Företag

2020-2029

Topplag och Europaspel

2020 - Pandemisäsongen

Säsongen 2020 är förmodligen den märkligaste i Djurgårdens omfattande historia. På grund av coronapandemin ägde den allsvenska premiäromgången rum först en bit in i juni månad och då inför tomma läktare. Hemmaplansfördelen var nästintill utraderad vilket även märktes i statistiken. Under seriens 18 inledande omgångar vann hemmalaget 36 procent av matcherna, jämfört med 44 procent under 2019. 

Djurgården kom till spel som regerande svenska mästare men visade inte upp några mästartakter under försäsongen och Svenska Cupens gruppspel som genomfördes under februari och mars.

Efter en svag träningsmatch mot Brann (förlust med 1-4) på Tele2 Arena bjöd Blåränderna på en rolig halvtimme mot Dalkurd i årets första tävlingsmatch. Det stod tidigt 3-0 på resultattavlan efter två mål av Emir Kujovic följt av ett distinkt avslut i nättaket från nyförvärvet Kalle Holmberg. Detta väckte förhoppningar om att saknaden efter den allsvenska skyttekungen 2019, Buya Turay, inte skulle bli så kännbar. Överraskande nog lyckades Dalkurd göra två mål och skapa spänning i matchen men DIF höll undan inför drygt 7000 åskådare. 

Tränarduon Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf var missnöjda efteråt och de blev inte gladare efter 2-2 på Göranssons Arena i Sandviken. Även i denna match gick Djurgården upp i en tidig och trygg ledning efter mål av de centrala mittfältarna Jesper Karlström och Fredrik Ulvestad, men det räckte inte till tre poäng mot divison I-laget Sandviken. Sedan Dalkurd-matchen hade lagkaptenen Marcus Danielson sålts till Kina och Dalian Professional i en uppmärksammad affär och kaptensbindeln satt numera på Jesper Karlströms arm. 

I och med det oavgjorda resultatet i Gästrikland krävdes seger i den sista gruppspelsmatchen mot Mjällby för avancemang till Svenska Cupens slutspel. Det började bra med ett stiligt frisparksmål från Danielsons ersättare på mittbacken, Jonathan Augustinsson, men än en gång kom Djurgården att tappa greppet om en match. Mjällby vann med 2-1 sedan den Jesper Löfgren (senare i DIF) nickat i segermålet i den 70:e minuten. DIF saknade flyt i anfallsspelet och noterades för endast fem avslut under hela matchen. 

 

I och med restriktionerna till följd av pandemin dröjde det över två månader till nästa tävlingsmatch. Den 14 juni sprang ett rödklätt Djurgården in på Studenternas för den allsvenska premiären. Efter en ganska rejält ringrostig första halvlek kunde DIF lägga i en högre växel och ta med sig samtliga tre poäng hem från Uppsala. Målskyttar blev Erik Berg, som äntligen var tillbaka efter lång skadefrånvaro, och inhopparen Oscar Pettersson som säkrade segern med sitt första allsvenska mål.

Oscar Pettersson jublar efter sitt första allsvenska mål.

Bara tre dagar senare var kulan i luften igen. I ett ekande tomt Tele2 Arena gav Emir Kujovic Djurgården ledningen mot Örebro innan Nahir Besara kvitterade. Djurgården, med Erik Berg inbytt i en offensiv position, skapade flera chanser att avgöra men i stället var det  Örebro som kunde pricka in ett segermål mål i 89:e minuten av Robin Book.
– Jag tycker att vi spelar bra hela andra halvlek där vi trycker ner dem och skapar många chanser. Men det är självklart för dåligt att vi inte gör mål på våra chanser, sa en besviken Jesper Karlström efter matchen.

 

I omgång 3 väntade ett formstarkt Norrköping på Östgötaporten. Djurgården sökte snabba omställningar med Edward Chilufya på topp, men ett effektivt ”Peking” gick upp i en tvåmålsledning innan halvtidsvilan. Djurgården ägde mycket boll i andra halvlek men efter en misslyckad blårandig hörnvariant kunde Norrköping ställa om och Jonathan Levi fastställa slutresultatet till 3-0.

Efter två raka förluster var nu guldglansen från 2019 snudd på lika osynlig som den utestängda publiken. Till den stundande matchen mot Kalmar ersatte PK Bråtveit guldhjälten Tommi Vaiho i målet och normmanen fick en minst sagt lyckad debut. DIF ledde med 3-0 redan efter tio minuter och vann till slut 5-0. Snacka om urladdning. En annan norrman, Fredrik Ulvestad, slog till med inte mindre än tre mål, alla gjorda under den första halvleken. Hade inte Jonathan Augustinsson kommit emellan med sitt 3-0-mål hade det varit ett äkta hattrick. Blårändernas femte mål för dagen fixade inbytte Kevin Walker i matchens slutskede.

"Ulven" gör 1-0 på straff mot Kalmar inför pandemi-tömda läktare på Tele2 Arena.

Hade det lossnat nu? Var detta inledningen på en rad av segrar? Nej, i nästa omgång åkte DIF ner till Skåne och förlorade mot Malmö i en holmgång där det som väntat smällde rejält. Djurgården fick både Jacob Ute Larsson och Edward Chilufya skadade och den sistnämnde var på väg mot ett friläge när han stoppades av Malmös Foad Bachirou. Domaren Glenn Nyberg fann ingen anledning att blåsa vilket ledde till en hel del protester från DIF-bänken. Utan Chilufya och hans speed sprack mycket av Djurgårdens matchplan och Anders Christiansens mål strax innan halvtid blev matchens enda. 

Tre förluster på de fem första omgångarna var naturligtvis en rejäl besvikelse för de regerande svenska mästarna. Djurgården behövde verkligen en seger i omgång sex mot Helsingborg, men trots en tidig tvåmålsledning efter mål av Kalle Holmberg och Fredrik Ulvestad blev det till slut 2-2 och bara en poäng. Ett scenario som tyvärr kändes igen från årets tidigare matcher. 

Närmast väntade ett bortamöte med Göteborg där Djurgården hade marginalerna med sig. Trots numerärt överläge i större delen av matchen då Blåvitt-backen Jesper Tolinsson fick syna det röda kortet redan efter 25 minuter var det med stora besvär som Djurgården tog hem segern. Det krävdes en straffräddning av PK Bråtveit för att målen av Fredrik Ulvestad (straff) och Kalle Holmberg skulle räcka till en 2-1-vinst.

Med anledning av den framflyttade seriestarten spelades hela sju allsvenska omgångar i juli månad. Många var tränarna som skyllde dåliga resultat på det täta matchandet, men få reflekterade över att det var samma förutsättningar för alla. Djurgården hade fortsatt svårt att få spelet att stämma under längre perioder men lyckades besegra Falkenberg efter ett övertidsmål av högerbacken Aslak Witry. 1-0 blev även slutresultatet på Borås Arena några dagar senare där ett sent självmål gav Elfsborg segern. 

Måltorkan fortsatte hemma mot Östersund. 0-0 inför noll åskådare var lika roligt som det låter. Förväntningarna inför det stundande sommarderbyt på Friends Arena var inte särskilt höga, men då AIK återfanns först på tionde plats i tabellen var de minst lika låga i Solna. Det går att säga och skriva om hur mycket tråkigare ett allsvenskt derby är utan publik vilket även gjordes. TV-tittarna bjöds på en ytterst chansfattig tillställning, men för Djurgårdarna blev den minnesvärd i och med att Alsak Wittry prickade in matchens enda mål. Det var i den 77:e minuten som Djurgårdens kvicka norrman slog till med en vacker frispark. Träffen var perfekt och bollen seglade elegant över muren och in i mål.
– Den är väl som en frispark ska vara, den går i mål, konstaterade målskytten efteråt.

I och med Aslaks Wittry fullträff tog Djurgården sin första seger i allsvenska sammanhang på Friends Arena och dessutom den första segern mot AIK sedan 2011, Svenska Cupen borträknad. 
– Vi har stått här många gånger och spelat bra utan att få med oss tillräckligt med poäng, så det här känns otroligt bra, sa tränaren Thomas Lagerlöf. 

