2003

Fortsatt allsvensk dominans för Djurgården som följde upp guldet 2002 med att bli mästare på nytt 2003.

Ännu ett guldår och en ny markering av att Djurgården var det dominerande laget i svensk fotboll. Med firma Åkeby/Lukic kvar på bänken och nyförvärv som Johan Elmander, Fredrik Stenman, Toni Kuivasto och en viss holländsk målmaskin vid namn Geert den Ouden in i laget under vår/höst blev det  en ny säsong där ett offensivt och underhållande Djurgården gick fram som en bulldozer genom Allsvenskan som till slut vanns med sju poängs marginal.

Guldet 2002 innebar även kval till Champions League där DIF tog sig an Partizan Belgrad i ett mycket dramatiskt dubbelmöte. Rene Makondeles mål som gav 1-1 på Partizan Stadium ingav hopp inför returen på Råsunda. 

Där inledde Djurgården starkt och Adde Johansson skickade in 1-0 i nättaket efter nio minuters spel. Ett resultat som stod sig halvleken ut där DIF ägt matchen så långt. Men i andra kom sedan 1-1 och 1-2 för serberna, efter en omdiskuterad straff där Stojanovski föll lätt i duell mot Andreas Isaksson.

Men Samuel ”Vovven” Wowoah tände hoppet när han nickade in 2-2 men trots en intensiv forcering blev det inte mer och Partizan gick därmed vidare på fler gjorda bortamål.

Även i Svenska Cupen blev det ett snopet uttåg i semifinalen mot Assyriska efter att AIK tidigare hade besegrats i kvartsfinalen på Stadion i en klassisk match där Stefan Bergtoft klev fram som matchhjälte med ett Golden goal.

Men det var framför allt ett allsvenskt guldår där Djurgården försvarade titeln från 2002 och så här gick resan till:


Öster - DIF 0-4
Regerande svenska mästaren Djurgården åker till Växjö där man möter nykomlingen Öster. När Djurgården 20 minuter in i matchen får en straff kliver Kim Källström fram och gör sin vana trogen mål i premiärmatchen - för fjärde året i rad. 
Djurgårdsmål: Källström (straff), Rasck, Wowoah, Elmander
Djurgården toppar tabellen.

DIF - Halmstad 2-0
Halmstads förlustfria trend påbörjades på hösten 2002 när man plockade poäng av Djurgården på Stadion. Vad är då mer rättvist än att Djurgården bryter den trenden i årets Stadionpremiär? 
Djurgårdsmål: Källström, Johansson
Djurgården toppar tabellen.

DIF - Elfsborg 5-0
Efter en ganska händelselös förstahalvlek leker Djurgården bort Elfsborg i den andra. Bland annat får Mikael Dorsin göra sitt första allsvenska mål och när Daniel Sjölund byts in behöver han inte många sekunder för att skriva in sig i Djurgårdens målprotokoll. Isaksson har nu hållit nollan i tre matcher på raken.
Djurgårdsmål: Stefanidis, Elmander, Dorsin, Sjölund, Makondele
Djurgården toppar tabellen.

Örebro - DIF 1-0
Djurgården besöker Örebro och arenan med konstgräs. Örebro petar in ett mål och ägnar sig sedan åt att försvara sig, tillbakadraget i backlinjen. Djurgårdens kämpande hjälper inte utan lagets första förlust är här.
Djurgården ligger tvåa.

DIF - IFK Göteborg 3-1
Ett stolpskott var sammanfattar den första halvleken. I den andra visar Djurgården mästartakter och vägrar att falla tillbaka. Man kämpar sig fram till en klar seger för trots att IFK Göteborg kvitterar Djurgårdens 1-0-ledning kan man aldrig komma i kapp, Djurgården är för bra och visar enkelt att man är det starkare laget. När Djurgården åter tar ledningen hoppas IFK på en kvittering, i stället gör Makondele 3-1.
Djurgårdsmål: Elmander, Källström, Makondele
Djurgården ligger tvåa.

