Företag

Aslak Witry klar för AZ Alkmaar

  • Herrar
  • A-lag
  • 9 aug 2021

Djurgårdens målfarlige ytterback fortsätter fotbollsresan i Holland.

Efter 2,5 säsonger i den blårandiga tröjan med ett SM-guld i bagaget samt 13 mål och 12 assist på 74 matcher i Allsvenskan och Svenska Cupen beger sig Aslak Witry nu vidare till en ny klubbadress.
Sedan den norske högerbacken kom till Djurgården inför säsongen 2019 har han haft en explosiv utveckling som inte passerat obemärkt i den internationella fotbollsvärlden, vilket nu lett fram till ett kontrakt med holländska AZ Alkmaar.

En utlandsflytt som legat på lut sedan en tid tillbaka där det funnits ett bubblande intresse för Aslak som gått in i ett skarpt läge med rätt förutsättningar på plats för samtliga parter.
– Det känns väldigt spännande att komma till AZ Alkmaar. Både Djurgården och jag är nöjda med avtalet så det här blir en kjempemöjlighet för mig, berättar Aslak på plats i Holland där han blivit väl emottagen.
– Det har varit fantastiskt bra från start tills nu. Det verkar vara en fin klubb med fina människor och en bra spelargrupp. Så det känns bra.

Mindre bra känns det däremot att lämna Djurgården för Aslak som rotade sig ordentligt på Kaknäs.
– Det är klart att det är jobbigt. Jag har blivit otroligt fint emottagen från första dagen och kommit överens med allihopa, så jag kommer att sakna Djurgården jättemycket. Det är bara att tacka från mig och familjen till Bosse & Henke, Kim & Tolle, hela spelargruppen och alla övriga inom Djurgårdsfamiljen för två fantastiska år i föreningen. De åren kommer jag att bära med mig i hjärtat under hela min karriär och genom livet. Jag kommer alltid att vara blårandig.

Sköna minnen finns det också gott om där det speciellt två händelser lyser lite extra.
– Det är två minnen som är högst upp på listan. SM-guldet är såklart det största men även derbyvinsten på Friends, det är de som sticker ut mest, säger Aslak som gärna återvänder i framtiden om vägarna med DIF skulle korsas på nytt.
– Det hoppas jag verkligen och att dörren alltid är öppen för mig till Djurgården. Det har blivit som en familj för mig och det känns motigt att åka ifrån. Men det här var en utmaning som jag inte kunde säga nej till.

Bosse om Aslak: ”Ett föredöme både på och utanför planen”

För sportchef Bosse Andersson innebär transfern ett rejält tillskott i föreningskassan samtidigt som han tar farväl av en spelare som av många anses vara allsvenskans bästa högerback.
– Aslak har varit nere i Holland under dagen, gjort en läkarundersökning, träffat klubben och nu är vi överens om villkoren för en övergång, berättar Bosse som efter en mängd förfrågningar till slut fick ett bud som stämde överens för alla parter.
– Det fanns intresse för Aslak redan i vintras och det har fortsatt med ett antal europeiska klubbar som varit intresserade nu under sommaren. Vår ståndpunkt har varit att det ska vara bra både för Aslak och Djurgården om det ska ske en övergång. Under senaste veckan kontaktades vi av AZ Alkmaar om Aslak och vi inledde en dialog. Från början hade vi förhoppningen om att ha honom kvar hela säsongen och vi hade en diskussion där vi var beredda att göra affären nu och att själva övergången skulle ske i vinter. Men det var tyvärr en omöjlighet i det här fallet.

Att valet av klubb är optimalt för Aslak i nuläget var ytterligare en viktig faktor som spelade in.
– Det är bra för Aslak att komma till den här miljön och det är en klubb som verkligen vill ha honom. Han kom hit till Djurgården och gav oss ett förtroende när han kom från Ranheim för att gå vidare till Europa. Så när en seriös toppklubb i Holland är intresserade av en spelare och betalar väldigt bra vid en övergång är det i praktiken omöjligt att säga nej sett till vår roll i fotbollsvärlden. Det blev en mycket bra ekonomisk lösning för Djurgården och Aslak kommer till en riktigt bra miljö.

Därmed tackar Bosse av en spelare som gjort ett rejält avtryck i den blårandiga tröjan på flera sätt.
– Aslak har spelat 65 allsvenska matcher för oss och varit med och bidragit till SM-guld. Han har varit oerhört professionell, ett föredöme både på och utanför planen och en av våra bästa fotbollsspelare. Det är alltid tråkigt när spelare lämnar i den situationen vi har just nu, när vi ligger i toppskiktet av tabellen. Men vi har vetat att det här var en utmaning som vi skulle kunna behöva ta tag i sett till vår trupp i år. Nu skedde det i ett läge där AZ ville komma till skott direkt och det är klart att det är känslosamt för oss och tufft rent sportsligt. Men vi kommer inte att ta in en ny högerback i det här transferfönstret, vi har spelare som kan spela på hans position, säger Bosse och fortsätter.
– Det smärtar att säga det men han kommer att vara saknad och det är bara att tacka Aslak för den tid som han varit här och bidragit till att utveckla Djurgården. Vi tackar för förtroendet han en gång gav oss genom att säga nej till Rosenborg för att gå till DIF och nu önskar vi ett stort lycka till i hans fortsatta karriär. Förhoppningsvis blir det kanske ett återseende i DIF-tröjan någon gång i framtiden.

Senaste nyheter

Relaterat