Företag

Tack för allt Jacob Widell Zetterström!

  • Herrar
  • A-lag
  • 16 aug 2024

Ett nytt kapitel i en fantastisk fotbollssaga är på väg att skrivas när den blårandiga trotjänaren JWZ nu tar steget till engelska Derby County.

Sedan de första trevande bollkickarna i Djurgårdens knatteskola har Jacob Widell Zetterström erfarit en minst sagt dynamisk fotbollsresa. Återkomsten till DIF 2019, efter en sejour i IFK Lidingö, innebar dubbla huvudskador inom en kort tid som reste frågetecken om det eventuellt var dags att lägga handskarna på hyllan?

Så blev lyckligtvis inte fallet. Medicinska klartecken gavs inför säsongen 2021 då Jacob återvände till Kaknäs igen för att inleda en imponerande resa. En allsvensk debut med bibehållen nolla mot IFK Göteborg följdes sedan av 19 seriematcher, vilket sedan garnerades med en landslagsuttagning till Januariturnén 2022.

Därefter har Jacob spelat 117 tävlingsmatcher för Djurgården – med 47 nollor bakåt – och varit en synnerligen bidragande faktor till allsvenska topplaceringar och minnesvärda Europa-framgångar 2022 och 2024.
Insatser som av förklarliga skäl gjort avtryck i den internationella fotbollsvärlden och därmed är det nu dags för en ny anhalt på fotbollsresan för JWZ, där ett lockande utlandsäventyr i Derby County i engelska Championship väntar. 

Avskedet på Tele2 Arena under torsdagskvällen efter segern mot Ilves i UECL blev känslosamt med en sista segersång tillsammans med laget och supportrarna.
–  Det kändes mer ute på planen mot Ilves och nu så här efteråt har man landat lite i det. Men det är väldigt mycket känslor och så ska det vara. Jag har trivts fruktansvärd bra här i Djurgården, inte bara som seniorspelare utan även som junior, så att man blir känslosam är ju ett gott tecken. Det betyder att man har befunnit sig på en plats som man verkligen tyckt om, säger Jacob som fick en fin inramning i hans avskedsmatch.
– Det var fantastiskt, som det ju alltid är på Tele2. Men speciellt en sådan här match där det verkligen gäller mycket, med familj, flickvän, vänner på plats och övrig familj som följde matchen på tv. Allt det gav en perfekt inramning och att vi därtill dessutom nådde playoff gjorde att det blev en väldigt bra mix.

Därmed försvinner Jacob samtidigt som ett sista hinder väntar för Djurgården via playoff för att nå till gruppspelet i UECL.
– Det känns på ett sätt väldigt tråkigt, men någon gång måste man ta steget. Jag lämnar ju över målet i väldigt kapabla händer, det är en otrolig målvaktsuppsättning som vi har. Sedan känns det ju tråkigt rent personligen att inte kunna fullfölja det vi påbörjat. Men samtidigt har jag något otroligt som väntar också och någonstans är jag väldigt glad över den möjligheten.

Ett äventyr som tar sin början under fredagen då Jacob landar på brittisk mark.
– Jag flyger till England under fredagen för att ansluta till Derby County och spel i Championship. Förhoppningsvis kan jag sätta mitt avtryck där, förklarar Jacob som fått goda intryck av sitt nya lag.
– Det har varit en fantastisk organisation av vad jag sett och samtliga som jag träffat har varit otroliga människor som omfamnar en direkt. Människor som bryr sig om mig både som spelare och person. Med tanke på att det varit på samma sätt i DIF så känns det tryggt att hamna i sådana händer. Sedan är det ju även yttersta klass på anläggning och faciliteter. 

Att det lär bli åka av tempomässigt i Derby är en lågoddsare med tanke på intensiteten i den engelska fotbollen.
– Det kommer att vara högt tempo, smälla på och vara annorlunda än här hemma. Varenda match kommer att vara som toppmatcherna som jag spelat här över dryga 90 minuter. Det kommer att vara en häftig utmaning för mig, konstaterar Jacob som givetvis är förberedd på tuff konkurrens.
– Precis som här verkar det vara fullt av duktiga målvakter och det är ju det man förväntar sig i en klubb i Championship av den rangen. Hela den ligan kryllar ju av duktiga fotbollsspelare, viket givetvis även innefattar målvakter. Så det gäller att varje dag lägga ner det yttersta arbetet för att få spela till helgen.
– Men jag minns vad Bosse (Andersson) sa 2019 när jag skrev mitt första seniorkontrakt: ”Du kommer att vara en av tre målvakter”. Så även om jag var yngst och hade minst rutin visade hela föreningen att om jag gör det bra kommer jag att få en chans. Den lärdomen gäller ju hela karriären igenom, gör man det hårda arbetet så kommer man att maximera sina chanser att får spela.

