Tidig utvisning och förlust borta mot Linköping

• 5 sep 2021

Bortamatchen mot Linköping slutade 1-3. Djurgårdens mål gjordes av Nellie Lilja.

Tränare Magnus Pålssons andra startelva som huvudtränare för Djurgården bestod av Kelsey Daugherty mellan stolparna och en trebackslinje framför sig. Mittfältet var femtaligt initialt med två wingbacks som borgade för bredd i spelet. Framåt startade Daniela Zamora och Hayley Dowd. Se hela startelban i den blå matchrutan intill denna artikel.

Matchen inleddes i hög tempo med två lag som gick framåt via välspelat passningsspel, snarare än längre bollar. Linköping skapade ett par hörnor och hade mer boll på sista offensiva tredjedelen än vi, men inga klara målchanser åt något håll. Linköping hade ett bra avslut från distans som Kelsey styrde ut över ribban.

Men redan i den tolfte minuten förändrades förutsättningarna radikalt när Portia Boakye fick rött kört efter en situation på mittplan utanför spelet. Efter en duell med en motståndare skedde en del meningsutbyte och viss fysisk kontakt från båda håll. Domaren såg armbågen upp mot ansiktet från Djurgårdsspelaren och vi var decimerade till 10 spelare.

Bara tio minuter senare utnyttjade Linköping övertaget i antal spelare. En flack boll in i straffområdet skarvades in i mål och vi hade fått en tung start på matchen: 0-1, målskytt: Cornelia Kapocs.

Utvisningen innebar att Linköping hade lite längre sekvenser med bollen, medan vi lade oss lite lägre i planen. I det här skedet av matchen, strax innan halvtimmen spelad, blev det mer tillknäppt än innan utvisningen, men vi gick framåt när tillfälle gavs och skakade av oss den kalldusch som kom i form av utvisningen.

Linköpings farligaste chans förutom målet kom i den 37:e minuten när ett välslaget inlägg på bortre stolpen nådde en hemmaspelare som avslutade från nära håll och Kelsey Daugherty fick en mycket svår situation där hon boxade ut bollen, och där returen sedan tog i överkanten av ribban.

Bara fyra minuter senare kom dock 0-2-målet när Linköpings Cornelia Kapocs fick stå lite väl ostört och lägga upp bollen för avslut som satt otagbart i det bortre hörnet, hennes andra mål för dagen. Ett mycket tungt mål att släppa in strax innan halvtid.

Samma spelare som avslutade den första halvleken äntrade planen på Linköping Arena till den andra. Ett minst sagt knivigt läge där den gamla klyschan om att nästa mål kändes oerhört viktigt kommer väl till pass, och dessvärre tog det bara tre minuter innan Linköpings tredje mål kom. En fin genomskärare i djupled gick fram till lagets bästa målskytt den här säsongen, Uchenna Kanu, som placerade bollen kontrollerat invid stolpen. 0-3.

Ett Linköping i medvind satte nu högsta möjliga press i försvarsspelet och låg tätt på våra backar för att stressa tillbaka bollen. Vi skötte det dock fint och kom till ett par bra anfall minuterna efter målet.

Nellie Lilja avslutade från distans men en täckande Linköping-spelare fläkte sig in i bollbanan och stannade upp farten på skottet som kunde plockas lätt av målvakten. I anfallet efter var Uchenna Kanu nära att sätta sitt andra mål för matchen när hon petade bollen förbi Djurgårdsmålvakten, men Julia Walentowicz låg tätt inpå anfallaren och kunde rensa bort bollen.

Kelsey Daugherty gjorde ytterligare ett par fina räddningar när Linköping skapade några chanser. Matchen blev något avslagen med start här kring 60-65 minuter spelade där Linköping var nöjda med ledningen och vi fick jaga bollen en del. Vi försökte skapa chanser framåt men blev samtidigt sårbara bakåt när vi tappade bollen. Linköping ville inte heller riskera något bakåt var känslan, så de låg samlade i försvaret och var svåra att spela igenom. Elizabeth Addo avslutade från distans men bollen gick strax utanför.

Bästa DIF-avslutet under halvleken kom från Hanna Stokki i den 83:e minuten när hon nickade ett vänsterinlägg på mål men målvakten stod välplacerad.

Vi tog tag  i taktpinnen mot slutet av matchen och 1-3-målet kom även till slut. I den 87:e minuten anföll vi via vänsterkanten och bollen rullade mot Nellie Lilja som inte tvekade en sekund utan drog på ett ruskigt avslut som satt i närmsta krysset. Väldigt vackert!

Matchen slutade med förlust 1-3 och till nästa match hemma mot Vittsjö den 11 september är alltså Portia Boakye avstängd efter det röda kortet.

5 september, söndag 17:00Linköping Arena