Vinst med 2-1 för U21 mot AFC Eskilstuna

• U21
  • 2 aug 2021

Djurgården tog en stabil seger i bortamatchen mot AFC Eskilstuna. Målskyttar: Emmanuel Banda och Kofi Asare.

Djurgården åkte till U21-matchen borta mot Eskilstuna med flera välkända namn i truppen. Tommi Vaiho vaktade stolparna och närmast framför sig spelade Melker Jonsson och Jesper Nyholm mittbackar med Axel Wallenborg som vänsterback och Leo Cornic som högerback. Mittfältet bestod av Curtis Edwards, Elias Andersson, och Emmanuel Banda, och längst fram flankerades Emir Kujovic av Albion Ademi och Kofi Fosuhene Asare.

Domaren blåste igång matchen och vinden blåste kallt i ett 16-gradigt mulet Eskilstuna på måndagseftermiddagen. Det var en jämn match inledningsvis där det gick att känna igen sättet A-laget spelar på i hur Djurgården uppträdde. En lång svepande boll från Axel Wallenborg till Leo Cornic i offensiv position resulterade i en hörna från höger som Emir Kujovic nickade hårt mot mål men som räddades av målvakten. Minuten senare var det dags för hörna från andra sidan och Elias Anderssons boll gick fram till Albion Ademi utanför straffområdet vars avslut styrdes ut till ytterligare en hörna. Bra press av Djurgården initialt, och den höga pressen i försvaret försvårade hemmalagets försök att ta sig framåt i planen.

Emir Kujovic ropade på straff efter en kvart när han gick ner efter en duell i straffområdet, men domaren vinkade avvärjande och Djurgården fortsatte att äga bollen på offensiv planhalva. Men Eskilstuna stack upp i ett anfall och hade ett farligt avslut som Tommi Vaiho boxade ut kontrollerat. 1-1 i farliga målchanser efter 18 spelade minuter. Minuten senare fick Kujovic ytterligare ett läge efter ett inlägg från Albion Ademi, men avslutet tog klockrent högt upp i stolpen och ut.

Efter ett av Eskilstunas längre anfall i matchen tog Leo Cornic bollen och efter vackert småpass-spel i eget straffområde tillsammans med Nyholm och Edwards gick bollen upp till Kofi Asare som från halva plan drev upp bollen, spelade vägg med Kujovic, och sedan vände inåt förbi sin ytterback och placerade bollen vackert högt i bortre burgaveln. Ett riktigt fint fotbollsmål och målformen för Kofi Asare håller i sig! Ledning Djurgården i den 24:e minuten.

Bara minuter senare var det dags för 2-0 när Albion Ademi tog sig förbi sin försvarare på kanten och spelade in bollen efter marken till Emmanuel Banda som kunde stöta in bollen från nära håll och vi tog ett ordentligt grepp om matchen.

AFC gjorde ett par framstötar men lyckades inte ta sig in på den sista tredjedelen tack vare ett solitt försvarspel. De skapade en hörna i den 37:e minuten och flyttade upp det mesta de hade i straffområdet. Hörnan hamnade dock hos Tommi Vaiho som ställde om snabbt med ett utkast på en löpande Ademi som avslutade strax utanför bortrestolpen. En sekvens som inte tog mer än 4-5 sekunder från räddning till avslut. Det var mestadels via högerkanten som våra anfall kom till så här långt, och inspelen kom både från Leo Cornic, Albion Ademi, och Curtis Edwards.

Under halvlekens sista minuter tog sig AFC Eskilstuna in i matchen igen med ett större bollinnehav och ett par hörnor. Tommi Vaiho utsattes dock inte för några större prövningar, och räddade det som gick på mål. Vi fick ett par omställningslägen, men inte heller dessa resulterade i några farliga målchanser. Halvleken slutade med tvåmålsledning för oss.

Hemmalaget inledde halvleken bäst och tvingade Vaiho till en jätteräddning i den 49:e minuten. Returen blev farlig även den men Melker Jonsson hann fram och blockerade ut bollen till en hörna. En hörna som nickades mot mål men utan problem för Vaiho.

Kofi Asare fortsatte att vara pigg på sin vänsterkant och hade både ett avslut i burgaveln och en lyftning över till Ademi på bortre stolpen kring den 50:e minuten. Men Eskilstuna fortsatte framåt efter vad som såg ut att ha varit ett lyckat halvtidssnack. Nästa mål i matchen kändes, klyschigt nog, viktigt och tyvärr gick Emir Kujovics låga nick i den 56:e minuten strax utanför stolpen.

Hemmlagets bästa chans i matchen kom i den 59:e minuten efter att de vann ett motlägg på mittplan och deras ytter kom i ett liknande läge som det Kofi Asare gjorde mål på i första halvlek. Tommi Vaiho var dock med på noterna och räddade avslutet som såg ut att vara på väg mot samma maska som Asares mål. Även returen och situation efteråt redde Vaiho ut tillsammans med Melker Jonsson som gjorde en mycket bra match i mittförsvaret.

Efter 15-20 minuter av den andra halvleken tog vi tillbaka initiativet och kontrollerade spelet allt mer. Det var fortsatt på högerkanten som de flesta anfallen kom men Eskilstunas målvakt räddade avslut från såväl Emir Kujovic, som Emmanuel Banda och Albion Ademi. I den 67:e minuten byttes Elias Barsoum in och målskytten Emmanuel Banda fick lämna planen.

Albion Ademi fortsatte att springa och utmana på högerkanten och varvade inlägg med att avsluta själv. Axel Wallenborg fyllde å sin sida på via vänsterkanten och spelade in till Emir Kujovic som avslutade stenhårt precis utanför stolpen. Med lite fler marginaler på vår sida kunde vi ha avgjort matchen i det här stadiet, men spelarna fortsatte att spela fin fotboll och komma till avslut i princip varje anfall och känslan var att det var en tidsfråga innan dagens tredje mål skulle komma. Kofi Asare var närmast i den 79:e minuten när han nickade från nära håll men Eskilstuna-målvakten visade prov på bra placeringsförmåga och snabba reflexer och lyckades få en hand på bollen. Emir Kujovic hade en boll i mål men vinkades av för offside.

I den 83 minuten var det dags för friska ben in på plan när tränarteamet genomförde ett trippelbyte.
In: Jonathan Karlsson, Jonathan Westerberg, Christian Kiork.
Ut: Melker Jonsson, Curtis Edwards, Albion Ademi.

Sista tio minuterna av matchen svängde fram och tillbaka och AFC Eskilstuna gick för en reducering. När klockan tickade upp på 90 minuter kom den också, efter att deras högerytter vänt inåt i planen och sedan avslutade intill första stolpen. Ett snyggt mål! Närmare än så kom dock inte hemmalaget, och Emir Kujovic var nära att klacka in 3-1 med bara sekunder kvar men matchen slutade 2-1 och vi går upp på en andraplats i den haltande tabellen som leds av just AFC Eskilstuna.

2 augusti, måndag 15:00Tunavallen