Vilket JWZ har gjort med bravur i DIF och med 117 tävlingsmatcher på hans cv finns det gott om fina minnen att ta med sig.
– Någonstans har jag ett SM-guld 2019 som jag trots allt får räkna in, där jag ändå var med och tränade med laget fram tills huvudskadorna. Så det var ju ett fantastiskt år och även om jag inte spelade 2020 så minns jag det året som väldigt fint också, då fick jag uppleva hur mycket föreningen verkligen bryr sig om personerna. Jag hade en kontinuerlig kontakt med Nikos som kollade hur jag mådde, inte fotbollsmässigt utan rent personligen. Bosse, Kim & Tolle och spelare som var med i truppen hörde också av sig hela tiden. Så bortsett från att det var ett tungt fotbollsmässigt år visade det ändå hur mycket hjärta som finns här i föreningen.
– Sedan kom 2021. Ett år där jag kanske inte trodde att jag skulle få spela när jag kom tillbaka, som en av tre och även yngst med minst rutin. Men jag fick chansen och kände att jag tog den och sedan blev 2022 ett fantastiskt år med Europa-spelet där det var otroliga matcher. Vi hade en stark grupp där jag fick vänner för livet.
– 2023 blev ett år där jag fick kämpa en del när jag drog på mig en skada, men fick åter uppleva att Djurgården visade hjärta och att man bryr sig om sina spelare, oavsett om man spelar 90 minuter eller är tillfällig fotbollsinvalid.
– I år blev det ju bara ett halvår men det har varit en fin vårsäsong men en grupp som jag kommer att sakna otroligt mycket. Så summa summarum har jag haft otroliga år här i Djurgården och det är tungt att lämna. Men det känns väldigt häftigt att få den här möjligheten. Jag har ändå fått minnen och vänner för livet.

Minnen som delas med hela Djurgårdsfamiljen och Jacob passar på att ge en sista hälsning till alla i och kring föreningen.
– Ett stort tack för den här tiden, det har varit den bästa i mitt liv. Jag kommer att följa Djurgården varenda minut under resten av mitt liv och det har varit ett nöje att få spela här, summerar Jacob.

 

Bosse Andersson om JWZ

För sportchef Bosse Andersson har det nu blivit dags för nästa kapitel av en fascinerande  fotbollssaga då urdjurgårdaren Jacob Widell Zetterström tar steget ut i den europeiska hetluften.
– Jacob började som liten knatte i Djurgården och var först utespelare, för att därefter sadla om till att bli målvakt. Sedan har han ju haft en ganska tuff tid precis när han kom tillbaka till DIF där det inte var självklart att Jacob skulle satsa på fotboll. Men vi har haft tålamod och hela tiden trott på att Jacob skulle bli en riktigt bra målvakt av landslagsklass om han satsade på fotbollen - och nu är dagen kommen då han blir utlandsproffs, berättar Bosse som varit med hela vägen under Jacob dynamiska resa.
– Han har ju haft en otroligt stark utveckling med sina fysiska förutsättningar och vuxit fram som en av allsvenskans bästa målvakter. Så det är inte konstigt att han nu går vidare till Derby, som är i behov av en förstamålvakt och har varit väldigt angelägna om att Jacob ska komma dit. En övergång som är bra för både Jacob och Djurgården och då är det rätt naturligt att det sker.
– Samtidigt känner vi oss trygga och har en stark målvaktsuppsättning med Malkolm Nilsson Säfqvist och Max Croon redo för att kunna hantera en sådan här situation och det är ju skönt att vi nu även har Jacob Rinne på plats.

Därmed återstår bara för Bosse att önska Jacob lycka till när fotbollsresan bär vidare.
– Jacob har tagit oss till en avgörande match i ett gruppspel i Europa. Vi hade ju gärna haft honom kvar i ytterligare en omgång. Men ligan är igång för Derby och vi enades om att göra det nu.
– Så vi riktar ett stort tack till Jacob som är Djurgården personifierad. Han har gått från knatte till A-lag, haft tålamod för att slå igenom lite senare och får nu betalt för det. En fin kille som är tacksam för Djurgårdens betydelse och det är klart att det blir känslomässigt för oss alla. Så är det bara att önska Jacob stort lycka till i England, summerar Bosse.

 

 

Senaste nyheter

Relaterat