 

Derbysegern blev en boost för Stockholms Stolthet och följdes av vinster mot Häcken (3-1) och Varberg (2-1). Det var även glädjande att Kalle Holmberg fick fart på målskyttet igen med två fullträffar mot Häcken. Det tredje målet klackades, mycket elegant, in av Erik Berg. Mot Varberg ordnades segern genom Emir Kujovic och Fredrik Ulvestad som båda slog till i första halvlek. 

9 augusti stundade årets första derby mot Hammarby. Det blårandiga självförtroendet var stärkt efter tre raka vinster men insatsen blev en stor besvikelse. Redan efter tre minuter hade ett nederlagstippat Hammarby tagit ledningen, en chockstart som Djurgården aldrig hämtade sig från. Efter ett grönvitt självmål tändes DIF-hoppet i matchens slutskede men Hammarby lyckades hålla undan och vann med 2-1.
– Ser det ut som det gör defensivt i första halvlek vinner man inga matcher, sa Thomas Lagerlöf på presskonferensen. 

Det återstod bara att bryta ihop och komma igen. Nästa omgång var bara tre dagar bort och Mjällby stod för motståndet på Tele2 Arena. Efter en svag första halvlek och 0-1 i baken gav flera DIF-byten redan i halvtid lyckat resultat. Genom mål av Emir Kujovic och Jonathan Augustinsson undveks ett nytt debacle på hemmaplan.

Inom loppet av sju dagar spelade Djurgården sedan sin tredje allsvenska match. Ingen rast, ingen ro med 2020 års spelprogram. Emmanuel Banda, Niklas Bärkroth och Edward Chilufya spräckte alla sina målnollor för säsongen när Örebro besegrades med 3-0. 

"Chili" gratulerar "Bärka" efter hans mål mot ÖSK.

En skön seger i ryggen inför det stundande Champions League-kvalet mot Ferencvaros i Ungern. 

På grund av restriktionerna spelades inget returmöte i kvalomgångarna, en stor nackdel för Djurgården som kom ut med en fembackslinje på Groupama Arena. Den defensiva taktiken höll i en dryg halvtimme innan Tokmac Nguen kunde vinna boll på offensiv planhalva, avancera och sätta 1-0 med ett rappt distansskott utom räckhåll för PK Bråtveit. Med Edward Chilufya inbytt fick Djurgården ett offensivt hot i den andra halvleken, men i stället för en kvittering kunde en frispelad Nguen öka på till 2-0 med timme spelad. Ridå ned för DIF som aldrig fick igång någon forcering för en reducering. Det så efterlängtade Champions League-äventyret var över innan det knappt börjat.

Två dagar senare försökte Djurgården ladda om för att besegra Göteborg hemma i Stockholm. En bra period i andra halvlek med mål av Erik Berg och inbytte Curtis Edwards såg ut att räcka till en 2-1-seger, men i slutminuterna kunde en omarkerad Alexander Farnerud nicka in en kvitteringen. Tungt, inte minst med tanke att Blåränderna hade ett par bra lägen att göra 3-1 och stänga matchen.

Till nästa omgång, då Helsingborg väntade på Olympia, fick Djurgården nästan en hel vecka på sig för träning och återhämtning men det verkade inte ha någon positiv effekt. Trots en 1-0-ledning (mål av Curtis Edwards) med halvtimmen kvar att spela blev det förlust med 1-3. 
– Det var mycket som inte var så bra idag. Vi förlorar mycket första-, andra- och tredjebollar och då är det svårt att vinna fotbollsmatcher, sa Magnus Eriksson som var tillbaka i DIF efter två lyckade säsonger i MLS med San José Earthquakes.

Efter en landslagsuppehåll på två veckor var det ett piggt Djurgården som tog emot Elfsborg på Tele2 Arena den 12 september. Spelövertaget kunde dock inte omsättas i mål och i stället kunde Jesper Karlsson ge Borås-laget ledningen efter en snabb omställning. I början av andra halvlek förvaltade Edward Chilufya ett friläge på bästa sätt och rullade in kvitteringen, men några fler mål blev det inte trots en flera chanser åt båda håll. Ett drömläge för ett vackert segermål uppstod i 87:e minuten när Aslak Witry gick på avslut efter ett fint inlägg av Jesper Karlström, men en storspelande Tim Rönning stod i vägen i gästernas mål.

Efter det snabba uttåget från Champions League-kvalet väntade nu det första kvalomgången till Europa League. Det blev en tuffare resa än väntat mot Europa FC från Gibraltar där mål från Fredrik Ulvestad och Curtis Edwards samt en straffräddning från PK Bråtveit ordnade en seger med minsta marginal, 2-1.Thomas Lagerlöf kallade spelet i andra halvlek för ”bedrövligt” men avancemanget till den andra omgången var säkrat.

Fredrik Ulvestad säkrar EL-avancemanget genom 2-1 på straff.

Några dagar senare på Jämtkraft Arena såg det ut som att en allsvensk trepoängare var på väg in på kontot, men i den 90:e minuten skallade Francis Jno-Baptiste in Östersunds kvitteringsmål. Magnus Eriksson hade gett Djurgårdens ledningen i en match som DIF förde från i stort sett start till mål.

Därmed var det dags för nästa enkelmöte i kvalet till Europa League där DIF hade hemmafördel mot rumänska FC Cluj. Djurgården hade mycket av spelet men Cluj var starka på fasta situationer och kunde nyttja en sådan till att nicka in matchens enda mål. Blåränderna saknade inte chanser för att ordna en förlängning men de rutinerade rumänerna visste hur de skulle få tiden att gå.
– Målet de får påverkar matchbilden och det blir lättare för dem att spela i ledning, konstaterade Thomas Lagerlöf.

I och med förlusten kunde Djurgården koncentrera sig helt på Allsvenskan som fortsatte med en hemmamatch mot Norrköping. Där hamnade DIF i brygga när ”Peking” gick upp i en tvåmålsledning. Inbytte Emir Kujovics reducering gav hopp men även denna gång uteblev kvitteringen.

Det gjorde den lyckligtvis inte en vecka senare när Jesper Nyholm tryckte in 1-1 i derbyt mot Hammarby. Klockan hade passerat 94 minuter när en frispark från höger studsade ner framför Nyholms fötter. DIF-backen slog till direkt och räddade Djurgårdsfamiljen från ett nytt bittert derbynederlag. Sett till matchbilden var det ett rättvist resultat, med 15-10 i avslut i Djurgårdens favör.

Nu stundade ett två veckor långt speluppehåll innan Djurgården tog emot Malmö Stockholm. Med nio minuter kvar vändes ett tvåmålsunderläge till seger med 3-2(!) och Kalle Holmberg klev in som stor matchvinnare med två fullträffar. En vändning som säkerligen blivit en klassiker om det bara hade funnits någon publik på Tele2 Arena. Under matchens slutskede var Edward Chilufya fullständigt omöjlig att stoppa på sin högerkant och det var också han som låg bakom Holmbergs sköna segermål med ett inspel i den 89:e minuten. Ett efterlängtat glädjerus för alla Djurgårdare vid tv-skärmarna efter en tung period med flera förluster. Djurgårdens målskytte hade inletts av Fredrik Ulvestad.

Rejält stärkta av triumfen mot Malmö blev det en storseger mot Sirius av bara farten. Uppsala-laget besegrades med 4-0 efter två mål vardera av Kalle Holmberg och lagets interna skyttekung Fredrik Ulvestad. Samtliga mål tillverkades efter minut 65 vilket vittnar om att matchen var jämnare än resultatet visar. Vid ställningen 0-0 åkte Stefano Vecchia på sitt andra gula kort för kvällen och satte Sirius i ett numerärt underläge som DIF kunde nyttja på bästa sätt.

Djurgården tog sedan sin tredje raka trepoängare och det mot BK Häcken på Bravida Arena. Ett mål i varje halvlek gav en 2-0-seger och ett kliv upp till andra plats i tabellen, åtta poäng efter serieledande Malmö. Haris Radetinac firade sin 35-årsdag med sitt första mål för säsongen och Fredrik Ulvestad utökade ledningen på straffspark. Häckentränaren Andreas Alm försökte få fart på sitt lag med ett trippelbyte, men Tommi Vaihos nolla var aldrig riktigt hotad. Oktober blev Djurgårdens klart bästa månad under 2022 och för första gången kunde man stundtals känna igen laget från 2019.

