Delad pott mot IFK Norrköping

• 19 apr 2024

Djurgården fick nöja sig med 2-2 mot Peking i en tuff match där blåränderna låg närmast segern.

Djurgården mönstrade följande elva mot IFK Norrköping med endast en förändring på topp.

Elvira Björklund
Alexsandra Lobanova, Matilda Plan (k), Beata Kollmats, Ebba Hed
Sessy Åsland, Nellie Lilja
Tove Almqvist, Shinomi Koyama, Lucia Duras
Olivia Ländin Sjöblom

Katelin Talbert, StinaLisa Johansson, Flavine Mawete, Sura Yekka, Agnes Hedman, Sara Lilja Vidlund, Meja Staffansson och Zara Jönsson var de spelare som inte var tillgängliga för truppen.

Efter en skön premiärseger mot nykomlingen Trelleborg väntade nu ett sannolikt tuffare motstånd när Djurgården begav sig till Platinumcars Arena för att ta sig an IFK Norrköping. Ett lag som värvat klokt och stärkt truppen på ett antal positioner inför säsongen och således en intressant utmaning för blåränderna.

Djurgårdens startelva innehöll i inga förändringar och inramningen bjöd på en kylig kvällsmatch i den ännu frånvarande vårvärmen när avsparken slogs. Det fanns förväntningar på en fysisk och tuff match, men det blev en ganska trevande inledning där lagen kände på varandra under de första minuterna.

Men i åttonde minuten var det dags för Shinomi Koyama att blixtra till. Sessy Åsland slog en smart passning i djupled till den formstarka japanskan som kostade på sig ett extra dribblingsvarv i straffområdet innan hon rullade in 1-0 med vänstern.

En drömstart på matchen och DIF öste vidare framåt med en ny boll i nät från Koyama strax efter. Denna gång var dock flaggan uppe för offside, även om reprisbilderna gav ett annat svar.

Scenariot upprepade sig på nytt i den i den 13:e minuten när Sessy Åsland styrde in ett inspel från Tove Almqvist, men även denna gång kom flaggan upp från assisterande domaren med svårbedömd marginal.

Mycket DIF inledningsvis och Norrköpings första avslut kom i 17:e minuten när välbekanta Fanny Andersson sköt över i hyfsat läge. Blåränderna replikerade med ett fint läge för Tove Almqvist kort därpå, men avslutet gick dessvärre ovanför målramen.

Djurgården häll i taktpinnen och med halva halvleken spelad kom ett nytt läge för DIF. Tove Almqvist stod för inlägget och Shinomi Koyama nickade, bollen rensades emellertid undan av en hemmaförsvarare precis framför mållinjen.

Det blårandiga övertaget var förkrossande med halvtimmen spelad, men trots det var det bara 1-0 på resultattavlan. I 33:e minuten fick sedan Norrköping ett farligt frisparksläge där Wilma Leidhammar fick en bra träff och det var 1-1.

Långt ifrån logiskt sett till matchbilden men sådan är ju som bekant fotbollen ibland. Djurgården tappade lite rytm efter målet, samtidigt som Peking fick energi.

Den assisterande domarens agerande hade dock fortsatt stor inverkan på matchen. I 39:e minuten kom en ny nätkänning för DIF när Alexsandra Lobanova - som var tydligt onside - slog en cutback som Koyama dunkade in i mål.
Flaggan var dock uppe ännu en gång vilket innebar att DIF därmed fått två korrekta mål bortdömda.

Minst sagt matchavgörande beslut och extremt tungt i en tuff bortamatch. De avslutande minuterna innebar sedan inga fler heta chanser och efter tre stopptidsminuter kom sedan pausvilan efter en halvlek där Djurgården borde haft mer än 1-1 med sig in i omklädningsrummet.

Elvan var oförändrad inför den andra halvleken och DIF tog vid där de slutade med hög press och bra fart. Norrköping var dock mer framåtlutade även de och skulle också ta ledningen i 49:e minuten när Sara Kanutte Fornes nickade in ett inlägg från höger.

Blytungt givetvis men Djurgårdens replik kom omgående. Nelie Lilja drog iväg en tung kanon på distans som Emma Lind tippade i ribban. Men på returen fanns Beata Kollmats påpassligt på plats och nickade in returen.

En mycket betydelsefull kvittering och DIF kunde börja jaga ledningsmål. Spelet var dock mer utjämnat nu och lagen turades om att attackera. Klockan tickade upp på timmen spelad och Norrköping slog en inläggsfrispark där Elvira Björklund fick rycka ut och parera en hyfsat farlig nick.

I 64:e hade sedan Molly Wiklander ett svepande skott som oroade en del och det gällde att vara på sin vakt. Strax efter kom en glädjande comeback för Maria Brochmann efter skadan, som kom in samtidigt som Louise Hvarfner. Detta medan Olivia Ländin Sjöblom och Lucia Duras lämnade plats.

I 68:e minuten var det ruggigt nära ledning för DIF när Ebba Hed löpte smart och slog ett fint inlägg. Tove Almqvist fanns på plats i boxen, men trycktes undan precis i skottögonblicket och hemmalaget kunde rensa.
Kort därpå testade Matilda Plan med ett avslut som smet strax över och det var underhållande och fartfyllt med tjugo minuter kvar. DIF var framåtlutade, skapade en del hörnor och hade god kontroll på matchen.

Minuterna tickade dock iväg ganska snabbt och DIF tryckte på men fick inte riktigt till de vassa chanserna som krävdes, även om Tove Almqvist var nära att bryta igenom på högerkanten men bollen var dessvärre  över kortlinjen.
Klockan gick upp på 90 minuter men matchen stannade av när Louise Hvarfner fick en brysk spark över smalbenet i en duell. Inget kort kom dock och tyvärr tvingades Louise kliva av medan Ina Vårhus ersatte.

De sista minuterna rasslade iväg fort, men Maria Brochmann var nära med en nick som Emma Lind räddade skickligt, dock var flaggan för offside uppe på nytt. Mer av värde hände inte och till slut kom signalen från Eva Svärdsudd som förkunnade att matchen var avslutad.

Summa summarum en fin DIF-prestation som rimligtvis borde varit en seger sett till matchbilden och omständigheterna. Dock ändå glädjande med en poäng med hem från en svår bortamatch och bara att börja ladda om för nästa utmaning.

Närmast väntar hemmamatch på Stockholms Stadion lördag 27 april kl. 15.00 då KIF Örebro kommer på besök. Var på plats då, biljett köper du här.

19 april, fredag 19:00Platinumcars Arena