Välkommen Victor Edvardsen!

Djurgården inleder 2022 med att värva den hett eftertraktade målmaskinen från Degerfors som nu ansluter för att boosta den blårandiga offensiven under de kommande fyra åren.

Efter 14 mål (plus fem assist) för Degerfors och en andraplats i den allsvenska skytteligan under den gångna säsongen har 25-årige anfallaren Victor Edvardsen varit ett jagat villebråd på transfermarknaden, både i Sverige och utlandet. Rykten har surrat flitigt i media men valet föll tydligt på Djurgården, vilket innebär att Victor nu går från DIF till DIF och gör sig redo för spel i den blårandiga tröjan över 2025.

Onekligen en värvning av den tyngre kalibern och under fredagen landade Victor i Stockholm för att bekanta sig med sin nya förening och berätta om känslan att skriva på för Djurgården.
– Det känns riktigt kul att få komma hit. Jag tycker att allt har gått bra och det har blivit exakt som vi har velat från båda hållen, sedan att mitt tålamod kanske var lite sisådär ibland är en annan sak. Men det har känts väldigt bra hela vägen och det var verkligen hit jag ville, berättar Victor som haft en tät dialog med sportchef Bosse Andersson den senaste tiden.
– Vi pratade för tre månader sedan för första gången, efter det har vi hållit kommunikationen igång och snackat mycket på slutet. Det har varit väldigt positivt och jag har känt att Djurgården verkligen vill ha hit mig. Jag har också fått en bra bild av hur min roll kommer att bli och vad jag kan bidra med.

Intresset har onekligen varit stort för Victors underskrift från många håll, även utomlands, men i slutändan var det magkänslan som fick styra.
– Jag hade kunnat gå utomlands om jag ville men det kändes inte rätt och det var klubbar som nog inte skulle passa mig. Sedan 2018, då jag spelade i division 2 i Karlstad, har jag tagit rätt steg hela tiden och gått på magkänslan. Det har jag gjort även denna gång och jag ser fram emot den här utmaningen och att få vara en del av den fotboll Djurgården spelar, den kommer att passa mig bra.

Fotbollskarriären tog sin början i IFK Göteborg vidare till Utsiktens BK, norska Elverum, Stenungsunds IF, IK Oddevold fram till Karlstads BK dit han kom 2018. Under den följande resan från division 2-spel med Karlstad till Allsvenskan med Degerfors har Victor hunnit skaffa sig en trevlig vana att ösa in ett tvåsiffrigt antal mål per säsong, (totalt 69 mål på 111 seriematcher sedan 2018). Något som han hoppas kunna fortsätta med i Djurgården.
– Det tror jag absolut. Jag mötte ju Djurgården fyra gånger förra året, två matcher i Allsvenskan och två träningsmatcher och har även haft en viss koll på laget under slutet av förra säsongen. Så jag har skaffat mig en bra blick för vad som väntar och spelar vi på samma sätt i år tror jag absolut att jag kommer att göra många mål och poäng, förklarar Victor som även gör en del spektakulära mål. Vilket inte minst märktes förra året då Djurgården fick se sig besegrade på Stora Valla efter en precisionslobb från halva planen i slutminuten signerad Edvardsen som sedan utökade till 2-0 strax därpå. Han sänkte även AIK på samma arena med två mål som också var synnerligen minnesvärda.
– Det var fina mål men jag tycker att alla mål är lika viktiga. Jag har gjort ett med huvudet, något med vänstern och det har varit många olika typer av mål i år. Så det är inte bara att jag skär in från vänster och höger eller kommer rakt framifrån, utan det kan vara långskott eller mål i boxen. Det är bra att kunna göra mål på många olika sätt.

Utöver alla målen har det även blivit 14 assist under de två senaste säsongerna för Victor som också trivs i rollen som framspelare.
– Det är ju på elitnivå som man räknar assist och jag vet att jag har en bra fot. Så det är en fördel att kunna använda den foten både för att passa någon och för att göra mål själv, ett extra vapen.

När det gäller saker som han vill utveckla i spelet finns ett tydligt område.
– Det är inläggsspelet, att vara ännu hungrigare, tro på det ännu mer. Det är framför allt den biten, det andra vet jag redan att jag har och det sitter i ryggmärgen på mig. Jag vet var målet står och har alltid gjort mål, så det är jag inte orolig över.