Haris firar 35-årsdagen genom att sätta 1-0 mot Häcken.

Skulle Stockholm Stolthet kunna hota Malmö på allvar under de sista omgångarna? Nej, de förhoppningarna grusades omgående i blåsten på Falcon Alkoholfri Arena. Tre mål på fasta situationer gav Falkenberg segern med 3-2 trots ett väntat spelmässigt övertag för Djurgården. Det här var en kväll när det mesta studsade stolpe ut för DIF som dessutom kostade sig att missa öppet mål under forceringen i slutminuterna. 

Ett revanschsuget DIF tog sig an AIK hemma på Tele2 Arena. I 42:a minuten förväntade sig många, inklusive tv-kommentatorerna, ett rött kort på Sebastian Larsson efter en rejäl kapning av Fredrik Ulvestad, men Larsson klarade sig undan med gult. Tyvärr släcktes hoppet om en andra derbyskalp när Jacob Une Larsson oturligt styrde in Nabil Bahouis skott i eget mål. Under den återstående kvarten skapade Djurgården ett par bra chanser att kvittera utan att lyckas.

November fortsatte med en 4-0-seger mot Sollentuna i Svenska Cupen följt av en övertygande 3-0 mot Kalmar på Guldfågeln Arena. Ett effektivt Djurgården gick upp till ledning med 3-0 under första halvleken och höll sedan stabilt undan under resten av matchen. Målen gjorde av Curtis Edwards via ett Kalmar-ben, Kalle Holmberg och Magnus Eriksson. Den sistnämnde slog in sin egen straffretur.

När två omgångar återstod hade Djurgården chansen att knipa tredjeplatsen, men då krävdes poäng mot Mjällby som dessvärre hade marginalerna med sig och vann med 2-1 på Strandvallen. Att DIF hade 18 avslut mot Mjällbys åtta sa en del om matchbilden. Magnus Eriksson, som ersatte Curtis Edwards i halvtid, gjorde Djurgårdens mål när han tryckte in 1-1 i början av andra halvlek. Mitt under den DIF-anstormning som följde i jakten på ett segermål stack Mjällby upp med en inläggsfrispark som slutade med att Moses Ogbu sköt in 2-1 via stolpen. 

Den 6 december avslutades säsongen på Tele2 Arena med en 1-0-seger mot Varberg. Mål gjordes av lagkaptenen Jesper Karlström och det räckte till en fjärdeplats i tabellen. Efter matchen avtackades målskytten liksom Fredrik Ulvestad, Kevin Walker, Jonathan Augustinsson och Jonathan Ring som alla fortsatte sina karriärer i andra klubbar.

När säsongen sammanfattades stod det klart att Fredrik Ulvestads elva mål räckte till förstaplatsen i den interna skytteligan. Sex av målen kom på straffar där ”Ulven” var hundraprocentig. Haris Radetinac vann inte bara priset som Årets Järnkamin utan även den interna assistligan med sju målgivande passningar. Det var två mer än Aslak Witry som blev tvåa i assistligan. 

Nyförvärvet från Norrköping, Kalle Holmberg, var den enda spelaren i laget som spelade samtliga 30 allsvenska matcher under året, varav 21 i startelvan. Med nio mål var han näst bäste målskytt i laget.

Djurgården lyckades inte leva upp till de högt ställda förväntningar som fanns efter SM-guldet 2019.Tränarduon Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf tycktes aldrig riktigt hitta svaret på hur anfallsspelet skulle formeras. Tio förlustmatcher i Allsvenskan var på tok många även om de 48 poängen, med nöd och näppe, var tillräckligt många för en topp 4-placering. Det framstod också som uppenbart att truppen inte räckte till för spel på två fronter i Allsvenskan och Europa. Även om det tighta allsvenska spelschemat till följd av den sena seriestarten gjorde sitt till får det ses som en nyttig lärdom för framtiden. 

 

 

2021 - Guldvittring och Europabiljett

Djurgården var i serieledning under större delen av den allsvenska säsongen 2021, men på grund av några mindre bra insatser och oväntade förluster under hösten blev det till slut en tredjeplats i tabellen. På galan Allsvenskans stora pris efter säsongen utsågs mittbacken Hjalmar Ekdal, ett nyförvärv från Sirius, till Årets försvarare medan mittfältaren och lagkaptenen Magnus Eriksson blev både Årets mittfältare och Allsvenskans mest värdefulla spelare.

Till skillnad från säsongen 2020 gick Djurgården som tåget i Svenska Cupens gruppspel under vintern och städade i tur och ordning av Brage, Umeå och Kalmar med sammanlagt 12-1 (1-0, 7-0 och 4-1). Under försäsongen hann Blåränderna även med åtta träningsmatcher med varierande uppställningar och resultat. Det blev segrar mot Akropolis, Örebro, Sirius, Östersund, Degerfors och Brage, men förluster mot BP och Vasalund.

Efter att Östersund besegrats i Svenska Cupens kvartsfinal (3-0 efter mål av Kalle Holmberg, Edward Chilufya och Nicklas Bärkroth) väntade sedan Hammarby i semifinalen den 4 april. DIF kom ut som favoriter och dominerade totalt men lyckades på något sätt ändå förlora matchen med 0-1. Hammarbys mål kom symtomatiskt för matchen till genom en snedträff som styrdes i mål. Samtidigt bokfördes Djurgården för inte mindre än tre ribbträffar.

Förlusten sved men spelet lovade ändå gott inför den allsvenska premiärmatchen 11 april mot Elfsborg på ett vintrigt Borås Arena. Djurgården genomförde där en snudd på perfekt insats och var betydligt effektivare än i semifinalen mot Hammarby. Ett mål i varje halvlek (Aslak Witry och Edward Chilufya) räckte till en stabil 2-0-seger och en utmärkt start på seriespelet 2021.

Chili jublar efter sitt mål på Borås Arena.

 Lika effektivt var inte anfallsspelet i den allsvenska hemmapremiären en vecka senare. Norrköping stod emot i 78 minuter innan Haris Radetinas spräckte nollan och räddade en trepoängare. Det är anmärkningsvärt att detta var den enda av sex allsvenska matcher under 2021 som Djurgården lyckades vinna med Mohammed Al-Hakim som domare. 

Det blårandiga segertåget hade tuffat igång och fortsatte med en komfortabel bortaseger (3-1) mot Varberg. Hampus Finndell, som slagit sig in i startelvan efter ett år som utlånad till Dalkurd, nickade in sitt första allsvenska mål när klockan stod på 20 minuter. Ett ledningsmål som följdes av fullträffar signerade formstarke Aslak Witry och Nicklas Bärkroth.

Redan i omgång fyra kom sedan säsongens kanske starkaste insats. Djurgården fullkomligt körde över Malmö på Tele2 Arena och segersiffrorna 3-1 var definitivt i underkant. Nicklas Bärkroth hade en helkväll med två mål och en assist till Aslak Witry, Allsvenskans målfarligaste högerback.
– Vi är bra på mycket, vi håller ihop och jobbar för varandra. Vi kan vinna olika typer av matchbilder, vilket är en enorm styrka, sa Nicklas Bärkroth efter segern.

"Bärka" dödar matchen mot MFF med sitt andra mål för kvällen.

Djurgårdens hyllades välförtjänt och reste som storfavoriter till Värmland för att ta sig an  Degerfors, en nykomling som ännu inte vunnit en match i Allsvenskan. Det saknades inte bud på ett ledningsmål, som när en frispelad Edward Chilufya drogs först i tröjan av en hemmaförsvarare och sedan tvingades hoppa undan för att inte bli överkörd av Degerfors utrusande målvakt Ismael Diawara. Frilägesutvisning? Nej, domaren Mohammed Al-Hakim valde att blåsa frispark och ge Diawara ett gult kort. Under andra halvlek stångades DIF mot en mur av försvarsspelare och hade svårt att få till något spel på det ojämna underlaget. Med fem minuter kvar av ordinarie matchtid chansade Degerforsspelaren Victor Edvardsen med ett skott från egen planhalva – som gick över Djurgårdsmålvakten Aleksandr Vasyutin och in i mål. Edvardsen utökade dessutom ledningen till 2-0 efter en omställning på tilläggstid.

