Tre nya poäng mot Gent

• 13 okt 2022

Djurgården tog ett stort steg mot slutspel i Conference League när Gent besegrades med 4-2 efter en stark prestation hemma på Tele2 Arena.

Djurgården mönstrade en elva med Aleksandr Vasyutin i mål bakom en defensiv bestående av Piotr Johansson, Marcus Danielson, Hjalmar Ekdal och Elias Andersson.

På mittfältet kamperade lagkapten Magnus Eriksson tillsammans med Besard Sabovic och Emmanuel Banda medan Kalle Holmberg fick förtroendet på topp, flankerad av Joel Asoro och Gustav Wikheim på höger- respektive vänsterkanten.

Halvvägs in i gruppspelet i Conference League hade Djurgården skaffat sig ett utmärkt utgångsläge med sju poäng på tre matcher och ledning i gruppen efter senaste segern borta mot KAA Gent. Den här gången var det belgarnas tur att gästa svensk mark och de klev in på ett sedvanligt välfyllt Tele2 Arena där det fanns en förväntansfull stämning i luften.

Trycket från hemmapubliken har varit en bidragande framgångsfaktor som boostat blårändernas prestation många gånger förut och förhoppningen var att de spelskickliga belgarna, av Thomas Lagerlöf beskrivna som ”det bästa laget vi mött i år”, skulle kunna besegras på nytt.

Precis som senast blev det en intensiv inledning och i andra minuten fick aktive Gustav Wikheim ett ypperligt läge efter en smart pass från Joel Asoro. Vinkeln var dock lite snäv och Gents målvakt Davy Roef kom ut och parerade skottet.

Även den efterföljande hörnan blev farlig och Djurgården kopplade ett visst grepp om matchen direkt. Den vassa belgiska offensiven som sågs i det förra mötet hölls så här långt vältämjd, även om det blev oroligt när Ngadeu-Ngadjui nickade strax över på en hörna i 12:e minuten.

En chans som gav belgarna energi och Gent fick mer bollinnehav och etablerade några anfall. Men DIF fortsatte att skapa framåt och en spelsugen Joel Asoro bröt fram på högerkanten och var ytterst nära att frispela Gustav Wikheim, dessvärre blev crossen centimetrar för kort.

Men mål skulle det bli strax därpå. Efter ett kvickt kombinerande fick Gustav Wikheim bollen och slog den smart i djupet där Kalle Holmberg lurade. Avslutet var kliniskt från ”Kula” som vinklade in bollen till ett öronbedövande jubel på Tele2 Arena.

Ledning 1-0 och en drömstart på matchen. Som snabbt förbyttes i oro när Marcus Danielson kolliderade med Aleksandr Vasyutin och blev liggandes länge på planen. ”Mackan” kom dock upp på benen men istället byttes Hjalmar Ekdal ut strax efter och Jesper Löfgren kom in.

Matchen rullade vidare och Gent påbörjade sin kvitteringsjakt. Andrew Hjulsager sköt centimetrar utanför och en ribbträff kom kort därefter och det var rejält oroligt bakåt. Djurgården stack emellan med en vass omställning men i övrigt var det gästerna som tryckte på för fullt.

Gent hade emellertid stora problem med Gustav Wikheim som skojade friskt på sin vänsterkant och i 36:e minuten bröt han sig loss och slog ens cutback som skapade kaos i boxen där Holmberg och Asoro stormade fram.

Mycket nära ett andra DIF-mål men det skulle komma ett par minuter senare istället. Joel Asoro var arkitekten när han fintade upp två Gent-försvarare på läktarna, la fram till Magnus Eriksson som i sin tur rullade fram Gustav Wikheim som stötte in bollen på nära håll.

Ett mycket vackert fotbollsmål och 2-0 till Djurgården med bara ett par minuter kvar av halvleken. Fog för den gamla klyschan om psykologiskt viktiga mål således, även om fyra övertidsminuter kom upp på skylten. Den tiden använde blåränderna dock på bästa sätt när DIF fick en frispark på högerkanten. Serven från Magnus Eriksson var perfekt och Emmanuel Banda steg till väders och nickskarvade in 3-0.

Ett om möjligt ännu mer psykologiskt mål och sekunder senare gick halvtidsvisslan och Djurgården kunde kliva in i omklädningsrummet med en skön tremålsledning i ryggen.

Djurgården klev ut med ett utmärkt utgångsläge inför andra halvlek, men det skulle bli ännu bättre. Det tog bara en minut för Joel Asoro att erövra bollen högt upp i banan och slå en smart lyra till Gustav Wikheim som dunkade in sitt andra mål för kvällen.

Nytt måljubel och många hade knappt hunnit tillbaka till sina plaster efter halvtidsinköpen i arenakioskerna i paus. Gent var skakade nu och det var ytterst nära ännu ett mål när Asoro på nytt stormade fram på högerkanten men den här gången greppade Davy Roef inlägget.

Bollen skulle emellertid hamna i nät igen strax efter när - gissa vem? - Joel Asoro spelade fram till - gissa på nytt? - Gustave Wikheim, som dunkade in den i nät. Tyvärr kom flaggan från assisterande domaren upp för offside.

Det gick dock att leva med en kväll som denna och trivselfaktorn var skyhög med fyramålsledning och börjande läktarsång på arenan. Klockan tickade upp mot timmen spelad men Gent skulle få utdelning till slut på ett inlägg som nickades i mål av Laurent Depoitre.

Kim och Tolle fyllde på med pigga ben när Victor Edvardsen, Haris Radetinac och Pierre Neurath Bengtsson ersatte Joel Asoro, Magnus Eriksson och Gustav Wikheim.
Belgarna hade dock fått energi av reduceringen och tryckte för mer, även om DIF var närmast med ett riktigt het chans där en överlappande Pierre Neurath Bengtsson spelade in till Kalle Holmberg som styrde bollen strax över.

Med halva halvleken kvar gick det ändå inte att andas ut helt när Gent jagade på framåt. I 72:a minuten trillade det också in ytterligare ett mål bakåt när Hugo Cuypers stötte in 4-2 och gästerna hade fått kontakt.

Dryga kvarten återstod och nu gällde det att stänga matchen. Forceringen från Gent rullade vidare och det kändes inte helt tryggt. Ytterligare ett byte följde när Albion Ademi klev in istället för Kalle Holmberg och minuterna tickade på i sakta mak.

DIF spelade effektivt och dödade tid nere vid hörnflaggan men Gent oroade stundtals och Aleksandr Vasyutin stod för en fin räddning på ett lurigt skott med fem minuter kvar. Strax efter räddade Besard Sabovic en hörnnick på mållinjen och det var fortsatt anspänning i matchen.

Tiden var dock på Djurgårdens sida och när matchuret gick upp på 90 var blåränderna bara fyra övertidsminuter från tre grymt viktiga poäng. De städades undan med en stringent defensiv och till slut ljöd en efterlängtad slutsignal som innebär att Djurgården befinner sig i förarsätet i gruppen med 10 poäng på fyra matcher, två matcher återstår mot Molde borta och Shamrock Rovers hemma. En bragdartad prestation där DIF är oerhört nära ett slutspel i vår med tanke på att även grupptvåan går vidare, (tar Molde poäng mot Shamrock Rovers är saken klar).

Åh en sådan härlig dag och nu väntar ett par dagars återhämtning innan det är pang på igen och dags för derby mot AIK på söndag på ett utsålt Tele2 Arena.

13 oktober, torsdag 18:45Tele2 Arena