Edward Chilufya klar för DIF

En blårandig tiger ansluter till Djurgården när zambiske U-landslagsspelaren Edward Chilufya skriver på för fyra år med DIF.

Djurgården fyller på truppen med anfallskraft från Zambia i form av 18-årige Edward "Tigern" Chilufya. En speedig och målfarlig anfallare/mittfältare med många fina egenskaper.

Hans goda tålamod har varit en utav dessa viktiga egenskaper med tanke på att processen att bli DIF-spelare har tagit en del tid i anspråk sedan han först besökte Kaknäs i juni 2017.
– Jag har tagit tid på mig och känt ett stort förtroende för Djurgården som har tagit väldigt väl hand om mig, berättar Edward som är glad och stolt över att alla papper nu är klara.
– Det känns väldigt bra att få skriva på för Djurgården. Det här är mitt första kontrakt med ett europeiskt lag och det är stort för mig.

Laget och ledarna känner han bra vid det här laget så Edward behöver ingen acklimatiseringsperiod utan är redan en i gänget på Kaknäs där han får tröja nummer 18.
– Jag kom hit i juni förra året, var här till november och var dessutom med på lägret i Sydafrika så jag har lärt känna laget och alla i Djurgården bra.  Kvaliteten på spelarna och ledarna är hög, alla är vänliga mot mig och jag trivs bra på träningarna. Så det här kommer att bli bra, berättar "Tigern" som visat prov på sina kvaliteter i U21-laget under hösten och nu senast i träningsmatchen mot Syrianska.
– Jag är kvick och snabb med bollen. Bra på att dribbla och skapa chanser, det är väl mina starkaste egenskaper om jag ska lyfta fram några.

"Jag är ung och har inte bråttom så jag tar det steg för steg"
Edward Chilufya är fostrad i Mpande Academy i Zambia där han fått en god fotbollsutbildning. Det blev en språngbräda in i Zambias U20-landslag där hans insatser sedan väckte omvärldens intresse.
– Jag började i en akademi och därifrån har jag tagit mig vidare till att spela i det zambiska U20-landslaget, säger Edward som bland annat vann Afrikanska U20-mästerskapen på hemmaplan med sitt Zambia där han också blev turneringens poängkung.
– Det har blivit många mål i landslaget och jag tycker att jag gjort bra ifrån mig i både AFC U20 och i U20-VM, (där Zambia föll i kvartsfinal mot Italien). I Afrikanska U20-mästerskapen gjorde jag fem mål och blev skyttekung i turneringen.

Beträffande smeknamnet "Tigern" handlar det inte om hans snabbhet eller rovgirighet framför mål utan bakgrunden hittas inom familjen.
– Det var min lillebror som tyckte att jag påminde om Timothy Mwitwa i Chipolopolo (Kopparkulorna, dvs Zambias landslag) som hade det som smeknamn och sedan dess har jag kallats för det. Det hänger kvar än idag även om jag oftast kallas för "Chili" av lagkompisarna på Kaknäs, förklarar Edward som hoppas på en stigande utvecklingskurva under sin tid i föreningen.
– Jag vill utvecklas som spelare så att jag kan bidra till segrar och titlar för Djurgården. Men jag är ung och har inte bråttom så jag tar det steg för steg, avslutar han.

Det har varit en lång resa även för sportchef Bosse Andersson som precis som Edward känt ett starkt förtroende och låtit saker ta den tid som krävts för att allt skulle landa rätt.
– Det känns väldigt bra för oss att Edward nu har skrivit på ett fyraårsavtal och ansluter till truppen på Kaknäs. Han är ung och har egenskaper som är väldigt spännande med sin snabbhet, spelskicklighet och professionalism där han kan spela i både U19, U21 och A-laget.
– Han kom hit i somras och sedan har det varit en process att få allt på plats. Han fyllde 18 år i september och vi har hela tiden haft en bra dialog med klubben och varit överens under en längre tid. Nu är alla pusselbitar på plats och Edward har skrivit på ett fyraårskontrakt med oss. Det har inte varit lätt för honom att sväva i den här ovissheten men han har hanterat det på ett fantastiskt sätt och jag har stor respekt för det. Nu ska han få utvecklas hos oss i lugn och ro och det ska bli spännande att följa honom framöver, summerar Bosse.

Senaste nytt
Fler nyheter