Endast tre dagar senare väntade Östersund på Tele2 Arena. Med blixtsnabbe Edward Chilufya i spetsen tryckte DIF plattan i mattan direkt. Chilufya ordnade 1-0 och Jesper Löfgren ökade på till 2-0 efter en hörna. Serieledande Djurgården var åter ett vinnande lag, ett glädjande besked inför det stundande derbyt mot Hammarby. På övertid i första halvlek gav Kalle Holmberg gav DIF ledningen med ett tungt distansskott, men Hammarby lyckades kvittera strax efter halvtidsvilan. Hampus Finndell kunde sedan åter skjuta Djurgården i ledningen efter en hörna, men tio minuter före full tid tilläts Astrit Selmani göra 2-2. DIF tvingades till ett målvaktsbyte under matchen sedan Aleksandr Vasyutin skadat sig svårt i samband med en inspark.

Den 23 maj ägde sedan en mållös drabbning mot Göteborg rum på Tele2 Arena. Den i DIF-målet debuterande Jacob Widell Zetterström – som under 2020 tvingats till ett sabbatsår efter flera hjärnskakningar – gjorde en jätteräddning på tilläggstid.
– Det här var en barndomsdröm, sa den 22-årige målvakten efter matchen.

 

Efter ett sommaruppehåll på en dryg månad var publiken, i begränsad omfattning, välkommen tillbaka till de allsvenska arenorna. I och med lättnader i restriktionerna kunde drygt 7000 åskådare bevittna ett inspirerat Djurgården mot Örebro den 5 juli. Aslak Witry inledde målskyttet på en tidig straffspark, Magnus Eriksson ökade på till 2-0 efter en dryg timme och Emmanuel Banda fastställde slutresultatet 3-0.

Juli månad fortsatte med 0-0 mot Halmstad följt av tre raka segrar – hela 5-1 mot Sirius, 1-0 mot Kalmar och 2-1 mot Häcken. Inför hemmaderbyt mot AIK den 8 augusti hade Djurgården varit serieledare under hela säsongen, men där blev det platt fall. AIK vann med 4-1 mot ett blekt DIF som saknade skadade mittbacken Hjalmar Ekdahl (brutet näsben) och vägde lätt på fasta situationer.

Den tunga förlusten blev en tråkig avslutning på Aslak Witrys annars så framgångsrika tid i Djurgården. Som ny klubbadress för den målfarlige högerbacken (fem mål på 14 matcher) presenterades AZ Alkmaar i Nederländerna. Någon ersättare köptes aldrig in, i stället alternerade Haris Radetinac, Jacob Une Larsson och Jesper Löfgren på norrmannens plats under hösten.

Segersång på Strandvallen.

I och med derbydebaclet tappade Blåränderna serieledningen. Den återtogs emellertid kommande helg tack vare Nicklas Bärkroths 1-0 mot Mjällby, ett nickmål som räckte till seger på Strandvallen. Trepoängaren följdes dess värre av 0-0 mot samma lag på hemmaplan och sedan en tung 1-0-förlust mot Sirius på Studenternas. 

Efter fyra poäng av tolv på de senaste fyra matcherna hördes olyckskorparna. Försvann chanserna till ett SM-guld i samma stund som Aslak Witry packade väskan? Det stundande derbyt mot Hammarby började dessutom illa med ett mål i baken i den 20:e minuten. Fortsättningen av halvleken blev emellertid till en blårandig uppvisning i effektiv anfallsfotboll som inledes med en inslagen straffsparksretur av Magnus Eriksson och fortsatte med granna fullträffar av Hjalmar Ekdahl och Joel Asoro, båda efter passningar från kapten Eriksson. Asoros mål var hans första i DIF-tröjan. Inom loppet av 12 minuter hade Djurgården gått från underläge till en tvåmålsledning, en ledning som dessutom utökades till 4-1. Målvakten Jacob Widell Zetterströms utspark hittade Edward Chilufya som retfullt enkelt tog sig förbi tre Hammarby-försvarare och distinkt prickade in bollen vid den bortre stolpen. En oerhört skön derbyvinst inför drygt 9000 tillåtna åskådare som dessutom innebar återtagen serieledning.

Ekdal jublar efter sitt mål i derbyt.

 
Stärkta av derbysuccén åkte DIF-truppen söderut för en holmgång med Malmö. Hemmalaget tog ledningen på straffspark efter försvarsschabbel, men Stockholms Stolthet kom tillbaka och spelade upp sig i den andra halvleken. Med tio minuter kvar skickade Elliot Käck in bollen från vänsterkanten varpå Hjalmar Ekdal vinklade in 1-1 på volley. Ett par minuter senare träffade Edward Chilufya ribban med ett hårt skott som var centimetrar från att ordna en fullbordad vändning på tre minuter.
– Det var ett styrkebesked och det var rättvist tycker jag. Det här ger oss självförtroende, sa Hjalmar Ekdal efter matchen. 


Djurgården ångade på under slutet av september och besegrade planenligt Degerfors (3-2 på Tele2 Arena) och Östersund (3-0 på Jämtkraft Arena). Mötet med Degerfors blev emellertid oväntat tufft sedan DIF-försvaret kommit till korta mot förre Hammarby-spelaren Nikola Djurdjic som med två mål såg till att ställningen var 2-2. Med kvarten kvar räddades trepoängaren av Haris Radetinac som tryckte in segermålet. Övrig målskyttar var Hjalmar Ekdal och Magnus Eriksson. Mot Östersund stod Jacob Une Larsson, Joel Asoro och Edward Chilufya får målproduktionen.

Därmed var vi framme vid en match av avgörande karaktär för säsongen 2021. Djurgården hade möjligheten att rycka ifrån i toppen av tabellen och med ett sexpoängsförsprång skaffa sig ordentligt grepp om guldet vid en seger mot AIK på Friends Arena. Lagom till derbyt släpptes pandemirestriktionerna varpå över 40 000 åskådare kunde se matchen på plats. Djurgårdens chanser försämrades emellertid rejält redan efter drygt 10 minuter då domaren Glenn Nyberg visade ut Rasmus Schüller efter en närkamp med AIK:s Nicolas Stefanelli. Ett decimerat DIF höll uppe spelet väl men förmådde inte hindra att samme Stefanelli gav hemmalaget ledningen precis innan halvtidsvilan. Målskytten, firade med att slita av sig tröjan och då det redan fanns en varning på kontot blev det spel tio mot tio i andra halvlek. Även om ett för dagen helt ljusblått Djurgården skapade ett par chanser att kvittera var AIK oerhört skickliga på att få tiden att gå. Med återkommande spelavbrott och den svartgula bussen parkerad på egen planhalva blev det inga fler mål på Friends Arena.

Utan avstängde Rasmus Schüller i omgång 23 blev Djurgården ett lätt byte för Elfsborg och deras effektiva omställningar. Elfsborg vann med hela 3-0 inför närmare 20 000 åskådare på Tele2 Arena. Att domaren Mohammed Al-Hakim lät Simon Strands tidiga armbåge i bakhuvudet på Edward Chilufya passera skapade en stor frustration som satte prägel på tillställningen. Vid ställningen 0-1 hade Kalle Holmberg en jättechans att kvittera men sköt utanför. Minuten senare kunde i stället kunde Elfsborg utöka ledningen.
– Det är bara att vara ärlig och säga att deras omställningsspel dödar matchen. Vi är inte tillräckligt bra där. Vi går upp med för mycket folk och de kontrar sönder oss, sa lagkaptenen Magnus Eriksson. 


Kampen om de ädlaste medaljerna fortsatte med ett välkommet avbrott i förlusttrenden, men trots en 3-0-ledning efter 35 minuter blev matchen mot Kalmar till en nagelbitare. Med en halvtimme kvar att spela skiljde det bara ett mål mellan lagen, men DIF lyckades stabilisera defensiven och bärgade en trepoängare på Tele2 Arena. Som målskyttar bokfördes Edward Chilufya, Hjalmar Ekdal och Emmanuel Banda.



Därmed väntade två bortamatcher inom loppet av fyra dagar. Den första ägde rum i Göteborg och blev en stor besvikelse för de blårandiga. Ett taggat Göteborg spelade fysiskt och inspirerat och hade dessutom marginalerna på sin sida. Det räckte till en 3-0-seger och ett förödande poängtapp för Djurgården, som därmed blev poänglöst för tredje gången på fyra matcher.

