwall.

Det var fortsatt kamp och DIF-spelarna jobbade intensivt för att ligga tätt och tvinga Umeå till misstag. En hörna från gästerna oroade lite men annars var det en god blårandig kontroll på matchen när klockan gick upp mot timmen spelad.

Så långt, så bra för Djurgården som rullade runt och höll bollen för att sedan sticka upp i plötsliga attacker. Som när Linda Motlhalo fick en fin framspelning av StinaLisa Johansson och sköt strax utanför i snäv vinkel.

StinaLisa var definitivt på spelhumör och hon fortsatte att terrorisera Umeås vänsterförsvar med ett rappt inspel som skapade kaos i boxen. Men Umeå var inte uträknade än och Elvira Fjällströms högerinlägg skapade en viss oro med tjugo minuter kvar av matchen.

Det här var dock Djurgårdens kväll och ledningen skulle utökas till 2-0 strax efter när Sara Olais högerinlägg letade sig in i mål efter lite missförstånd i Umeå-försvaret.

Grymt skönt och ett tydligt grepp om matchen med dryga kvarten kvar. Men det gick inte att andas ut och det blev farligt direkt efter på en frispark från gästerna där Daugherty reflexräddade på Lisa Dahlkvist klackskarv.

Nya pigga ben kom in när Lova Lundin ersatte Hayley Dowd och nu gällde det att stänga matchen. Något som DIF gjorde utmärkt med fortsatt fint passningsspel och högt presspel och blåränderna var dessutom nära att utöka på ett friläge för Lova Lundin, skottet gick dock tätt utanför.

Ett mål där hade stängt matchen men istället fick Daugherty hålla undan med ett pantersprång där hon tippade Sara Mellouks avslut över ribban. Ny energi fylldes på när Julia Walentowicz och Louise Hvarfner kom in på slutet och det skulle dessutom bjudas på en finalkaramell från StinaLisa Johansson.

Det blårandiga energiknippet sprintade igenom på vänsterkanten, vände upp sin back och vinklade elegant in 3-0 bakom Erin Nayler. Ett vackert avslut på en väl genomförd match där Djurgården radade upp sin fjärde raka seger och fortsätter klättringen uppåt i tabellen.

En härlig kväll på Stadion och härnäst väntar ett utmanande bortamöte mot formstarka Linköping på måndag.

11 maj, onsdag 18:30Stockholms Stadion