Victor är generellt sett inte den oroliga typen och ha ser fram emot att komma till Stockholm och lära känna Djurgården ännu bättre, även om grundkollen redan finns där.
– En stor förening som har etablerat sig i toppen på allvar under de senaste åren. Ett lag som spelar en attraktiv fotboll med mycket fart och höghastighetslöpningar som man inte var riktigt van vid när vi möttes under fjolåret då jag spelade i Degerfors. Jag kommer till en förening som har höga ambitioner, precis som jag har för egen del, med supportrar som är otroligt engagerade på alla möjliga sätt. Så det hoppas jag kommer att verka till min fördel, resonerar Victor som haft inledande samtal med tränarparet Kim & Tolle om hur han gör mest nytta på planen.
– Vi har surrat lite om det. Under 2021 i Degerfors spelade jag lite till vänster men mest längst fram. Jag har sagt till dem att jag föredrar att vara längst fram, vill ni att jag ska göra mål är det där jag ska vara. Men gör jag mer nytta på någon av kanterna så är det självklart inga problem.

Sitt förra tröjnummer 16 tar Victor med sig till DIF efter att Jesper Löfgren varit generös och erbjudit det. Något Victor får tillfälle att tacka för den 13 januari när laget startar säsongen och det finns några välbekanta ansikten i truppen.
– Jag är lite bekant med Hampus Finndell och Hjalmar Ekdal, vi har några gemensamma polare. Sedan har jag snackat lite med Magnus Eriksson i telefon för några dagar sedan, han ville surra lite. Men man blir ju bekant med de flesta när man möts i Allsvenskan så på något sätt känner man ju varandra lite grann ändå. Så den sociala biten blir inga problem.

Vid sidan av planen blir det desto lugnare, enligt Victor som hänger en del hemma på fritiden.
– Jag har blivit en ganska lugn person. Jag gillar att träna, men gör inte överdrivet mycket på dagarna i övrigt utan det blir x antal timmar om dagen framför datorn. Men inga stora fritidsintressen utöver det.

Hur ser då förväntningarna ut för Victor och laget inför 2022?
– Vi ska vara med och fajtas däruppe om Europaplatserna, men först väntar Svenska Cupen som vi självklart vill vinna. Sedan gäller det ju att vara lite försiktig utåt med vad man säger men en ambition som jag har för egen del att få vinna guld med Djurgården, säger Victor och utvecklar tankarna kring hans personliga målsättningar
– Jag vill komma hit och bidra med det jag gör bra, med min energi, mina poäng och mål. Jag tror inte att det är några tillfälligheter utan kommer jag in rätt i det nu så är min ambition att bidra med det jag är bra på och att vi som lag ska göra det tillsammans.

Utfallet får vi följa med spänning under den kommande säsongen och Victor är extremt taggad för att kicka igång säsongen när laget samlas den 13 januari.
– Jag är definitivt redo för att köra igång!
 

Bosse om Victor: ”En riktig järnkamin”

Med en framgångsrik säsong i ryggen hackade stundtals ändå den blårandiga målproduktionen i offensiven under 2021. Något som sportchef Bosse Andersson nu förhoppningsvis råder bot på med en spektakulär premiumvärvning av en av allsvenskans mest eftertraktade anfallare.
– Victor är en riktig järnkamin och vi är väldigt stolta och tacksamma över att han skrivit på för oss. Hans snabbhet och höga arbetskapacitet parat med ett utpräglat målsinne gör att han har alla förutsättningar att göra ett stort avtryck i Djurgården. Victor har dessutom varit väldigt dedikerad i sin vilja att komma till Djurgården och ser man till historiken han har ju verkligen utmärkt sig under sin tid i Degerfors. 14 mål och en andraplats i allsvenska skytteligan under 2021 och året innan dess gjorde han 16 mål i Superettan och bidrog till att ta dem tillbaka till Allsvenskan, säger Bosse som likt många andra DIF-supportrar fick en försmak av Victors kapacitet under vårens möte på Stora Valla.
– Jag tror att så gott som alla djurgårdare minns när Degerfors skulle spela första allsvenska matchen på 24 år på Stora Valla, de möter oss och vinner med 2-0 efter ett oerhört skickligt lobbmål från Victor som även smällde in ett till strax därefter. Han har varit jobbig att möta för alla försvar i Allsvenskan under året med sitt engagemang, hårda jobb och sin löpvillighet, fysik och målfarlighet. Han är den typen av spelare som väldigt många skulle vilja ha i sitt lag och nu kan vi glädjas åt att vi får se honom spela i Djurgårdströjan de kommande åren.
 

Fakta Victor Edvardsen

Position: Anfallare
Född: 14 januari 1996
Längd: 185 cm
Tröjnummer: 16
Tidigare klubbar: Degerfors IF, Karlstads BK, IK Oddevold, Stenungsunds IF, Elverum, Utsiktens BK, IFK Göteborg.Senaste nytt
Fler nyheter