Lyckligtvis kunde DIF studsa tillbaka i Örebro där ÖSK besegrades på Behrn Arena. Matchens enda målskytt blev Emmanuel Banda som slog till på övertid i första halvlek. Zambiern, som ersatte avstängde Rasmus Schüller på Djurgårdens mittfält, fick bollen serverad av Joel Asoro och drog till direkt.

Det allsvenska racet fortsatte in i november månad med en kylslagen tillställning på Tele2 Arena. Där var Djurgårdens plan var att gå för ett tidigt med ledningsmål mot ett försvarsskickligt Halmstad, men det dröjde ända till minut 78 innan Edward Chilufya lyckades spräcka nollan med en förlösande fullträff. Assistkungen Magnus Eriksson slog ett hårt inlägg mot den bortre stolpen där Chilufya kunde kasta sig fram för att styra upp bollen i nättaket. Ett mål som räckte till andra raka uddamålssegern och gav Djurgårdsfamiljen nytt hopp om guldet. 

Skulle Platinumcars Arena, gamla Parken i Norrköping, bli en lyckoarena för ett guldjagande DIF – precis som 2019? Nej, Djurgården ineffektivitet blev kostsam och fick slutresultatet 1-1 att kännas som en mycket bitter förlust. DIF-dominansen, som backades upp av ett massivt bortafölje, var stor och Kalle Holmbergs ledningsmål efter 20 minuter kom logiskt. Norrköping hotade med sporadiska omställningsanfall och lyckades ordna en oväntad kvittering innan första halvleken var över. Ett mål som blev ödesdigert då Djurgården, trots en handfull riktigt bra lägen, inte lyckades överlista Oscar Jansson i hemmalagets mål fler gånger. ”Peking” var onekligen i brygga i mitten av halvleken men en oklar skada på nämnde Jansson fick ett till ett längre spelavbrott som kylde ner de heta kaminerna rejält. I och med poängförlusten försvann chansen att skapa ett blårandigt grepp om SM-guldet inför de avslutande två omgångarna, i stället var Malmö i förarsätet med en poängs försprång.

Bistra miner efter tungt poängtapp mot Peking.

 Guldchansen skulle sedan fara all världens väg i årets sista hemmamatch. Gästande Varberg nickade in ett ledningsmål efter en dryg halvtimme och skapade stress i DIF-leden. När Magnus Eriksson, som inför matchen tagit emot priset som ”Årets Järnkamin”, missade en straffspark i första halvlekens slutskede fick i stället Edward Chilufya kliva fram och skicka in kvitteringen i minut 48. Olyckligt nog svarade Varberg omgående med ett nytt ledningsmål, liksom 0-1 tillverkat efter en hörna, och DIF var återigen ett stressat och jagande lag inför storpubliken, drygt 23 000 åskådare. Bortalaget var effektivt och utnyttjade ytorna som uppstod när Djurgården satsade framåt. I den 61:a minuten kunde Albin Winbo pricka in Varberg tredje mål. DIF-reduceringen dröjde ända till den tredje övertidsminuten (Joel Asoro) och då var matchen förlorad.

Därmed var Malmös 0-0 mot Kalmar i den sista omgången tillräckligt för att guldet skulle stanna i Skåne. Djurgårdens 1-0 borta med Häcken (målskytt Magnus Eriksson) räckte till en tredjeplats och säkrat Europa-spel. En tredjeplats som skulle lägga grunden för stora framgångar under 2022.

Edward Chilufya blev lagets bästa målskytt med åtta mål i Allsvenskan men lagets stora poängkung var lagkaptenen Magnus Eriksson som förutom fem mål gjorde hela 13 assists.
Försäsongens skyttekung Emir Kujovic (sju mål) blev däremot poänglös med begränsad speltid. 
– Vi har tagit tolv guld sedan 1891 och det är ju inte varje år som man har möjlighet att göra det. Så det svider, men med det sagt så har vi ändå gjort en ganska bra säsong. Det har varit väldigt höga toppar och någon liten dal för mycket, konstaterade Kim Bergstrand.

En massiv allsvensk säsong var till ända och det kunde konstateras att den bjöd på nervig guldvittring såväl som väldigt många fina blårandiga prestationer. Ändå fanns en utbredd bitterhet i spelartruppen med tanke på den hand som DIF satt på inför upplösningen av dramat i toppstriden.

Nyförvärvet Rasmus Schüller var en av som kunde se tillbaka på en mycket stark säsong i Djurgården och belönade med ett fyraårskontrakt efter säsongens slut. Den finländske landslagsmannen sammanfattade sina känslor på dif.se:
–Jag älskar mina lagkamrater och ledarstaben. Jag trivs helt enkelt otroligt bra och det känns roligt att vara här i många år till. 

 

2022 - historiska framgångar I Europa

Efter att ha haft påtaglig guldvittring under 2021 var förväntningarna högt ställda inför säsongen 2022. Det skulle också bli ett år fyllt av framgångar – som dock allra främst skulle utspela sig i ett internationellt perspektiv, där Djurgården gick som tåget i UEFA Conference League – men även med ett meriterande silver i Allsvenskan.

Året tog sin början med att sportchef Bosse Andersson stärkte upp truppen med ett anta intressanta spelare. Ytterbacken Piotr Johansson kom från en stark säsong i Kalmar, anfallaren Victor Edvardsen anslöt med 14 gjorda fjolårsmål för Degerfors i bagaget och speedige norrmannen Gustav Wikheim anlände från Saudiska Al-Fateh.

Värvningar som skapade ett lugn i truppbygget, men i omvärlden var det desto oroligare. I samband med konflikten som uppstod genom Rysslands angrepp på Ukraina bestämde FIFA att utländska spelare i Ryssland kunde bryta sina kontrakt för att spela i andra ligor, vilket resulterade i möjligheter till spännande värvningar under mars månad. Vad innebar detta för Djurgården då? Jo, en viss Sead Hakšabanović, som spelat i lag som West Ham, Malaga och ryska Rubin Kazan, anslöt på lån till Djurgården mellan den 15 mars och den 30 juni.

Situationen skulle även ge möjlighet för en blårandig återkomst för Besard Sabovic senare i augusti och utöver det anslöt även landslagsmeriterade vänsterbacken Pierre Neurath Bengtsson till Kaknäs.
På sedvanligt manér försvann också ett antal spelare där trotjänare som Edward Chilufya och Curtis Edwards tackade för sig och rörde sig vidare.

Försäsongen inleddes med fyra komfortabla träningsmatcher mot Västerås, Metta, Rosenborg och Lilleström där samtliga gav vinst. Därefter var det dag för första matchen i Svenska Cupen mot Brage som kom från en fjolårssäsongen med en placering i nedre halvan av Superettan. Matchen blev målfattig och inte alltför minnesvärd, men efter 77 spelminuter fick nyförvärvet Victor Edvardsen bollen i målområdet och satte den säkert i buren. En viktig inledande trepoängare och cupen var igång.

Efter seger mot BP med 3-0 och ett kryss mot Halmstad (1-1) avancerade sedan DIF som gruppsegrare. Kalmar fick ta emot Djurgården till kvartsfinal och det var klassiskt vinna eller försvinna som gällde. Efter 30 minuters speltid var matchen mållös, men det saknades inte chanser för bägge lagen. Ledningsmålet kom dock till slut när den tidigare Kalmarspelaren Piotr Johansson skickade in en boll som Haris Radetinac rusade på för att nicka in 1-0. Bara minuter senare var det Piotr själv som lyckades sula in bollen på en retur från målvakten och matchen slutade sedan 2-0. Djurgården var vidare till semifinal där Malmö väntade.

Mötet mot Malmö skulle visa sig bli tufft, då MFF nyligen hade förstärkt med landslagsmannen Isaac Kiese Thelin samt hade tillgång till en skadefri Anders Christiansen. Båda lagen slet hårt och luften gick till viss del ur järnkaminerna när lagkaptenen Magnus Eriksson fick en ordentlig smäll av Malmös Martin Olsson och tvingades kliva av. I den 33:e minuten skulle sedan den ovan nämnda Isaac Kiese Thelin bryta sig loss för att göra 1-0 för Malmö. Trots intensivt tryck och en mängd avslut kom inte Djurgården längre än semifinal detta år och Malmö vann med uddamålet på Tele2 Arena.