Enköping - DIF 0-4
Djurgården hjälper Enköping att slå publikrekord på Enavallen. Det kryllar av blåränder och arenan är fylld till bristningsgränsen, alla vill se Djurgården lira boll. Andreas Johansson gör hattrick inom loppet av 30 minuter i första halvlek. Efter halvtidsvilan mattas intensiteten, men 4-0 räcker gott och väl.
Djurgårdsmål: Andreas Johansson, Källström (straff)
Djurgården toppar tabellen.

DIF - GIF Sundsvall 2-0
Om GIF Sundsvall har haft lätt för topplagen tidigare år så visar man inte det i mötet med Djurgården på Stadion. Man håller visserligen tätt i 80 minuter men sedan sätter Djurgården sina chanser, Kim Källströms 2-0-mål kommer på stopptid.
Djurgårdsmål: Johansson, Källström
Djurgården toppar tabellen.

Helsingborg - DIF 2-1
Årets andra förlust kommer i Helsingborg. Kim Källströms straff räddas via stolpen men Källström slår själv in returen. 
Djurgårdsmål: Kim Källström
Djurgården ligger tvåa.

AIK - DIF 3-3
Det är glädje, det är fantastiskt, det är Djurgårdsledning med 3-0. Men då är det en kvart kvar att spela. Och något händer. Plötsligt vaknar AIK och gör 3-1. Men då är det bara tolv minuter kvar så det känns fortfarande lugnt. Men AIK gör ett för laget så viktigt 3-2 och sedan kommer kvitteringen av bara farten. 
Djurgårdsmål: Elmander (2), Källström
Djurgården ligger trea.

Landskrona - DIF 2-1
Chansfattigt men stundtals bra spelövertag för Djurgården. Landskrona kvitterar Djurgårdens ledningsmål i den andra halvleken, men bara två minuter senare skjuter Elmander Djurgården till seger. 
Djurgårdsmål: Johansson, Elmander
Djurgården toppar tabellen.

DIF - Malmö FF 0-2
Malmö har vunnit de senaste allsvenska mötena på Stadion och den här gången är inget undantag. Malmö spelar bra och besegrar Djurgården med 2-0.
Djurgården toppar tabellen.

DIF - Hammarby 3-0
Råsunda spökar vidare för Hammarby. Mikael Dorsin och Johan Elmander gör sista matchen i DIF-tröjan innan utlandsproffslivet tar vid.
Djurgårdsmål: Källström (2), Elmander
Djurgården toppar tabellen.

DIF - Örgryte 0-3
Djurgården skapar en del men Dick Last storspelar i Örgrytes mål. Det mest spännande händer efter matchen då det holländska nyförvärvet Geert den Ouden presenteras. Det kommer att visa sig att när Geert är på planen i de allsvenska matcherna förlorar Djurgården inte.
Djurgården toppar tabellen.

Örgryte - DIF 0-3
Djurgården får sin revansch efter förra mötet och vinner med 3-0. Nyförvärvet Geert den Ouden prickar nätet i sin första DIF-match, han kommer att fortsätta göra mål i sju allsvenska matcher på raken.
Djurgårdsmål: den Ouden, Johansson, Arneng
Djurgården toppar tabellen.

DIF - Örebro 3-0
Andreas Isaksson håller kvar Djurgården i den första halvleken. I den andra finns det bara ett lag på planen, Djurgården leker bort Örebro. Geert den Ouden gör två av tre mål i sin Stadiondebut.
Djurgårdsmål: den Ouden (2), Källström
Djurgården toppar tabellen.

Elfsborg - DIF 0-2
Elfsborg är vassa framåt till en början, men det är Djurgården som tar ledningen - och behåller den, trots att Elfsborg dominerar skottstatistiken. 
Djurgårdsmål: den Ouden, Makondele
Djurgården toppar tabellen.

