Nollan intakt på Bravida Arena

• Damer
  • 29 maj 2022

Djurgården lyckades hämta hem en poäng från det tuffa bortamötet med Häcken i Göteborg. Matchen i OBOS Damallsvenskans elfte omgång slutade 0-0 efter en ny toppmatch av målvakten Kelsey Daugherty.

I och med att Ebba Wieder är tillbaka i träning igen var det bara långtidsskadade Portia Boakye som inte var aktuell för spel inför söndagens omgång. Jämfört med startelvan den senaste matchen (snöpliga 1-2 mot Hammarby) hade Julia Walentowicz tagit en tröja i backlinjen i stället för Kamilla Karlsen, vilket innebar att Sara Olai fick skifta kant från höger till vänster. När StinaLisa Johansson började på bänken på grund av en känning tog Alice Bergström hand om hennes plats i anfallet.

Startelvan:

Kelsey Daugherty
Julia Walentowicz, Emelie Lövgren, Sanna Kullberg, Sara Olai
Tove Almqvist, Nellie Lilja, Linda Motlhalo
Tilde Lindwall, Hayley Dowd, Alice Bergström.

Den första kvarten blev händelserik. Djurgården, i vitt och ljusblått, försökte lytta upp spelet i matchens inledning men Häcken fick omgående fart på såväl press som kortpassningsspel. DIF fick ägna sig åt försvarsarbete och trycktes ner i eget straffområde. Precis som mot Hammarby hade Djurgården problem på hörnorna och i den 12:e minuten nickade Josefine Rybrink bollen i ribban framför nävarna på Kelsey Daugherty i DIF-målet.

Repliken dröjde dock bara en minut då Djurgårdens första hörna avslutades med att Sanna Kullberg nickade bollen via Josefine Rybrinks bakhuvud i överliggaren. Därmed var det 1-1 i ribbträffar så långt i matchen.

Häckens dominans var emellertid inte över. Så gott som allt av hemmalagets anfallsspel förlades till högerkanten där Hanna Wijk och framför allt förre DIF-spelaren Johanna Rytting Kaneryd såg till att Alice Bergström och Sara Olai fick slita hårt.

Efter en drygt kvart blev det åter igen farligt på en högerhörna för Häcken. Bollen for över den stora samlingen av spelare vid mållinjen och damp ner vid den bortre stolpen innan den rensades undan.

Några minuter senare kunde Djurgården äntligen etablera lite spel på motståndarnas planhalva. Genom att Hayley Dowd och Linda Motlhalo vågade hålla i bollen kunde laget flytta upp positionerna under några minuter. Hemmalaget kom emellertid i en ny våg av anfall som avlöste varandra, till stor del ett resultat av återkommande slarv i Djurgårdens passningsspel. Johanna Rytting Kaneryd var nära ett friläge men Sara Olai hann emellan med en lång tå och kunde avvärja.

Mot slutet av halvleken kunde Djurgårdens tillbringa lite mer tid på offensiv planhalva. Efter en hörna slog Hayley Dowd in bollen framför mål där Nellie Lilja var nära att få fart på nicken innan den rensades undan. Halvleken gick mot sitt slut men Hanna Wijk hann med att testa Kelsey Daugherty med ett direktskott. Amerikanskan kunde rädda utan större problem och se till att nollan var intakt till halvtidsvilan.

Även om Häcken fortsatte att föra spelet fick Djurgården mer att säga till om. Häcken, som spelade sin tredje match på en vecka, hade inte samma fart i sina attacker längre. DIF försökte skapa chanser genom omställningar men kunde även flytta upp lagdelarna och jämna ut spelet under längre perioder.

Kelsey Daugherty fortsatte att vara på tårna och svarade för en kvalificerad räddning när Marika Lundin fick skottläge i straffområdet. Nästa riktigt farliga Häcken-chans dröjde till den 77:e minuten men då styrde Andrine Stolsmo Hegerberg bollen utanför ramen.

I matchens slutskede hade Djurgården svårt att utnyttja de omställningslägen som uppstod när ett tröttkört Häcken satsade allt de hade för att få till ett segermål. Hörnorna (sammanlagt 15 stycken) var ett ständigt återkommande orosmoment men tack vare tappert krigande förblev nollan intakt.

DIF lyckades därmed bryta den förlustsvit som nu var uppe i två matcher. SIffrorna 19-7 i avslut visar att det tveklöst var Häcken som var närmast en seger, men Djurgården kan, förutom en bärgad poäng, glädjas åt en stark krigarinsats som bådar gott inför fortsättningen.

Redan på onsdag den 1 juni är det dags igen. Då kommer IFK Kalmar på besök på Stockholms Stadion så se till att vara på plats. Avspark 19.00.

29 maj, söndag 13:00Bravida Arena