Därpå följde ett inte alltför upplyftande allsvenskt genrep mot FC Honka med förlust 0-2, vilket enligt den slitna klyschan skulle innebära en bra premiär när seriestarten nu stod för dörren. Hemmapremiären gick av stapeln den 4 april då Djurgården tog emot Degerfors och över 20 000 personer hade tagit sig till Tele2 Arena för att inviga ännu en fotbollssäsong.
Det dröjde inte länge innan den första kassen skulle trilla in, i den elfte matchminuten hittade Isak Hien en öppning till Sead Hakšabanovic som säkert nätade till 1-0. Förarsäte för Djurgården och matchen slutade sedan 3-1 till blåränderna, där den tidigare Degerfors-anfallaren Victor Edvardsen stod för de två resterande målen mot sin gamla förening.

Vinstsviten blev dock kortvarig då Djurgården förlorade med 1-0 mot Mjällby på Strandvallen i den andra omgången av Allsvenskan. På hemmaplan såg det däremot bättre ut och när Djurgården tog emot IFK Norrköping i den tredje omgången var det en viktig match trots ett tidigt skede i Allsvenskan.
Norrköping hade förlorat sina två första matcher och behövde nu lämna huvudstaden med poäng för att ta sig ur bottenskiktet av tabellen. Djurgården behövde däremot vinna matchen mot “Peking” för att inte tappa mark i toppstriden. När den första halvleken var spelad stod det 1-0 till Norrköping men det fanns ännu en hel del speltid kvar på Tele2 Arena. Inbytte Emanuel Banda reducerade, hoppet tändes och i den 85:e minuten gav Joel Asoro blåränderna ledningen och blev matchhjälte - något som skulle bli en god vana under säsongen.

Efter en oavgjord match mot Göteborg på Gamla Ullevi, där Joel Asoro, som nu ätit sig in i startelvan, nätade för kvittering var det dags att möta AIK. Friends Arena var så gott som fullsatt när årets första derby stundande. Derbyn mot AIK brukar alltid vara tuffa, jämna och hårda och denna match skulle inte vara något undantag. Båda lagen skapade farliga chanser och kontringar. I den 44:e minuten kom det första målet av AIK:s Nicolas Stefanelli som skarvade in bollen på ett inspel från höger. Andra halvlek var tuff för järnkaminerna, trots många goda försök så blev det ingen kvittering och matchen slutade med en uddamålsvinst för AIK.

Desto ljusare var det veckan efter när Sirius tog sig till Tele2 för att möta blåränderna på hemmaplan. Den utlånade Djurgårdsmålvakten Tommi Vaiho hade en hel del att göra när han ställdes inför sina gamla lagkamrater. Första fullträffen kom i den 26:e minuten av Hampus Finndell, efter det rann målen in och matchen slutade 4-0 till DIF. Ytterligare målskyttar var Sead Hakšabanovic, Haris Radetinac och Victor Edvardsen.

Nästa match mot Helsingborg rubricerades som den 16:e omgången i Allsvenskan, anledningen var att Djurgården skulle spela Europamatch och för att få ihop spelschemat behövde matchen tidigareläggas. Helsingborg var nyuppflyttade i Allsvenskan och blåränderna var kraftigt vinsttippade inför matchen.
Det blev dock inte någon promenad i parken, viket märktes tydligt när Helsingborgs Taha Ali bröt högt upp och gjorde mål efter bara tre minuter. Samma Taha Ali skulle sedan göra ytterligare ett mål och tvåmålsunderläge var ett faktum. Men den första halvleken var inte klar där och i den 32:a minuten dundrade Sead Hakšabanović in bollen in i mål via en Helsingsborgs-försvarare och nu fanns det kontakt.
Andra halvlek var tuff och blåränderna lyckades inte få in bollen. Till slut klev mittbacken Isak Hien upp och nickade in kvitteringen i andra övertidsminuten. Matchen slutade 2-2 men i avslutningsprotokollet stod det 15-3 till Djurgården, vilket säger det mesta om matchbilden.

Trepoängaren skulle tyvärr dröja ännu en omgång till för när blåränderna åkte ner till Borås Arena blev det ingen poängskörd då matchen mot Elfsborg slutade 0-0.

Djurgården hade bevisligen svårt att ta poäng borta säsongen 2022. Men hemmavinsterna skulle fortsätta för järnkaminerna när föregående års vinnare Malmö kom på besök. MFF kom upp med skadeproblem i truppen men det skulle inte göra matchen till en enkel uppgift för DIF. Avsparken på Tele2 skedde framför 20 500 åskådare och de skulle få se en riktigt Djurgårdsfest.
Första målet kom i form av ett självmål, ett skott från Piotr Johansson som tog på en MFF-försvarare. Efter en halvtimmes speltid fick lagkaptenen Magnus Eriksson bollen som han skickade in i boxen där Hjalmar Ekdal tagit sig fram. “Hjalle” bröstade säkert ner bollen och drämde till den på volley, ett klassmål från mittbacken och det var 2-0.
Andra halvlek började lugnt och bägge lagen hade flera bra försök på mål. I den 65:e minuten var det sedan dags för nästa mittbacksmål när Isak Hien klämde in bollen efter en retur från “Manges” skarvning som Malmös Ismael Diawara räddade. Spiken i kistan kom när Joel Asoro tog sig fram och sköt bollen stenhårt som snuddade stolpen in i målet. Vild eufori på läktarna och 4-0 till Djurgården som kammade hem tre viktiga poäng i toppstriden.

Temat med motgång i bortamatcher fortsatte tyvärr när blåränderna tog sig ner till Småland för att ta sig an formstarka Kalmar, där mittbacken Lars Saetra avgjorde för hemmalaget med ett sent mål i matchminut 92.

Hemmaborgen visade sig däremot vara en trygg plats för blåränderna när Varberg kom på besök. Hampus Finndell ordnade de första två målen för DIF och det var bekväm ledning redan efter tio minuters spel. Slutsiffrorna skrevs sedan till 4-0 för Djurgården. Notabelt är även att detta skulle bli Sead Hakšabanović sista match för Djurgården då hans kontrakt gick ut och han såldes från sitt ryska lag till skotska Celtic.

Lite välbehövlig vila följde och Djurgården tog sig upp till Sundsvall inför första matchen efter sommaruppehållet. GIF Sundsvall hade haft en tuff start av Allsvenskan och behövde börja ta poäng för att hålla sig kvar.
Det var en solig junieftermiddag när de för dagen vitklädda blåränderna besökte NP3 Arena och “Giffarna” började starkt med 1-0 redan efter fyra minuter. Djurgården var dock också på hugget och det tog inte lång tid innan kvitteringsmålet kom när Hjalmar Ekdal nickade in en boll från Joel Asoro. Efter det skulle ytterligare två mål produceras (Joel Asoro och Haris Radetinac), vilket innebar att DIF hade gjort tre mål på sju minuter. I halvtid stod det 4-1 på resultattavlan till DIF efter att även Victor Edvardsen nätat och matchen slutade sedan 5-2 till Djurgården, årets första vinst på bortaplan var därmed säkrad.

Veckan efter matchen i Sundsvall var det dags nya tag, ett derby mot Hammarby stundande och spänningen var som alltid på topp. Tele2 Arena var så gott som fullsatt med lite mer än 27 000 åskådare på läktarna som var exalterade inför ett klassiskt derby med allt vad det innebär.
Det skulle bli en tuff kamp med många farliga lägen skapades mellan de två lagen. Men när första halvlek var spelad stod det fortfarande 0-0, trots flera klara chanser åt båda håll. Men ett avgörande mål skulle till slut komma när Gustav Wikheim, som blev inbytt bara två minuter innan, satte bollen i nät i den 68:e matchminuten. Tele2 Arena brast ut i ett massivt måljubel och DIF-supportrarna var i extas. Efter 90 minuters ordinarie speltid och nio tilläggsminuter var sedan derbyt färdigspelat och Djurgården stod som vinnare.

Med tre raka vinster i bagaget tog sig blåränderna ner till Skåne för att möta Helsingborg. Ett revanschlystet Djurgår’n, efter den föregående oavgjorda hemmamatchen, tog sig ut på Olympia och gjorde en bra prestation när Helsingborg besegrades med 2-0.