DIF - Enköping 3-2
Djurgården visar att man klarar av det täta spelprogrammet som Champions League-kvalet medfört. Jesper Blomqvist gör entré i Djurgårdens startelva och visar upp ett register av fina passningar.
Djurgårdsmål: Stefanidis, den Ouden, Källström
Djurgården toppar tabellen.

DIF - Landskrona 3-0
Ett piggt Landskrona i den första halvleken avlöses i den andra av ett dominerande Djurgården som inte lägger något mellan.
Djurgårdsmål: Johansson, den Ouden (2)
Djurgården toppar tabellen.

DIF - AIK 2-1
En minut efter AIK:s ledningsmål kvitterar Djurgården och arbetar sig sedan till en seger. Derbyspecialisten Wowoah avgör.
Djurgårdsmål: den Ouden, Wowoah.
Djurgården toppar tabellen.

Hammarby - DIF 2-3
Vilken match! Troligtvis det mest underhållande och nervpirrande på länge. Målchanserna duggar och Djurgården gör 1-0. Hammarby svarar direkt med en kvittering. En kort stund senare tar Djurgården åter ledningen men efter ytterligare sex minuter kvitterar Hammarby än en gång. I andra halvlek får Kim Källström sin andra varning och utgår, Hammarby kopplar grepp men efter en solklar hands får även Karl-Oskar Fjörtoft sitta andra gula kort för kvällen. Tio man mot tio. Daniel Sjölund blir derbyhjälte när han rundar Covic och lägger in 3-2.
Djurgårdsmål: Wowoah (2), Sjölund
Djurgården toppar tabellen.

Malmö FF - DIF 2-1
Seriefinal. Det är Malmö som ska känna pressen, de vet att de måste besegra Djurgården för att ha en chans att hävda sig i slutspurten. Malmö tar chansen och vinner rättvist med 2-1. Därmed är Malmö det enda lag i år som lyckats besegra Djurgården i båda mötena.
Djurgårdsmål: Bapupa
Djurgården toppar tabellen.

IFK Göteborg - DIF 1-0
Matchen som hängt i luften sedan den 20:e omgången spär på ett mycket tätt och tufft spelprogram. IFK Göteborg vinner med uddamålet och Djurgården får ta emot sin andra raka förlust.
Djurgården toppar tabellen.

DIF - Helsingborgs IF 1-0
Det börjar jämnt men sedan Kim Källströms hörna når Toni Kuivasto, som sätter huvudet till och nickar in 1-0, står DIF upp allt mer. Djurgården håller matchen ut och visar att det inte är för inte som man leder serien. 
Djurgårdsmål: Toni Kuivasto
Djurgården toppar tabellen.

GIF Sundsvall - DIF 1-4
Djurgården har tidigare år haft det tufft mot GIF Sundsvall på bortaplan. Peos nya klubb kommer till spel utan mittbacken, som står över på grund av skada. Sundsvall krigar på bra men Djurgården kör över Norrlandslaget med 4-1.
Djurgårdsmål: Källström (straff), Arneng, den Ouden, Blomqvist
Djurgården toppar tabellen.

Halmstad – DIF 2-3
Segern på Örjans vall är den första sedan 1995 och den andra sedan 1982. Men nu är trenden bruten och i och med vinsten är Djurgården svenska mästare för tionde gången. I fjol hette det att andra året är svårast, i år har det sagts att det är ännu svårare att försvara ett guld. Vad säger experterna nästa år?
Djurgården toppar tabellen. Djurgården är svensk mästare!

Djurgården – Öster 5-2 
Guldet var klart och den avslutande matchen på Stadion, med en fantastisk stämning där över 14 000 åskådare var på plats, blev en ren uppvisning. Speciellt i andra halvleken som bjöd på en provkarta av den underhållande, offensiva fotboll som lett fram till guldet.
Kim Källströms sagolika lobbmål som innebar 5-1 var kronan på verket och avslutade en strålande säsong på ett symboliskt sätt.