Årets första förlust på Stadion

• 8 juli 2002

Trots att Djurgården som vanligt dominerade matchens bollinnehav (64 procent) räckte det inte. Mot Örgryte kom årets första förlust på Stadion.

Det var en match som var så lik så många andra matcher Djurgården har spelat. En match med dominerande bollinnehav men där chanserna aldrig sattes. Det var en match mot ett lag som kontrade och krympte bort Djurgården. Det kändes som en halvdan match som man upplevt förr.

Den första halvleken var Djurgårdens, men även om man började bäst var det Örgryte som gjorde matchens första mål redan i den nionde minuten. Örgrytes båda anfallsglada brassar kollrade bort Djurgårdens backlinje genom att först komma före i luftspelet och sedan än en gång vara först på bollen. Andreas Isaksson petade undan Paulhinho Guarás skott och det blev i stället Afonso Alves, som i sin andra match för Örgryte kunde kliva fram och göra 0-1.

Men Djurgårdens kvittering kom snabbt. Tre minuter senare var såväl Lolo Chanko som Samuel Wowoah framme i hetluften, men det blev Örgrytes Valter Tomaz Jr som var sist på bollen och petade in den i eget mål.

Djurgården hade halvlekens flesta och bästa chanser. Lolo Chankos inlägg till Samuel Wowoah räddades av Dick Last i Örgrytes mål som storspelade och genom matchen gjorde flera kvalificerade räddningar.

Örgryte fortsatte med sitt kontringsspel och i slutet av halvleken kunde Afonso Alves göra sitt nästa mål och skriva 1-2 i halvtidsvilan.

I halvtid fanns ändå känslan att Djurgården skulle vända och vinna, det kändes som om bollinnehavet var för dominerande för att man skulle tappa bort sig och laget löpte bättre än i matchen mot Elfsborg. Men den andra halvleken blev sämre. Örgryte lyckades - på samma vis som Elfsborg - effektivt krympa ytorna och kontra till sig chanser. Och allteftersom matchen förflöt trappades Djurgårdens tempo ner.

Innan ens tio minuter av andra halvlek var spelade gick Alves högerskott snävt förbi Isaksson, placerad tämligen långt ut från målet, och markerade 1-3.
Strax därpå hade Afonso Alves ännu ett jätteläge när han sköt precis över Djurgårdens mål, med bollen snuddande i ribban.
Men även Kim Källström hade ett farligt skott. Frisparken han lade gick direkt mot Dick Last som räddade bort bollen.

I slutminuterna snyggade Christer Mattiasson till Djurgårdens siffror genom att peta in 2-3. Ett typiskt Mattiasson-mål, från nära håll. Med bara ett par minuter kvar av matchen lade Djurgården in en extra växel för att ordna kvittering, men trots att till och med Andreas Isaksson tidvis var uppe i anfallsposition kom Djurgården aldrig längre. Det var Djurgårdens första allsvenska förlust på Stadion i år, och den kändes lika bitter som de två förlusterna på Stadion (Malmö FF och IFK Norrköping) förra året gjorde.

Djurgårdens IF - Örgryte IS 2-3 (1-2)