Nästa match mot Värnamo hemma gav också vinst (5-0) och järnkaminerna var nu inne på en fem matcher lång vinststreak. I Allsvenskan väntade därefter BK Häcken på att ta emot DIF, men innan dess skulle Djurgården ta sig ner till Kroatien för att spela den andra kvalomgången i Conference League.

Inledningen på ett Europaspel som skulle bli en stor framgång för Djurgården 2022, där blåränderna skulle ta sig hela vägen till en åttondelsfinal med en mängd klassiska matcher. Men låt oss börja på Balkan...

Väl nere i Kroatien skulle Djurgården spela den första av två matcher mot HNK Rijeka på inte alltför välkomnande Rujevicastadion. De kroatiska motståndarna hade gott om rutin beträffande Europaspel med erfarenhet från både i Europa League och Conference League.
Men det skulle inte skrämma DIF som började matchen bra med ett tidigt avslut som gick utanför målburen. Rijeka svarade dessvärre upp med ett ledningsmål efter 13 minuter,det var dock ingen som hängde med huvudet utan det blårandiga maskineriet fortsatte att tuffa. Efter 38 spelade minuter fick sedan Hampus Finndell bollen av Victor Edvardsen som fint placerades i Rijekas nät för kvittering.
Ett kryss hade varit ett väldigt bra resultat att ta med sig från Kroatien hem till Sverige men Djurgården var inte klara där. Victor Edvardsen högg i boxen i den 54:e matchminuten och slog in bollen vid bortre stolpe för 2-1. Djurgården började sakta men säkert backa hem i matchen och efter ett byte där mittbacken Jesper Löfgren klev in istället för Joel Asoro kunde DIF parkera bussen och bärga segern. Blåränderna lämnade därmed Kroatien med ett utmärkt utgångsläge inför returen veckan därpå. Men innan dess väntade Bravida arena och ett toppmöte mot BK Häcken.

Inför matchen mot Häcken kunde Djurgården stolt presentera att den rutinerade mittbacken Marcus Danielsson var tillbaka till Stockholms stolthet, sist han bar den blårandiga tröjan var i guldmatchen 2019. Häcken hade ett lågt spel där Djurgården fick rulla mer boll, men efter ett omdiskuterat straffbeslut av domaren Andreas Ekberg skulle ligans skyttekung Alexander Jeremejeff göra matchens första mål.
Att kvittera i underläge var lite av ett signum för Djurgården säsongen 2022 och denna match skulle inte vara ett undantag. I den 49:e matchminuten kom kvitteringsmålet i form av en hörnvariant som avslutades av Emmanuel Banda. Därefter dunkade Elias Andersson in bollen i nätet i den 63:e matchminuten till 2-1. Marcus Danielson fick sin debut i matchen där han agerade högerback för ovanlighetens skull och med “Mackan” i backlinjen avslutades sedan matchen, tre poäng in på kontot och Djurgården var nu serieledare.

Sedan var det Europa-dags igen. Med 2-1 i ryggen skulle blåränderna ta emot Rijeka på hemmaplan inför 18 000 supportrar. Den förväntade kroatiska anstormningen var dock hanterbar i en ganska tuff mållös första halvlek och matchen slutade 2-0 till Djurgården, där Isak Hien och Emmanuel Banda båda gjorde mål. Europaäventyret rullade sedan vidare när Djurgården åkte till Rumänien för att möta Sepsi i den tredje kvalomgången. DIF gick på knock och efter en timme spelad på Sepsi Arena stod det redan 3-0 till DIF, efter två mål från Joel Asoro och ett från Victor Edvardsen, och vinsten var nära. Sepsi reducerade förvisso mot slutet av matchen, men vinsten var säkrad för järnkaminerna.

Det var tufft för blåränderna att pendla mellan Allsvenskan och Europa och vid besöket på Finnvedsvallen tog segersviten slut. Djurgården fick nöja sig med  0-0 mot Värnamo borta, efter det var det emellertid full fart framåt för att avancera i Europa.

Returmatchen mot Sepsi hemma började knepigt när Victor Edvardsen tog ett gult kort efter 30 sekunder och mer oro blev det när Sepsis Cosmin Matei gjorde mål efter åtta minuter. Men med hängivna hemmasupportrar i ryggen dröjde det inte långt innan kvitteringen kom. Hampus Finndell levererade ett förlösande mål  i den 12:e minuten som gav trygghet. Matchen var dock långt ifrån över och Joel Asoro visade ännu en gång hur väl han trivdes med Europaspel genom att därefter säkra matchen med två mål.

Därmed var Djurgården vidare till playoff i Conference League och hade bara cypriotiska Apoel mellan sig och gruppspel. Innan dess skulle dock Kalmar ta sig till Tele2 för att möta ett hungrigt Djurgården. Med vissa förändringar i truppen efter många Europamatcher klev DIF ut och tog sig an KFF. Det dröjde inte länge innan Gustav Wikheim visade vägen med de första två målen i matchen. Efter 70 minuter stod det 3-0 till DIF och många trodde att matchen var stängd därmed. Kalmar skulle dock få in två mål mot slutet av matchen, men det räckte inte längre än så och Djurgården kammade hem vinsten med 3-2.

Efter matchen mot Kalmar stundande playoff mot Apoel och Sportchef Bosse Andersson kallade matchen för ”en av de viktigaste matcherna i föreningens historia”. Motståndet blev bara svårare desto längre Djurgården kom och det var ett välmeriterat Apoel som DIF tog emot på Tele 2 den 17 augusti.
Det dröjde inte lång tid innan första målet kom från Victor Edvardsen – och det var spektakulärt. I den tionde matchminuten vinner Djurgården över bollen från Apoel vid mittplan och Edvardsen får bollen, med ett vaket öga noterar han att målvakten Vid Belec står för långt fram. Victor lobbade bollen från mittplan med ett skott som seglade över målvakten in i mål, ett skott som många Djurgårdare kände igen från tidigare år - och Tele2 Arena fylld med över 19 000 åskådare formligen exploderade.
Apoel var det bollförande laget efter det första målet men DIF stack upp i offensiven då och då. Nästa mål skulle komma i den 54:e minuten när Magnus Eriksson passade en fin boll till Haris Radetinac på högerkanten som i sin tur skickade bollen över försvaret till vänster sida av målet där Hjalmar Ekdal ostört nickade in bollen i mål.
Det dröjde bara 10 minuter innan Gustav Wikheim skulle göra det sista målet för dagen men matchen var inte klar än då Rasmus Schüller tog ett rött kort efter 70 minuter spelade. Trots en man mindre lyckades järnkaminerna hålla nollan tack vare väldigt fina prestationer av Jakob Widell Zetterström. Matchen slutade 3-0 och Djurgården hade bäddat upp fint inför bortamatchen mot cyprioterna.

Tisdagen den 3 augusti var det dags för Djurgården att sätta spiken i kistan och ta sig till gruppspel i Conference League, en uppgift som dock var lättare sagt än gjord. Efter en chockartad inledning på GSP Stadium stod det 2-0 till Apoel, vilket innebar 3-2 i de sammanlagda matcherna och Djurgården började bli pressade.
Elias Andersson skulle däremot ge blåränderna det andrum de behövde i den 73:e minuten när han dundrade in en boll från Hjalmar Ekdal. De nedresta DIF-supportrarna var i extas, men det skulle tyvärr inte hålla så länge när Apoel satte sitt tredje mål bara minuten efter. Efter målet kändes resterande tid av matchen som en evighet men det var bara för Djurgår’n att rusta upp, vilket de gjorde i form av att ta in Marcus Danielson och Emmanuel Banda.
Men matchen var inte över än, Joel Asoro skulle notera sig i målprotokollet ännu en gång i Europaspel. Efter ett vaket utkast från Jakob Widell Zetterström kom Joel Asoro i ett friläge med bara en Apoel-spelare kvar, Joel gick förbi försvararen och skickade in bollen i nätet i den 93:e matchminuten. Strax efter målet var matchen slut och Djurgården var i gruppspel i Conference League, ett historiskt avancemang för klubben. Detta skulle även bli Isak Hiens sista match i Djurgården innan han lämnade för italienska Hellas Verona.

Efter grupplottning fick Djurgården en spännande grupp med Shamrock Rovers FC, Molde FK och KAA Gent. Första matchen skulle spelas på irländska Tallaght Stadium. Innan matchen mot Shamrock hann Djurgården vinna i både Allsvenskan (Elfsborg 2-1, Sirius 1-0) och Svenska Cupen (Örebro Syrianska 3-0).

Inledningen på UECL-gruppspelet skulle däremot visa sig mållös, trots att matchen slutade med 10-11 i skott. Med en poäng i bagaget fick Djurgården lämna den grönvita Shamrock för ett annat grönvit lag, Hammarby. Det är alltid viktigt med derby men denna match var extra viktig då det enbart skilde 4 poäng mellan lagen. Det skulle däremot behållas oförändrat då det slutade lika mellan DIF och HIF denna septembersöndag och även här visade avslutsprotokollet 10-10.

Den korta måltorkan skulle däremot upphöra ganska snabbt när Djurgården tog emot Norska Molde på Tele2. Det såg bra ut för Djurgården under inledningen av matchen tills Molde fick en straff strax innan första halvlek var spelad.
Efter halva matchen avklarad stod det 0-1 till Molde och Djurgården kunde inget annat än att rycka upp huvudena och ta tag i matchen igen, vilket de också skulle göra. I den 50:e matchminuten kom kvitteringen och bara åtta minuter efter det blev det mål igen när Magnus Eriksson i ett frisparksläge kyligt hittade Emmanuel Banda som lyfte in bollen för 2-1. Men matchen var långt ifrån över, trots spelarövertag då Moldes David Fofana blivit utvisad på grund av provocerande målfirande och en grov tackling. Med en man mindre lyckades Molde få ändå in en boll och kvittera i 77:e minuten. På planen fanns lyckligtvis Joels Asoro som ännu en gång skulle visa att detta var hans Europaspel och att han “gör som han vill”. I matchminut 90 trycker han in bollen i mål vilket innebar 3-2 och tre viktiga poäng till DIF.

Växelverkan på nytt och åter till Allsvenskan och IFK Göteborg hemma som stod på tur för blåränderna. En viktig match för bägge lagen, för Blåvitt innebar det en närmande till prispallen och för DIF en plats som serieledare. Det var dock Djurgården som skulle gå vinnande ur striden på Tele2 Arena när Victor Edvardsen stod för ett hattrick mot sin gamla klubb. Matchen slutade 3-0 och guldvittring fanns, dessvärre skulle Djurgården hamna i en svacka i Allsvenskan där de förlorade tre matcher i rad mot Degerfors (0-3), Häcken (0-1) och AIK (1-2).

I Europa skulle Djurgården däremot fortsätta att gå som tåget i dubbelmötet mot KAA Gent. Första matchen mot Gent spelades på Ghelamco Arena i Belgien och laget ställde upp i ett grått tredjeställ framtaget för Conference League.
Efter att Marcus Danielson skallat in matchens enda mål plockade Djurgården tre sköna poäng mot ett synnerligen kvalificerat motstånd och laget återvände hem för att ladda om.

Veckan därpå var det dags igen när Gent tog sig till Stockholm för att spela den andra halvan av gruppspelet. Blåränderna var på tårna och skulle återupprepa sin belgiska överkörning, efter en spelad halvlek stod det 3-0 till DIF. Andra halvlek drog igång direkt när Gustav Wikheim gjorde sitt andra mål i matchen. Gent gav dock inte upp så lätt och trots det kraftiga underläget in två mål, men det var inte tillräckligt för att ta över matchen. Djurgården hade nu vunnit bägge matcher mot KAA Gent och ledde gruppen.

Efter derbyförlusten mot AIK var det dags för Djurgården att ta nya tag mot Malmö i Allsvenskans 27:e omgång. Framgångarna i Europa hade tagit på truppens krafter och det tidigare skadeläget hade börjat ljusna inför matchen mot Malmö. Efter första halvlek stod det dessvärre 2-0 till skåningarna och det såg ut som att Djurgården skulle tappa ytterligare poäng i Allsvenskan. Men om det var nånting blåränderna gjort till en paradgren under säsongen så var det att vända matcher och efter 60 minuter stod det 2-2, efter mål av Elias Andersson och Kalle Holmberg.
I den första tilläggsminuten skulle sedan Joel Asoro bli neddragen i målområdet och Fredrik Klitte dömde straff- Marcus Danielsson förvaltade den kyligt och placerade in bollen för att ge DIF ledningen. Tolv evighetslånga tilläggsminuter följde men Djurgården vann matchen med 3-2 på Eleda Stadion.

Klipp över till Europa och Conference League igen. Den första matchen mot Molde var en riktig nagelbitare och den andra matchen visade sig vara detsamma. Norrmännen var hungriga i första halvlek och gjorde det första målet efter sex minuter, andra målet kom sedan från Molde kvarten senare. Under den första halvleken höll Molde i spelet och Djurgården hade bara ett avslut på mål. Dessbättre ett väldigt effektivt sådant då det innebar eb reducering från Victor Edvardsen som kom precis innan halvtidsvila.
I andra halvlek var spelet lite jämnare men Molde hade fortfarande övertag, tills Joel Asoro skulle ta sig loss och lösa kvittering för Djurgården. I den 73:e matchminuten gick Gustav Wikheim av för att ge plats åt en viss Haris Radetinac som skulle ge DIF ledningen bara fyra minuter senare. Efter några matchavgörande räddningar från Jacob Widell Zetterström skulle Djurgården vinna över Molde på Aker Stadion och därmed var ett historisk gruppavancemang i Conference League säkrat.

När Djurgården därefter besökte Norrköpings Platinumcars Arena var Häcken redan klara som svenska mästare. Men det fanns fortfarande en andraplats att kriga om för att cementera sig som bäst i stan och en vinst mot Norrköping hade räckt för det. Djurgården var bollförande under majoriteten av matchen men hade väldigt svårt att göra mål. Däremot skulle Haris Radetinac, som spelade sin 199:e match i Allsvenskan, hitta målet i den 97:e minuten för en 1-0 vinst. Haris hedrades med mäktiga ovationer från de många DIF-supportrarna på plats och därmed var andraplatsen i Allsvenskan säkrad.

Trots att avancemang i Europa redan var säkrat fanns det fortfarande rankingpoäng och en vinst i gruppen att spela för när Irländska Shamrock Rovers besökte Stockholm i sista gruppspelsmatchen. Djurgården gjorde jobbet ordentligt på nytt och såg till att ta topplaceringen i gruppen när Kalle Holmberg efter ett fint passningsspel hittade lagkapten Magnus Eriksson som satte ledningsmålet. Matchen mot Shamrock slutade sedan 1-0 och Djurgården slutade därmed etta i gruppen efter ett fantastiskt och historiskt Europaäventyr.

Årets sista match skulle spelas mot Mjällby på Tele2 inför lite mer än 25 000 åskådare och saknade betydelse rent tabellmässigt. Det skulle tyvärr inte bli det avslut på året alla djurgårdare hade hoppats på och matchen slutade 1-0 till Mjällby. Placeringen i tabellen var dock oförändrad och det stora silvret var redan i Djurgårdens ägo.

Summa summarum: Säsongen 2022 var en intensiv framgångssaga som många Djurgårdare sent kommer att glömma. Det bjöds på en tuff kamp i samtliga turneringar med fina resultat, oförglömliga mål och ett extremt imponerande avancemang i Conference League.
En viktig faktor bakom framgången var den breda truppen som testades konstant i Allsvenskan såväl som UECL. Spelaren med flest gjorde mål i Allsvenskan var Victor Edvardsen med sina nio mål, plus fyra i Europa-spelet. Victor delade även det allsvenska assistpriset med Magnus Eriksson, bägge gjorde respektive nio assists. Evigt unge Haris Radetinac, som förlängde med Djurgården ytterligare två år, utnämndes till årets järnkamin 2022.

Europa-framgångarna skapade även oerhört fina intäkter för Djurgården som gick in i 2023 med en rejält stark kassa - dessutom förstärkt av lukrativa spelarförsäljningar från Bosse Andersson. Något som skruvade upp förväntningarna och gulddrömmarna rejält inför den kommande säsongen…